Hva skjer på verdensmarkedene?

Finanskrisen i USA er blitt  global. Illustrasjonsfoto: Scanpix/ABC Nyheter
 Finanskrisen i USA er blitt  global. Illustrasjonsfoto: Scanpix/ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHer er ekspertenes spådommer over økonomien. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

•Verdens største finansinstitusjoner velter

•Børsene faller over hele verden

•Råvareprisene stuper

•Bankene setter rentene opp

•Arbeidsledigheten forventes å stige

Hva skjer i dag og i tida framover?

ABC Nyheter har snakket med sjefsøkonom i First Securities Harald Magnus Andreassen og sjefsøkonoom Knut Anton Mork i Handelsbanken om hva vi kan vente oss framover.

Hvem går dukken?

Storbankene Freddie Mac og Fannie Mae måtte rettes av den amerikanske staten. Lehmann Brohters er konkurs, mens Merill Lynch ble kjøpt opp til svært lav pris. Flere finansgiganter kan være på konkursens rand.

Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i First Securities, tror andre vil følge etter.

- Vi har selskaper som AIG og Washington Mutual som har varslet at de har problemer. Vi har ikke hatt krisemeldinger på andre, men en del vil måtte ta betydelige tap, sier Andreassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NYE KRISER? Harald Magnus Andreassen følger med på nye kriser i det amerikanske finansmarkedet. Foto: Scanpix.NYE KRISER? Harald Magnus Andreassen følger med på nye kriser i det amerikanske finansmarkedet. Foto: Scanpix.

Knut Anton Mork følger spesielt med på de to gjenværende store investeringsbankene, Goldmann Sachs og Morgan Stanley.

- Vi følger med på disse ikke fordi de har stelt seg spesielt dumt. Men hele forretningsideen er kommet under press. Så følger vi med på hva som skjer med datterselskapene til Lehmann Brothers. Det er ikke sånn at alle Lehman-ansatte må finne seg nye jobber, og virksomheten er ikke suspendert. Men børsene i Hong Kong og Helsinki har suspendert virksomheten der. Det kan skje andre steder, sier Mork.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er det som faller i verdi?

- Alle sykliske priser går rett ned,. Det gjelder oljeprisen, som jeg tror vil ligge på rundt 80 dollar fatet i dag. Skipsraten vil fortsette å falle. Vi ser en sånn hundreårsbølge, sier Andreassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva betyr en lavere oljepris?

SOM FORVENTET: Knut Anton Mork mener vi nå ser konsekvensene av den økonomiske festen som ligger bak oss. Foto: Scanpix.SOM FORVENTET: Knut Anton Mork mener vi nå ser konsekvensene av den økonomiske festen som ligger bak oss. Foto: Scanpix.

Han er ikke engstelig for konsekvenser i den norske økonomien. Oljeprisen er ikke så viktig. Det går godt uansett. Norge er ikke avhengig av en høy oljepris, sier Andreassen.

Mork er ikke like positiv.

- Det virker nå som om den er i fullstendig fritt fall. I Norge har vi regnet med at vi har oljen som en støtdemper i økonomien. Men dersom oljeprisen faller under 70-80 dollar fatet kan støtdemperne begynne å svikte. Jeg tror det er prosjekter som da vil begynne å få tvilsom lønnsomhet, sier Mork.

Hva skjer med renta?

Mandag varslet DnB Nor at de setter opp renta. Årsaken er at det over lang tid har blitt langt dyrere å hente inn kapital på verdensmarkedet. Både Harald Magnus Andreassen og Knut Anton Mork tror andre vil følge etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det tror jeg skjer i løpet av denne uka. Andre banker har ventet på at DnB vil gå først. De er redde for å gå først. Så godt som alle sammen vil komme etter, spår Andreassen.

Hva gjør sentralbanksjef Svein Gjedrem?

Verken Mork eller Andreassen tror Norges Bank vil heve rentenivået nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dersom vi ser tegn på at renten stiger mye vil han kompensere det ved å sette renten ned. Det kommer rentekutt i USA i dag, spår Andreassen.

- Dette er ingenting å juble over. Grunnen til at renten blir satt ned er at mange kommer til å miste jobbene sine, legger han til.

Mork er blant dem som trodde renta i Norge skulle ytterlige opp.

- Vi har hatt stor tro på ny renteøkning fordi inflasjonspresset har vært såpass høyt. Men nå har vi satt de spådommene på hold, sier Mork.

Hvilke sektorer er utsatt?

Både Mork og Andreassen tror arbeidsledigheten vil gå opp, også i Norge. Verst rammet vil bli sektorer som har hatt sterk vekst de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er først og fremst bygningsbransjen som vil bli rammet. Men der er det jo også sånn at gjestearbeiderne kan vende hjem, eller la være å komme. Det kan ta av litt.

Så merker vi det i mediene, der annonseinntektene faller. Vi ser også at finansinntektene vil svekkes, og det kan ramme den næringen, sier Mork.

Så vi går dystre tider i møte?

- Vi har vært i et fantastisk gullrush. Nå kjøles det av. Å kalle det dystre tider er nesten helligbrøde. Jeg vil si det på den måten, sier Knut Anton Mork.