I skuddlinjen

Radiokanalen Shabelles istykkerskutte fasade.
 Radiokanalen Shabelles istykkerskutte fasade.
Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter har vært i verdens tredje farligste land for journalister, for å se hvordan det var.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter/Somalia): Somalia er for tiden i en nedadgående voldsspiral og det FN kaller "Afrikas verste humanitære krise." I dette miljøet har Mogadishus journalister funnet at de stadig oftere er et mål på grunn av sine skriverier, både for det lokale og internasjonale publikum.

En rapport av "Komiteen for Beskyttelse av Journalister" sa nylig at Somalia er verdens tredje verste land når det kommer til ikke å straffe de som dreper eller på andre måter ødelegger for journalister. Alle de store nyhetskanalene har blitt tvangsstengt flere ganger av myndighetene. Kontorene og radiomasten til Shabelle Radio, kalt Mogadishus al-Jazeera, er lokalisert like ved frontlinjen i Bakara-markedet og har blitt truet og vært under angrep minst et dusin ganger det siste året.

Journalister blir truet av myndighetene og etiopiske styrker, så vell som fundamentalistiske opprørere og beskyldninger om tortur av samtlige er vanlig. Bisharo Mohammed Waeys, en kvinnelig program-vert som arbeider i den nord-vestlige regionen Puntland, ble angrepet forrige uke- mest sannsynlig av fundamentalistiske opprørere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nikkedukker

Da ABC Nyheter intervjuet ledere for de største mediabedriftene i Mogadishu, hadde samtlige mottatt et brev nattet før fra al-Shabab- en av de militante islamistgrupperingene som opererer i Somalia med instruksjoner om ikke å referere til ‘myndighetene' lenger, men istedet si ‘nikkedukker.' De ble også instruert til å kalle drepte opprøre for ‘martyrer.' 57 journalister flyktet fra Mogadishu i 2007 alene på grunn av slike trusler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ahmed Omar Hashi, daglig leder av Shabelle Radio, fortalte hvordan deres radiomast hadde blitt beskutt ikke mindre enn ni ganger i fjor og at deres journalister hadde blitt arrestert og noen ganger torturert. Innimellom kunne journalistene ikke engang dra fra stasjonen ved endt arbeidsdag på grunn kampene utenfor, og var nødt til å bo på stasjonen i opptil en uke uten mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I disse dager reiser Hashi til jobb på motorsykkel, og reiser ikke hjemmefra før han har ringt en rekke folk som kan anslå sikkerheten på veien til kontoret.

- Hver eneste morgen bekymrer jeg meg over muligheten av å bli drept på vei til jobb, sier han til ABC Nyheter.

Et gammelt problem

Mohammad Sheere, redaktør i Simba Radio som også opererer fra Bakara-marked, forteller hvordan deres kontorer har blitt angrepet flere ganger det siste året, men understreket at dette ikke er et nytt problem i Somalia.

- Volden begynte allerede i 1990, og har fortsatt til nå. Seks journalister ble til og med drept i informasjonsdepartementets bygning da Siyyad Barres regime ble kastet i begynnelsen av 1990-årene, sier han.

Lov og orden?

Ny lovgivning er på gang, og trenger nå bare presidentens signatur for å være endelig. Ahmed Omar Hashi, har allikevel liten tro på at loven vil gå gjennom, og selv om det skulle være tror han ikke det vil gjøre noen forskjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har mistet det meste av våre rettigheter [som journalister], loven kan ikke forandre noe så lenge den bare består av ord. Vi trenger handling, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et klima der "alle kan gjøre som de selv vil uten å tenke på konsekvensene," sier Hashi, er det rom for alle slags overtredelser mot mediafolk.

Abd al-Rashid, ansvarlig i Fagbevegelsen for somaliske Journalister, sier seg enig i at loven er nødvendig for å skape en et miljø der folk kan bli stilt til rette for overtredelser mot media i landet, men sammenligner somalsk mediafremtid med et lys som var i ferd med å bli blåst ut.

- Somalisk media er på sitt beste hvis man ser på kvalitet- vi er til og med medlemmer av Det Internasjonale Journalistforbundet- så vi burde ikke gi opp håpet, sier han.

Konfliktfylt dramaserie

Somaliske radiokanaler har nå begynt et samarbeid med somaliske røde halvmåne, en del av røde kors. De skal lage radiosendte dramaserier, som også skal klargjøre og sette spørsmål ved hvordan konflikten begynte, og hvordan den kan avsluttes, ved å sette fokus på blant annet Somalias tradisjonelle lovgivning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Radio Shabelle har mottatt støtte fra den amerikanske ambassaden i Kenya for å produsere lignende dramaserier. Med titler som "Ingen fred betyr inget liv," skal seriene blant annet fortelle historier om hvordan feidene begynte. Målet sier Shabelles daglige leder "er å minne folk på det gode i somalisk kultur."

Trusselen mot journalister som jobber i Somalia gjelder også for utenlandsk media som kommer til området for å skrive om konflikten. Veldig få reiser nå gjennom Mogadishu i disse dager nettopp på grunn av den farlige situasjonen, og et intervju med al-Shababs talsmann for to dager siden betyr at tallene vil bli enda lavere da han spesifikt sa at gruppen så utlendinger i Somalia som mål.