Viktig å ha utstyret i orden

Skjermbilde fra en demonstrasjonsvideo av trådløs strømoverføring fra firmaet eCouple.
Skjermbilde fra en demonstrasjonsvideo av trådløs strømoverføring fra firmaet eCouple.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDu trodde kanskje ikke det var mulig, men nå kan strøm overføres trådløst.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne journalisten er sikkert ikke alene i sin undring om hvordan i all verden strøm skal kunne overføres trådløst uten å drepe alt som er i nærheten.

Men denne journalisten er åpenbart uvitende, for trådløs strøm overføres ikke på den måten at det flyr 220 volt i alle retninger gjennom rommet. Dette kommer vi nærmere tilbake til om litt.

Bare begynnelsen

I motsetning til hva man skulle tro, er ikke ideen om trådløs overføring av strøm, ny. Ifølge Ingeniøren.dk var el-geniet Nikola Tesla inne på tanken allerede i 1891. Den gangen ble det naturlig nok med tanken, og mange tanker er tenkt siden, uten at det har ført til noe nevneverdig hva teknologi angår.

Inntil nå.

På elektronikkmessen CES i Las Vegas, som nylig fant sted, presenterte flere leverandører teknologier for trådløs overføring av strøm.

Foreløpig er ikke teknologien egnet for de helt store strømslukerne. 1,5 watt var den energien man fikk ut av en solcelle som ble varmet opp til ved hjelp av en laserstråle på en avstand på ti meter. Men dette er ifølge produsenten bare begynnelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tapper omgivelsene for energi

Og apropos energi. Du har sikkert følt deg tappet for energi opptil flere ganger. Nå finnes det et apparat som faktisk tapper omgivelsene for energi. Firmaet PowerCast viste frem lyspærer og lysende fliser som suger elektromagnetisk energi ut av radiobølger.

Teknologien kan befinne seg i hjemmet ditt fortere enn du tror. De ser nemlig for seg at teknologiene kan brukes til å overføre trådløst til for eksempel høyttalere, kjøkkenmaskiner, verktøy, mobiltelefoner og bærbare datamaskiner.

Viktig å ha utstyret i orden

Firmaet eCoupled hevder å sitte på teknologi som kan lade el-verktøy mens det ligger i håndverkerens bil (eller et annet sted for den del). Bosch har allerede plassert teknologien i en rekke skrytebiler, som de bruker til promotering overfor andre virksomheter.

Men ærlig talt - de to-tre skruene jeg skrur hver måned klarer jeg fint å håndtere uten trådløs overføring av noe slag. Men det er fullstendig underordnet, for øverst på verktøyønskelisten står en drill med trådløs strømoverføring. For det er nemlig viktig å ha utstyret i orden.