Cowboy-Kurt ser lyst på livet

Kurt Nilsen fikk låne cowboyhatt på taket av Grand Hotel (Foto: Julie Vedal)
Kurt Nilsen fikk låne cowboyhatt på taket av Grand Hotel (Foto: Julie Vedal)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om tre uker kan Cowboy-Kurt ta i bruk den nye gitarhytten sin. Der kan han hvile ut med countrymusikk i ro og mak mens han distanserer seg fra ryktene om hva han ikke gjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I det sekundet vi setter oss ned på uteserveringen på toppen av Grand Hotel i Oslo for å snakke om den den nye platen, «Rise To The Occasion», ringer Kurt Nilsens telefon. Det fortsetter den med å gjøre gjennom hele intervjuet. Det virker åpenbart ikke avskrekkende på oppringerne at Kurt har overlatt telefonsvareren sin til Clint Eastwood, en sint Clint.

- Det er helt utrolig. Hver gang jeg slipper en plate så skjer det noe annet som avsporer det jeg egentlig har lyst til å snakke om. Musikken min, stønner Kurt oppgitt.

Feil fokus

Omtenksom med hatt (Foto: Julie Vedal)Omtenksom med hatt (Foto: Julie Vedal)

De to siste dagene, etter at VG har proklamert i krigstyper på forsiden hva Kurt ikke har gjort på Torgalmenningen i Bergen, har sangerens intervjuer stort sett dreid seg om å kommentere en skandalesak han overhodet ikke har noe med å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Årsaken til at jeg sa fra om dette så klart og tydelig er at ryktene begynte å få konsekvenser for ungene mine.

Som kjent fører onani til at mann mister synet, holder mann på lenge og ofte nok blir mann til slutt helt blind. Den norske sangeren og Spellemannprisvinneren, som etter alt å dømme tok saken i egne hender i Bergen for noen uker siden, vil ventelig avsløre seg selv når han begynner å ankomme spillejobbene sine med førerhund.

Uansett ser livet lysere ut for Kurt Nilsen. Han har nemlig mottatt sin første femmer på terningen for en plate noensinne. Dagbladets anmelder hevdet at «Rise To The Occasion» er det endelige beviset for at Kurt Nilsen på plate er noe mer enn din gjennomsnittlige Idol-vinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ble litt satt ut av den anmeldelsen, innrømmer Kurt. - Den varmet. Jeg kommer alltid til å være forbundet med Idol, men nå har jeg fire egne plater bak meg. Jeg føler at jeg begynner å få tak på dette, dette er den første platen jeg har produsert selv, sammen med partner Jørn Dahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært mye snakk om Kurts countryplate, ikke minst takket være duetten han har gjort med Willie Nelson. Ved et sammentreff er «Lost Highway» skrevet av den samme låtskriveren som også skrev den første sangen Willie noensinne spilte inn selv, den blinde(!) Texas-låtskriveren Leon Payne. «Lost Higway» later til å ha tatt over radiobølgene for tiden, på samme måte som en av Leon Paynes andre sanger dominerte NRK på 60-tallet, «I Love You Because» i Jim Reeves tolkning.

Låtene betyr mer

- Jeg er veldig glad for at jeg har fått gjort «Rise To The Occasion», jeg hadde 40 sanger da vi skulle gå i gang med «Push Push». Jan Fredrik Karlsen foreslo at jeg skulle lage to plater isteden for en, lage denne her platen som jeg har hatt lyst til å lage en god stund. Låtene denne gangen betyr mye mer for meg. Det er litt nærmere, mer personlig. Jeg regner det som sannsynlig at det er i denne retningen jeg vil bevege meg i fremtiden. Jeg lager gjerne flere countryplater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trives også i caps (Foto: Paul A. Nordal)Trives også i caps (Foto: Paul A. Nordal)

Kurt er også svært opptatt av å dele med seg av æren for at «Rise To The Occasion» er blitt den platen den har blitt. Han trekker både frem musikerne i sitt eget band, Møkkabandet, som navnet tatt i betraktning kanskje trenger en klapp på skuldra, og to musikere som til daglig er å finne i Øystein Sundes ensemble; dobrospilleren Knut Hem og felespilleren Øystein Fosshagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var et par sanger som vi bare måtte gjøre helt på nytt igjen etter at Knut og Øystein hadde vært i studioet. De brakte med seg spilling som snudde opp ned på sangene.

Vokst opp med country

På plata takker Kurt foreldrene sine for inspirasjonen til å lage platen. Den kommer fra all den flotte countrymusikken som de spilte for ham da han var liten.

- Jeg vokste opp med å høre mora mi synge country mens hun gjorde husarbeid og jeg var med faren min på lange trailerturer der det bare ble spilt country på bilstereoen. Jeg har definitivt tatt et forhold til country med meg hjemmefra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man kan leke med tanken på hva som hadde skjedd om lille Kurt hadde påstått overfor faren sin at han en dag skulle synge duett med selveste Willie Nelson!

- Det har vært en aldeles utrolig opplevelse. Willie er bare så avslappet og hyggelig. Ikke bare mot popstjerner, mot alle! Jeg håper at jeg får anledning til å synge med ham når han kommer til Norge til uken.

Snart innflytningsklar

Kurt Nilsen har mer å se frem til. Om tre uker står Kurts mye omtalte hytte ferdig i Eidfjord, på Hardangervidda, ikke langt fra turistmagneten Vøringsfossen.

Hytta er designet som en Martin gitar (førstevalget til gitarister som vet å sette pris på ordentlig håndverk og virkelig god lyd). Den er 35 meter lang, har en grunnflate på 200 kvadratmeter og har sengeplass til 14 personer.

To cowboyer på taket er bedre enn ti onanister på bakken (Foto: Julie Vedal)To cowboyer på taket er bedre enn ti onanister på bakken (Foto: Julie Vedal)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Byggingen har pågått siden tidlig i fjor høst. Dette blir ordentlige greier. Treverket som er brukt er meget spesielt. I halsen på gitaren, som altså er en lang gang, har jeg lagt inn nedfelte glassskap i gulvet, der jeg skal plassere Spelemannprisene mine, he-he...

Jeg kommer til å bruke hytta til både familien min og til å holde på med musikken min. Det blir et perfekt sted å samle gutta.

Selvfølgelig var det en del Trompeter for Den Gode Smak som uttalte seg da nyheten om Kurts hytteprosjekt sprakk i media i fjor. Det er godt å se at Kurt ikke lar seg påvirke av den typen folk. At han isteden tar en Elvis og gjennomfører sine egne idéer.

Elvis Presley innredet Graceland etter sin høyst personlige smak og innfallsmetoden. Derfor inneholder Elvis' legendariske bopel i Memphis, Tennessee både et jungelrom, komplett med eget vannfall og et gullflygel.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her