Går Norge videre i kveld?

Går Norge videre i kveld?
Går Norge videre i kveld?
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge bør kunne komme seg til finalen enkelt. Det mener ABC Nyheters anmelder etter å ha hørt alle låtene i kveldens semifinale til Melodi Grand Prix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter/Beograd: I kveld konkurrerer 19 deltakerland i den første semifinalen i årets Melodi Grand Prix. Bare 10 går videre til den store finalen i Beograd Arena lørdag. Kvaliteten på kveldens semifinale regnes for å være relativt svak, og Norge skal være veldig uheldig om ikke Maria Haukaas Storeng og Norge går videre.

ABC Nyheter følger kveldens semifinale fortløpende med kommentar og vurdering av hvert enkelt innslag.

Norge må likevel klare seg uten nabohjelp, etter at EBU bestemte seg for å splitte semifinalen i to. Land som tradisjonelt har stemt på hverandre, har havnet i to forskjellige grupper. Norge har havnet i den første delfinalen, mens de andre skandinaviske landene har havnet i den andre. De gode vennene Hellas og Kypros har også havnet i ulike grupper, mens Storbritannia ikke lenger får lov til å stemme på Irland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med dette håper arrangøren å unngå vennskapelige stemmer mellom naboland, som de siste årene har vært med å prege konkurransen.

Tilsammen skal 25 land delta i finalen lørdag. Sverige skal ifølge BBC være favoritt til å vinne.

Her er vår vurdering av kveldens finalelåter:

1) Montenegro: (Stefan Filipović - Zauvijek Volim Te)
Glem aldri at jeg elsker deg, synger nitten år gamle Stefan fra Montenegro. Men om elskovserklæringen er lett å huske, er denne rockelåten av det forglemmelige slaget. Stemmen er ok, det hjelper bare så lite når resten av låten er rett inn og rett ut.
Poengsum: 3/10.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2) Israel: (Boaz - The Fire In Your Eyes)
Slett ikke verst av Israel, som har sendt mye rart til MGP de siste årene. Denne etniske balladen er skrevet av ikke ukjente Dana International, og fremføres av mer ukjente Boaz. Bra vokalprestasjon av Boaz, men undertegnede må flere ganger blinke med øynene for å skjønne om stemmen tilhører en dame eller en mann. Tar seg ytterligere opp mot slutten, og bør være en av låtene som går videre fra denne delfinalen.
Poengsum: 6/10.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3) Estland: (Kreisiraadio - Leto Svet)
Estisk tullepop, hvor en gjeng voksne menn prøver seg med forskjellige sjangre på serbokroatisk (!) mens lettkledde damer danser rundt på scenen og styrer med sitt. Ingen av delene er spesielt minneverdig, det er tvert i mot et ganske masete pubilkumsfrieri. Ypperlig, altså, for de som biter på slikt. Bidraget skiller seg ut i kveldens konkurranse og vil sikkert kunne sanke flere poeng.
Terningkast 4/10.

4) Moldova: (Geta Burlacu - A Century Of Love)
Ballade hvor jazzsangerinnen Geta Burlacu står i en sofa og synger om det hun har på hjertet. Hun har visst litt av hvert der, og mye av det handler om kjærlighet. Fin og lovende begynnelse, så blir det litt kjedeligere. Men Geta kan jo forsåvidt synge.
Terningkast 4/10.

5) San Marino: (Miodio - Complice)
Det er første gang San Marino deltar i Melodi Grand Prix. Det har de valgt å feire ved å sende en svulstig og selvhøytidelig rockeballade hvor hefitge armbevegsler og en flagrende dame prøver å gjøre hva de kan for å skjule at den mannlige vokalisten ikke alltid synger like bra. På øvelsene har han strevet med å treffe tonene. Denne gang gikk det bedre.
Terningkast 4/10.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

6) Belgia: (Ishtar - O Julissi)
Snodig og blid låt som fremføres med smil og glimt i øyet. Låten synges på et konstruert språk, og er helt klart et frisk pust etter en svak åpning på kveldens delfinale. Låtene fremkaller taktfaste klapp blant pressefolket i Beograd, men tar dessverre aldri av.
Terningkast 6/10.

7) Aserbadjan: (Elnur & Samir - Day After Day)
Aserbadjan er jomfru i MGP-sammenheng. Kanskje det er derfor de har kledd seg opp slik de har gjort og synger slik de gjør. Låten og fremførelsen er i hvert fall en androgyn og dramatisk blanding av opera og metall. Minner muligens litt om sceneshow fra lugubre nattklubber, uten at det er noe undertegnede vet særlig mye om. Skiller seg ut fra mye av det andre, men bra er det vel ikke akkurat, med mindre man regner etter MGP-standard.
Terningkast: 4/10.

Artikkelen fortsetter under annonsen

8) Slovenia: (Rebeka Dremelj - Vrag Naj Vzame)
Intetsigende og irriterende trancelåt fremført med bar hud, vind i håret og en stemme som ikke bærer. Høres det ut som en vinneroppskrift? Nje, skeptisk. Men jenta er absolutt søt (hun er tidligere miss), men musikalsk sett er dette helmiss.
Terningkast: 3/10.

9) Norge: (Maria Haukaas Storeng - Hold On Be Strong)
Jadda. Dette er så mye bedre enn det andre vi har sett hittil i dag. Melodien er knallsterk med stilig arrangement og komp. Og Maria Maria er tryggheten selv der hun synger til gåsehud. På prøvene tidligere i dag har de østeuropeiske pressefolkene nynnet med fra første strofe. Det er ikke noe de gjør så ofte, og er forhåpentligvis et godt tegn. Fremkaller applaus i presserommet.
Terningkast 8/10.

