Forskere vil kupromping til livs

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danske forskere håper å kunne endre spisevanene til landets kyr, som med sin evinnelige promping står for betydelige utslipp av klimagasser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne utvikler nå enzymer som skal øke kyrnes opptak av fôr og forhåpentligvis få dem til å prompe og bæsje mindre, skriver avisen Børsen.

Rundt 4 prosent av Danmarks samlede utslipp av klimagasser kommer i dag fra metan-prompende husdyr, og kyrne står for en betydelig del av dette, viser tall fra Miljøstiftelsen.

I utviklingsland står prompende kyr for en enda større andel av utslippene, og det er derfor viktig å forske på måter å begrense slike utslipp på, mener professor Jørgen Madsen ved Det biovidenskabelige fakultet ved Universitetet i København.

– Metan produseres hovedsakelig når dyr fordøyer fiberholdig fôr som halm og høy. Om man forbedrer opptaket av halm og høy, slik at det blir like effektivt som for eksempel korn, vil utslippene av metan falle vesentlig. Det er dette vi forsøker å få til, blant annet ved hjelp av enzymer, sier Madsen til Børsen. (©NTB)