Norge ligger bra an

Norge ligger bra an
Norge ligger bra an
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge vipper mellom en femte- og sjetteplass så langt i avstemningen i Melodi Grand Prix. ABC Nyheter følger direkte fra Beograd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter/Beograd: Rundt kvart på elleve gikk Maria Haukaas Storeng på scenen i Beograd Arena og fremførte Hold On Be Strong til tusentalls tilskuere og millioner av tv-seere rundt om i Europa.

- Det var en vanvittig nervepåkjenning faktisk, men nå er jeg fornøyd og kan ikke gjøre det på nytt. Jeg er utrolig fornøyd, sa Maria Haukaas Storeng på spørsmål om hvordan det var å vente helt til slutt av de tjuefem låtene som var med i årets finale.

- Jeg blir selvsagt skuffa hvis vi ikke hevder oss, men vi er i finalen og det er en seier i seg selv, sier Maria og krysser fingrene for at Norge i hvert fall klarer seg over midt på treet.

Hvordan hun klarer seg får vi ikke vite før midnatt. Sikkert er det i hvert fall at Maria får sterk konkurranse i kampen om poeng.

Etter en uhøytidelig kåring på pressesenteret i Beograd lørdag kveld, er det Portugal, Serbia og Ukraina som er spådd på de tre øverste plassene. Sverige er tippet en fjerdeplass, mens Norge ikke er med blant de ti beste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge ligger foreløpig på en femteplass og har fått full pott fra Finland og Sverige. Russland og Hellas kniver om toppen.

Her er vår vurdering av kveldens låter.

1) Romania: (Nico & Vlad - Pe-o Margine De Lume)
Sviskete ballade av typen hjerte smerte med et dertilhørende piano til. Tar seg litt opp når damen ljomer med, men den italiensk rumenske pianoduetten bikker etter hvert over i det for pompøse og glatte. Du har hørt verre før. Du har garantert hørt bedre før også.

2) Storbritannia: (Andy Abraham - Even If)
Andy Abraham hevder bråkjekt at denne låta vil appellere til alle musikkfans i Europa. Det er mye som tyder på at han tar feil. Dette er tynne, slitsomme greier. Ligger bare på bunn og vaker uten å ta av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

3) Albania: (Olta Boka - Zemrën E Lamë Peng)
Ok låt og søt jente med bra stemme og smakfullt arrangement trekker opp. Kjedelig, lang og for mye skriking mot slutten trekker ned. Spørs om hun treffer Europas ører helt. Olta Boka er forøvrig finalens yngste med sine seksten år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4) Tyskland: (No Angels - Disappear)
Flatt, kjedelig og falsk er ingen god kombinasjon. De fire tyske jentene gjør mye for å få selge låten, men hva hjelper vel det når låten de skal selge er så dårlig.

5) Armenia: (Sirusho - Qele, Qele)
Etnisk innslag med eksotiske rytmer og en finfin sangerinne. 21 år gamle Sirusho ser ut til å være godt vant på scena (hun ga ut sin første plate som trettenåring). Det er i det hele tatt flere av elementene som er gode i denne låta, men helheten er jeg mer usikker på. Det kan kanskje samenlignes med et puslespill hvor brikkene er lagt helt feil og du ikke helt skjønner hva det endelige bildet forestiller. Men låten har bra trøkk og et visst sommerhitpotensiale.

6) Bosnia Herzegovina: (Laka - Pokušaj)
En annerledes og snodig låt som skiller seg ut fra mye av det andre. Har absolutt sjarm, selv om det ikke er så lett å få greie på hva det handler om. Å følge med på sceneshowet gjør det ikke lettere å skjønne greia. Strikkende damer og skittentøy til tørk? Vel, det fascinerer i hvert fall meg. Helt klart en av de bedre, selv om den har vært fremført renere og penere før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

7) Israel: (Boaz - The Fire In Your Eyes)
Denne etniske balladen er skrevet av ikke ukjente Dana International, og fremføres av mer ukjente Boaz. Bra vokalprestasjon av Boaz, som burde holdt seg til hebraisk for å kamuflere engelske klisjeer av typen 'fire in your eyes'. Tar seg ytterligere opp mot slutten. Kan gjøre det skarpt i konkurransen.

8) Finland: (Teräsbetoni - Missä Miehet Ratsastaa)
Denne både høres og ser finsk ut - noe som likegjerne kan være et pluss som et minus. Nok en gang satser Finland på hardeste hylle med en tøff og røff låt som skiller seg ut. Stilsikker og god fremføring, men appellerer vel mest til spesielt interesserte.

9) Kroatia: (Kraljevi Ulice & 75 Cents - Romanca)
Der resten av Europa synes å tro at det vanker mange poeng i å sende lettkledde damer som helst skal være så unge som mulig, går Kroatia den andre veien og sender eldgamle påkledde menn. Det er neppe en vinneroppskrift, men de skal ha ros for forsøket. Det er annerledes og sjarmerende. Men det er vel langt fra noen vinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

10) Polen: (Isis Gee - For Life)
Helt grei låt med vokalprestasjoner blant de bedre. Men dette er temmelig svulstige greier - og hadde vel passet best på rullteksten til en film. Jeg tror forresten sjelden jeg har sett så mye brunkrem på en person før. Helt greit. Verken mer eller mindre.

