1-0 mot TysklandDrillos drømmedebut

Kjetil Wæhler jubler etter at Christian Grindheim har satt ballen i mål bak hjemmelagets målvakt Renè Adler i privatlandskampen i fotball mellom Tyskland og Norge onsdag kveld. Norge vant kampen 1-0. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.

<pDrillo har gjort det igjen. Han svingte trenertryllestaven og førte Norge ut av 15 måneders landslagsmørke. </p

Christian Grindheim scoret målet som ga 1-0 mot Tyskland.

- Det er ikke så ofte jeg scorer så hvorfor ikke gjøre det mot Tyskland her nede, gliste matchvinneren etter kampen.

I det 63. minutt fikk Morten Gamst Pedersen ballen tilbake etter å ha tatt innkast fra høyre. Han så sjansen til et hardt og flatt innlegg bak Tysklands forsvar og fikk full uttelling. Thorstein Helstad styrte så vidt ved første stolpe, og ved bakerste skled Grindheim inn og styrte ballen i tomt mål.

Grindheim var klar på at det var en fortjent seier.

- Vi kunne, og burde, ha scoret flere mål, fortsatte han etter kampen på LTU Arena.

Ikke siden Malta ble slått 4-1 i siste EM-kvalifiseringskamp i november 2007 hadde Norge kunnet juble for seier.

Tross en gigantisk skalp var Drillo ikke fornøyd med alt han så.

- Vi spiller en god kamp, men det er en del vi kan bli bedre på. Litt mer nøyaktighet i overgangene og bedre struktur bakover så blir det enda bedre.

- Men vi er fornøyde, for all del, sa Drillo etter kampen.

Dette var Norge sin første seier mot Tysklands beste A-landslag siden den legendariske kampen i OL-turneringen i 1936, da en sjokkert Adolf Hitler var blant tilskuerne. Særlig mindre overraskende var ikke den norske bedriften denne gang.

Det tyske hjemmepublikumet pep etter hvert mot sine egne spillere, på grunn av den heller labre innsatsen.

Entusiasme og lojalitet

Norge spilte med enorm entusiasme og lojalitet mot Drillos filosofi. Når ballen ble vunnet, gikk det fort framover, og et omstendelig tysk lag fikk store problemer.

Kaptein Brede Hangeland mente at laget fulgt de retningslinjer som Drillo ga på forhånd.

- Vi forsvarte oss godt og midtbanen hadde noen solide overganger. Før kampen fikk noen enkle retningslinjer å forholde oss til. Det fungerte veldig bra, sa Fulham-proffen til TV2 etter kampen.

Da Norge scoret, hadde laget allerede hatt flere store sjanser. Helstad hadde to kjempemuligheter i første omgang, deriblant kampens største sjanse utenom scoringen. Snaut halvveis i omgangen slo Brede Hangeland langt opp fra egen halvdel. Gamsten nikket inn i midten, der Helstads hodestøt fra kort hold tvang keeper René Adler til en superredning.

Tyskland fikk sine muligheter, men en trygg og en god Rune Almenning Jarstein hindret tysk scoring i Düsseldorf.

- Hele laget gjør en kjempegod jobb. Veldig deilig med denne seieren her nede. Forsvaret gjør en strålende jobb defensivt, en fantastisk opplevelse, sa RBK-målvakten til TV2 etter oppgjøret.

Han var også glad for å kunne bli direkte delaktig i det som i fotball-Europa vil bli betraktet som en sensasjon.

- Det er moro å få til en redning som kanskje kunne gått inn, sa Jarstein.

Snytt for straffe

Daniel Braaten spilte en solid kamp med flagget på brystet. Frankrike-proffen raidet flere ganger forbi tyskerne, og rett før Helstads stor sjanse i første omgang ble han felt da han prøvde å dra av bakerste forsvarer Heiko Westermann på kanten av 16-meteren. Norge ble snytt for det som ville blitt et straffespark.

Tidligere var Helstad en mot en med Per Mertesacker på en annen norsk kontring, men en tysk fot blokkerte i siste øyeblikk. Drillo-overgangene ga tyskerne trøbbel gang på gang.

Tyskland spilte på sin side så omstendelig at det norske forsvaret med Brede Hangeland i storslag hadde god kontroll og blokkerte nesten det som var av skuddforsøk i spill.

Innfridde

Lenge virket tyskerne farlige bare på dødball. Hjemmelaget hadde kampens første sjanse i det 10. minutt da Miroslav Klose nikket et hjørnespark fram til spissmakker Mario Gomez. Han sto alene ved stolpen, men avslutningen fra spiss vinkel gikk utenfor.

Et par frispark skapte også problemer for de norske, som glatt innfridde Drillos håp om ikke å slippe til flere enn et halvt dusin sjanser.

Drillo sa før kampen at han regnet med rundt ti målsjanser for Norge.

- Vi kommer til noen store muligheter, men vi kunne ha kommet til enda fler og større om presisjonen hadde vært bedre. Tyskland var som forventet, verken mer eller mindre, sa «trollmannen» til TV2 etter kampen.