Første Guantanamo-video offentliggjort

Stillbilde fra videoen.
Stillbilde fra videoen. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p«Dere bryr dere ikke om meg», gråter tenåringsgutten i avhør med kanadisk etterretning.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenåringen Omar Khadr gråter ukontrollert mens kanadiske spioner forhører ham ved den amerikanske militærbasen på Guantanmo Bay i Cuba.

En kort video fra deler av avhøret ble offentliggjort via internett tirsdag morgen.

Khadr var 16 da forhøret fant sted.

Utdraget stammer fra en av fem tidligere hemmeligstemplede DVDer med 7,5 timers opptak av slike utspørringer, og ble gjort seks måneder etter at Khadr ble tatt til fange etter en skuddveksling i Afghanistan, melder kanadiske CBC.

Khadr er nå 21 år gammel, og har vært holdt fengslet ved Guantanamobasen de siste seks årene. I videoen gråter han, og klager over skader han pådro seg under skuddvekslingen i Afghanistan, der han ble tatt til fange. Etterretningsagenten avfeier klagene hans, og ber ham «spise litt og slappe av» før avhørene skal fortsette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Agenten anklager Khadr, som den gang var 16, for å bruke sine skader og sin følelsesmessige tilstand til å unngå avhør, melder CTV.

Videoen ble tatt opp i februar 2003, seks måneder etter at Khadr ble såret i kamp med amerikanske styrker. Den ble offentliggjort etter pålegg fra en kanadisk domstol.

På den siste dagen av avhøret sier agenten til Khadr at han er «svært skuffet» over ham. Han sier til Khadr at han bør samarbeide.

Khadr har kanadisk statsborgerskap, og er den eneste vestlige statsborgeren som fremdeles er fanget på Guantanamo-basen.

Han er mistenkt for å ha kastet en granat som tok livet av en amerikansk soldat. På videoen løfter han på skjorten for å vise frem skader han pådro seg under denne skuddvekslingen.

Khadr tilhører en familie med pakistansk bakgrunn, som ifølge Times Online skal være kjent for sine bånd til al-Qaida og Osama bin Laden.


Tross henvendelser fra grupper som Amnesty International og Unicef har myndighetene i Canada nektet å be om å få Khadr utlevert.

Les utdrag fra avhøret lagt frem for retten i Canada. (PDF)