11) Island: (Euroband - This Is My Life)
Våre naboer i havet har her sendt fra seg en samlebåndsproduksjon. Dette er sjelløst, glatt, innstudert og pregløst. Og første bud for en dancelåt burde vel strengt være å ha med noen dansere. Det er i grunnen rart å tenke på at Island allerede i september i fjor begynte arbeidet med å finne riktig låt å sende til Beograd. De burde ha lett mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

12 Tyrkia: (Mor ve Ötesi - Deli)
Helt grei tyrkisk rockelåt fremført av svartkledde tyrkere. Har verken de helt store bunnene eller toppene. Det betyr vel at den ikke er spesielt minneverdig heller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

13) Portugal: (Vânia Fernandes - Senhora do Mar)
Dempet og smakfullt fra Portugal. En låt som vokser og som har et refreng som sitter godt i øret. Interessen for Melodi Grand Prix i Portugal er nærmest fraværende (de har bare sendt en journalist til Beograd), kanskje er dette låta som kan få opp interessen. Senhora do Mar har vært pressefolkets favoritt lenge.

14) Latvia: (Pirates Of The Sea - Wolves Of The Sea)
Latvia har kastet seg på piratbølgen, med en småcatchy og masete låt med skrik og skrål. Latvias pirater synger skråsikkert at de skal stjele showet, og det er ikke umulig at de stjeler ett og annet poeng fra Europa. Personlig føler jeg mest at de stjeler min dyrebare tid.

15) Sverige: (Charlotte Perrelli - Hero)
Charlotte Perrelli vant den internasjonale MGP-finalen i 1999 med låta Take Me To Your Heaven. Mange tror at hun kan vinne igjen med låta Hero, en låt som starter nokså kjedelig, men som absolutt tar seg opp etter hvert. Refrenget sitter også godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

16) Danmark: (Simon Mathew - All Night Long)
Danske Simon Mathew har et upåklagelig godt humør der han sparker rundt på scena og synger på refrenget sitt. Låta er grei nok, befriende enkel og melodiøs. Men den mangler kanskje det lille eller store ekstra. Simon Mathew ble forøvrig stor stjerne i hjemlandet Danmark i 2005 da han vant danske TV 2s talentkonkurranse Scenen er din.

Artikkelen fortsetter under annonsen

17) Georgia: (Diana Gurtskaya - Peace Will Come)
28-år gamle Diana Gurtskaya fremfører en grei nok fredslåt med et visst trøkk og refreng som kanskje vil dukke opp i hodet ditt senere, uten at du noen gang vil klare å huske hvor du har det fra. Forøvrig er grunnen til at hun bruker store, fluelignende solbriller er at hun er blind.

18) Ukraina: (Ani Lorak - Shady Lady)
Ukrainas bidrag har elementer ved seg som fenger, for eksempel en dame som er pen. Men helheten er vel ikke god nok. Ani Lorak har forøvrig blitt kritisert for å kopiere svenske Charlottes antrekk og show. Men det spørs om ikke Ani Lorak er bedre på begge deler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

19) Frankrike: (Sebastien Tellier - Divine)
Enkel gladpop litt i samme gata som franske AIR. Enkel og upretensiøs, absolutt sjarmerende. Men det kan også oppleves som nokså masete og sært og det er ikke så lett å vite når låta egentlig er ferdig. Vokalist Sebastien Tellier har tidligere vært oppvarmer for norske Røyksopp. Minner han forresten ikke veldig på vår egen Bare Egil?

20) Aserbadjan: (Elnur & Samir - Day After Day)
Aserbadjan er jomfru i MGP-sammenheng. Kanskje det er derfor de har kledd seg opp slik de har gjort og synger slik de gjør. Låten og fremførelsen er i hvert fall en androgyn og dramatisk blanding av opera og metall - og ganske fjernt fra det du ellers tenker på når du hører ordet 'Aserbadjan'. Minner muligens litt om sceneshow fra lugubre nattklubber, uten at det er noe undertegnede vet særlig mye om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

21) Hellas: (Kalomira - Secret Combination)
Lovende gresk start, som synker som en pimpstein straks den kvinnelige vokalisten begynner å synge. Med det mener jeg at Kalomira synger bra nok, men at du plutselig skjønner at det dreier seg om en låt uten så store og minneverdige konturer. Det er nokså frenetisk og masete. Men pluss for at du faktisk kan høre at den er fra landet den kommer fra.

22) Spania: (Rodolfo Chikilicuatre - Baila El Chiki Chiki)
Årets spanske låt er en snodig fengende uhøytidelighet. Minner litt om låtene til den franske artisten Manu Chao. Har sommerhitpotensiale, og er absolutt fargerik og sjarmerende. Undertegnede lar seg også fornøye av kordamer som later som de ikke kan danse. Men det spørs om den ikke er for snål for folk flest.

23) Serbia: (Jelena Tomašević - Oro)
Dette er til tider storslagent melodiøst og vakkert med et glimrende arrangement og flott refreng. Bli ikke overrasket om seieren igjen går til Serbia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

24) Russland: (Dima Bilan - Believe)
Tar seg opp fra en nokså svak begynnelse, hvor den største spenningen er knyttet til om vokalist Dima Bilan klarer å komme seg på bena. Russlands bidrag er forøvrig som et kinderegg. Her kan du nemlig få med deg tre ting på én gang. En vokalist som sliter med å komme seg på bena, en ekte Stradivarius og OL-vinner i kunstløp fra 2006, Evgeni Plushenko. Refrenget er fengende - og mange har spådd denne til topps i årets konkurranse. Nå er det bare en låt igjen: Maria og Norge.

25) Norge: (Maria Haukaas Storeng - Hold On Be Strong)
Flott fremførelse av Maria Haukaas Storeng. Synger like sikkert som på prøvene og fenger fra første strofe, i hvert fall i den norske leiren. Så spørs det om hun klarer å fenge resten av Europa. Tvi tvi, Maria!

Alle låtene er nå fremført og avstemningen er i gang.

Les også: Slik kan du bruke kvelden.


Hva synes du om kveldens show? Skriv inn din kommentar under.