KONSERT: New York Dolls, Escenario Verde-scenen, XIV Festival International de Benicàssim – Benicàsim, Spania, fredag 18. juli 2008Ikke akkurat nikkedukker

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEt gjenforent og tydelig vitalt New York Dolls gjorde en fin figur på Benicàssim-festivalen i går kveld.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

David Johansen er kanskje gammel i alder, men på scenen spratt han frem og tilbake som en vital ungdomDavid Johansen er kanskje gammel i alder, men på scenen spratt han frem og tilbake som en vital ungdom

Cirka fire timer med bil sør for Barcelona ligger den lille vakre middelhavsbyen Benicàsim som hvert år huser musikkfestivalen Festival International de Benicàssim, eller FIB Heineken, som er navnet som benyttes på lokalt hold.

På årets program finner vi foruten New York Dolls headlinere som også topper årets Øya-program; Sigur Rós og My Bloody Valentine. Ellers spiller størrelser som Babyshambles, Mika, My Morning Jacket, The Raconteurs, Gnarls Barkley, Leonard Cohen, Siouxsie fra Siouxsie And The Banshees og superfan Morrissey - mannen og som har æren for at nettopp New York Dolls ble gjenforent for fire år tilbake.

ABC Nyheter er på plass og vil rapportere fra festivalen som går av stabelen denne helgen.

David Johansen og Sylvain Sylvain er eneste tilbake fra den opprinnelige besetningen i legendariske New York Dolls som ble gjenforent i 2004. Den originale bassisten Arthur Kane var også med på laget da bandet tok opp igjen tråden etter nesten 30 år i dvale, men døde like etterpå av kreft.

Det hindret ikke David Johansen og Sylvain Sylvain fra ønsket om å fortsette og de ga ut albumet «One Day It Will Please Us To Remember Even This» i 2006. Siden har bandet turnert hyppig med sin nye besetning, og gårsdagens opptreden på Benicàssim viste at de aldrende musikerne ikke har ligget på latsiden.

Med lepper som matcher både Mick Jagger og Steve Tyler i Aerosmith på en god dag, er David Johansen nå som før bandets udiskutable midtpunkt. Veteranen tok umiddelbart kontroll på den store scenen og viste at han mener alvor når dette bandet skulle spille for den forholdsvis store folkemassen på Benicàssim-festivalens hovedscene Escenario Verde i halv elleve-tiden fredag kveld.

New York Dolls anno 2008 fremstår som et tight og samspilt band med attityde som vitner om at vi her har å gjøre med ekte rock'n'roll-stjerner av den gode gamle klassen. Johansen begynner å trekke på årene, men viker ikke et sekund målt mot størrelser det er naturlig å sammenligne ham med.

Bandet leverer den rene hitparaden fra hele karrieren, noe som krydres med coverlåter fra avdøde stjerner som Janis Joplin og Bo Diddley, som Johansen hyllet som sine store forbilder. Gamle slagere var selvsagt obligatoriske i settet, deriblant «Personality Crisis» og «We're All In Love» som førte til allsang på arenaen. Janis Joplins «Piece Of My Heart» gikk også rett hjem hos massen, selv om New York Dolls var aller best i tidligere bandkollega Johnny Thunders «You Can't Put Your Arms Around A Memory».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innfridde i SpaniaInnfridde i Spania

Herfra og ut gjorde New York Dolls en solid jobb på scenen, noe som til dels også kan forklare bandets legendestatus. Gruppen har vært inspirasjonskilde til en haug med band som dukket opp etter dem. De ble aldri giganter i sin opprinnelige samtid, men i går fikk de sin velfortjente belønning av et responderende publikum som viste å hylle sine gamle helter med både heder og ære.


Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden