Vil stanse kreftvaksine for barn

Vil stanse kreftvaksine for barn
Vil stanse kreftvaksine for barn
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBioteknologinemnda ber Helse- og omsorgsdepartementet om å utsette livmorhalskreftvaksinen for 12 år gamle jenter. Ny forskning konkluderer med stor usikkerhet både om effekt og sikkerhet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om HPV-vaksinen

* Regjeringens forslag om å bevilge 57 millioner kroner til innføring av vaksine mot livmorhalskreft i barnevaksineprogrammet ble vedtatt i Stortinget mot slutten av 2008.

*Ifølge vedtaket skal vaksinen gis til jenter på 7. klassetrinn fra og med neste skoleår, altså fra høsten 2009.

*Vaksinen skal forebygge humant papillomavirus (HPV) som er årsak til 70 prosent av tilfellene av livmorhalskreft.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Regjeringen har bestemt at vaksinen mot livmorhalskreft (HPV) skal innføres for 12-åringer til høsten. Stortinget har bevilget penger og Folkehelseinstituttet har sendt ut anbud.

Men nå slår Bioteknologinemnda alarm. De vil ha innføringen utsatt. Bakgrunnen er en fersk masteroppgave i bioteknologi som stiller en rekke kritiske spørsmål til innføringen av HPV-vaksinen, skriver Dagens Medisin.

- For fort

- Vi mener at prosessen har gått for fort. Man har ikke hatt nok tid til en bred og åpen høringsprosess. Her er det mange viktige spørsmål å diskutere, sier medlem i Bioteknologinemnda, professor i rettsmedisin ved Rettsmedisinsk institutt Torleiv Ole Rognum.

- Det er snakk om å vaksinere tolvåringer som ikke har samtykkekompetanse, og man bør spørre om dette er den riktige strategien for å forebygge livmorhalskreft, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere sider

Masteroppgaven har studert alle dokumentene som ligger til grunn for avgjørelsen om å starte vaksineprogrammet. Det konkluderes med stor usikkerhet både rundt vaksinens effekt og sikkerhet. - Det er uklarheter om den ønskede virkningen, om de etiske og moralske sider ved hele strategien og uklarhet om bivirkningene, sier Rognum.

- Omfattende

Direktør Sissel Rogne i Bioteknologinemnda har vært veileder for oppgaven. Hun sier mastergradsoppgaven er et omfattende og interessant arbeid.

Oppgaven er utført ved Universitetet for miljø- og biovitenskap av Meryl Lillenes.

- De spørsmålene Lillenes reiser, er svært viktig å få debattert. Dette er svært relevante spørsmål, og foreldrene til tolvåringene som får tilbud om vaksinen, vil helt sikkert ønske at denne saken blir grundig debattert, sier Rogne.

Oppgaven sier blant annet at en sterk vilje blant fagfolk til å få vaksinen inn i vaksinasjonsprogrammet, kan ha påvirket prosessen i ukjent omfang.

Lillenes mener saken har utfordrende etiske og moralske aspekter, og at det er faglig kompliserte spørsmål som ennå er ubesvarte. Hun etterlyser også en risikovurdering av vaksinen.