Artikkelen fortsetter under annonsen

10) Polen: (Isis Gee - For Life)
Dame med lyst hår og blå kjole har vi sett bedre før. For eksempel i forrige låt, den med Norge. Låten er helt grei, og vokalprestasjonene er blant de bedre, men for Polen kan det ødelegge mye at de kommer rett etter Norge. Dessuten er dette temmelig svulstige greier - og hadde kanskje passet best på rullteksten til en film. Jeg tror forresten sjelden jeg har sett så mye brunkrem på en person før. Ni låter igjen. Hold ut, vær sterk!
Terningkast: 5/10.

Artikkelen fortsetter under annonsen

11) Irland: (Dustin The Turkey - Irelande Douze Pointe)
Elsk det eller hat det. Dette er årets fesjå. Irene har bokstavelig talt sendt en kalkun for å forsvare landets ære og for å sutre over Irlands dårlige resultater i Melodi Grand Prix de siste årene. Dette er lite annet enn mye skrik og lite ull, som bestemor ville ha sagt det. Vokalprestasjonene er langt under pari. Men showmessig er det jo kanskje gøy. Sikkert er det i hvert fall at du kommer til å huske kalkunen til Irland - og det er vel nok til at denne går rett til finalen.
Terningkast: 4/10.

12) Andorra: (Gisela - Casanova)
Dette er kanskje semifinalens minst originale låt. Den kommer rett fra samlebåndsfabrikken til MGP og bruker fra første strofe til siste tone alle klisjeene du har hørt fra tidligere finaler. Kanskje derfor den er så elendig. Dette er gammeldags og banalt og gjør meg faktisk litt sint. De får likevel poeng for oppmøte.
Terningkast: 2/10.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

13) Bosnia Herzegovina: (Laka - Pokušaj)
En annerledes og snodig låt som skiller seg ut fra mye av det andre vi har sett i kveld. Har absolutt sjarm, selv om det ikke er så lett å få greie på hva det handler om - og mange av setningene virker unødvendig lange. Å følge med på sceneshowet gjør det ikke lettere å skjønne greia. Strikkende damer og skittentøy til tørk? Vel, det fascinerer i hvert fall meg. Helt klart en av de bedre.
Terningkast: 6/10.

14) Armenia: (Sirusho - Qele, Qele)
Etnisk innslag med eksotiske rytmer og en finfin sangerinne. 21 år gamle Sirusho ser ut til å være vant på en scene (hun ga ut sin første plate som trettenåring). Det er i det hele tatt flere av elementene som er gode i denne låta, men helheten er jeg mer usikker på. Det kan kanskje samenlignes med et puslespill hvor brikkene er lagt helt feil og du ikke helt skjønner hva det endelige bildet forestiller. Men låten har bra trøkk og bør absolutt gå videre.
Terningkast: 6/10.

Artikkelen fortsetter under annonsen

15) Nederland: (Hind - Your Heart Belongs To Me)
En kombinasjon av nokså masete, men samtidig litt fengende får Nederlands bidrag til å ende opp på en helt grei middels. Sangen fremføres av 22 år gamle Hind, og blir bedre etter et par gjennomlyttinger. Samtidig tar den aldri av og føles kanskje derfor litt for lang. Noen som tok tiden på den?
Terningkast 3/10.

16) Finland: (Teräsbetoni - Missä Miehet Ratsastaa)
Nok en gang satser Finland på hardeste hylle. Men selv om de har prøvd å kopiere Lordi-formelen (minus kostymene) blir nok ikke dette fullklaff for de fleste europeiske ørene. Pluss for stilsikker og god fremførining.
Terningkast 4/10.

Artikkelen fortsetter under annonsen

17) Romania: (Nico & Vlad - Pe-o Margine De Lume)
Sviskete ballade av typen hjerte smerte med et dertilhørende piano til. Tar seg litt opp når damen ljomer med, men den italiensk rumenske pianoduetten bikker etter hvert over i det litt for pompøse etter undertegnedes smak. Du har hørt verre før. La oss krysse fingrene for at du har hørt bedre før også.
Terningkast: 4/10.

Artikkelen fortsetter under annonsen

18) Russland: (Dima Bilan - Believe)
De første sekundene lurte jeg på om dette var en låt som spilte på ironi og sjarme. Det var det ikke. Dette er dypt og inderlig fremført av en vokalist som bruker store deler av låta på å prøve å reise seg opp fra gulvet. Klarer han å komme seg opp eller ikke? Place your bets. Joda, han klarer det til slutt. Og da er mye av spenningen over. Men skal man bare vurdere låten etter MGP-standard er den blant de bedre, og med et refreng som fenger. Bare en låt igjen nå.
Terningkast: 5/10.

19) Hellas: (Kalomira - Secret Combination)
Lovende gresk start, som synker som en litt lett stein straks den kvinnelige vokalisten begynner å synge. Det er ikke det at hun ikke synger bra, det er bare det at du plutselig skjønner at det dreier seg om en låt uten så store og minneverdige konturer. Det er bare helt på det jevne, dessverre, og nok et bidrag som kan arkiveres i skuffen TK for temmelig kjedelig. Men den har elementer som er kule - og går trolig til finalen.
Terningkast: 4/10.

Alle delfinalelåtene er nå fremført og avstemningen er i gang.

Hva synes du om kveldens show? Skriv inn din kommentar under.