Håndball-EM 2008Slo Danmark i superthriller

Frode Hagen under kampen mellom Danmark og Norge i gruppe B i innledende runde av håndball-EM i Drammen torsdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX.

Spenning helt til siste sekund i den viktige åpningskampen.

Drammen (NTB-Espen Hartvig):

Danmark – Norge 26-27 (10-14)

Drammenshallen

4700 tilskuere

Mål Danmark: Mikkel Aagaard, Lasse Boesen 9, Lars Jørgensen 1, Jesper Jensen 3, Lars Christiansen, Michael Knudsen 5, Jesper Nøddesbo, Lars Krogh Jeppesen 3, Kasper Søndergaard Sarup 1, Joachim Boldsen 1, Hans Lindberg 2 (1), Kasper Nielsen 1.

Norges lag: Steinar Ege (Ole Erevik) – Glenn Solberg 3, Frode Hagen 6, Frank Løke 4, Kjetil Strand, Bjarte Myrhol 1, Børge Lund 2, Håvard Tvedten 8 (6), Jan Thomas Lauritzen 3, Kristian Kjelling, André Jørgensen, Johnny Jensen, Rune Skjærvold.

Dommere: Valentin Vakula og Aleksander Ljudovyk, Ukraina.

Utvisninger: Danmark 4 x 2 min., Norge 6 x 2 min.

«Håndballpensjonistene» Frode Hagen (33) og Glenn Solberg (35) ga Norge en pangstart på EM. Etter 27-26 over Danmark er veien åpen mot noe stort.

Med fem spillemål i 1.-omgangen tok Hagen ansvaret da kampen langt på vei ble avgjort. I tillegg spilte han opp medspillere til scoringer og straffer.

Solberg siste 30 minutter var av ypperste merke. Comebacket til Hagen og Glenn Solberg har løftet Norge minst et par hakk. De to var meget viktige.

Håvard Tvedten hadde også en god kveld. Han var ikke minst pålitelig på de viktige straffekastene.

Mot slutten var også Børge Lund og Frank Løke friske som bare det.

Slutten ble likevel heldramatisk. 27-21-ledelse ble til 27-26 før Gunnar Pettersen tok timeout med 1.24 minutter igjen å spille. Håvard Tvedten misset på straffe 45 sekunder før slutt, før Steinar Ege slo til med en redning i kampens aller siste sekund.

Da var det ingen som kunne frata Norge seieren.

Norsk mur
Norges forsvarsspill var igjen av den sterke sorten. Keeper Steinar Ege holder formen og hadde flere klasseredninger. Blant annet stoppet han to straffer. Den ene på 19-23 da danskene øynet sjansen.

Skulle Norge nå slå Russland fredag, går laget sannsynligvis til hovedrunden med de maksimale fire poeng. I så fall er veien langt på vei staket ut mot en sterk EM-plassering.

Tendensen var klar før pause (14-10-ledelse). Danmark kastet bort mer enn dobbelt så mange baller som Norge (9-4). De pådro seg flere utvisninger (3-1). I tillegg var lagets hjerte - Joachim Boldsen - en stor skuffelse.

Danskene var oppe på 14-15, 17-18 og 26-27 utover i kampen. Trener Gunnar Pettersen lot overraskende Kristian Kjelling få sjansen i angrep etter pause. Tre kjappe bom fra ham, ga spenning i kampen.

Da bar det ut på benken etter bare sju minutter.

Men etter seirer mot Norge i EM og VM de to siste årene, måtte trener Ulrik Wilbek innse at tredje gangen var norsk.

Tapet setter Danmark i en svært vrien situasjon. Laget vil nå maksimalt kunne ta med seg to poeng videre fra gruppespillet.

Russland skuffet

Russland var ganske enkelt svak mot Montenegro i 25-25-kampen torsdag.

Ordinære keepere og klare mangler i spillet, gjør at russerne ikke er i nærheten av medaljesjanser basert på den kampen.

Montenegro kjempet vilt og hadde sjansen. Likevel er det mye som tyder på at det laget vil ha brent kruttet før søndagens kamp mot Norge. (©NTB)