Thin Lizzy: «Live And Dangerous» (Universal)Klassisk hardrock

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidløst materiale fra et tidløst band. «Live And Dangerous» er endelig tilgjengelig på DVD, med fett ekstramateriale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thin Lizzy er et av de virkelig klassiske tungrockbandene fra 70-tallet. Mye på grunn av ustabil besetning og et i overkant ivrig dopinntak, nådde bandet aldri de aller største salgsfremgangene. Dog har «Jailbreak» solgt rundt 2 millioner, men det er liten tvil om at bandet hadde potensial til å bli langt større i sine velmaktsår, 1975 - 1979.

Den klassiske besetningen med Philip Lynott, Brian Robertson, Scott Gorham og Brian Downey leverte et knippe sterke album i denne perioden, der klimakset er konsertplaten «Live And Dangerous» fra 1978. Denne er satt sammen av opptak fra en rekke steder, men fremstår likevel som et autentisk konsertopptak. Mange regner «Live And Dangerous» som et av tidenes absolutt beste livealbum.

Lyden er fortreffelig og samtlige låter er bedre enn sine respektive studioversjoner. Mange, deriblant produsent Tony Visconti (som burde vite hva han snakker om) hevder at materialet har fått en omfattende ansiktsløftning i studio, men flere av de gjenlevende bandmedlemmene (som også bør vite hva de snakker om) mener at minimalt med pålegg ble gjort i ettertid. Tro hva du vil, for oss lyttere låter det uansett fett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

29.mars 1978 (ikke 1977, som det står på baksiden av denne DVD) annonserte Thin Lizzy konsert på Rainbow Theater i London. Målet var å spille inn en konsertfilm og billettprisene ble satt lavt av frykt for ikke å fylle stedet. Konserten ble senere gitt ut på VHS under samme navn som platen. Nå er den altså endelig gjort tilgjengelig på DVD, med en heftig bolk bonusmateriale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konserten er meget bra - lyden er upåklagelig og musikerprestasjonene er sterke. Det er litt skuffende at man ikke gir ut et helt liveset, men bandets beste låter er med. «The Boys Are back In Town», «Emerald»og «Still In Love With You» er blant høydepunktene. Sistnevnte er titulert «Call On Me», hvilket er en type feil som irriterer meg, men i den store sammenhengen er det naturligvis flisespikkeri.

Ekstramaterialet består av et opptak for den engelske Sight & Sound serien fra 1983, fem opptredener på Top Of The Pops samt intervjuer av Downey, Robertson og Gorham gjort i 2007.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opptaket fra 1983 er gjort rett før slippet av «Thunder And Lightning», og er et slags oppvarmingsgig før bandets annonserte farvelturné. Her er John Sykes med på gitar og Darren Wharton spiller keyboard. Dette opptaket er vel så tøft som «Dangerous», og Thin Lizzy viser at de var inne i en god periode på denne tiden. Halvparten av låtene er fra tidligere nevnte plate. Oppløsningen av bandet senere samme år hadde økonomiske årsaker, men Lynott hadde hele tiden planer om å gjenopplive Lizzy. Dette rakk han som kjent aldri.

Top Of The Pops opptakene er ikke all verden, det er jo snakk om miming, men man får da en viss oversikt over hvordan man skulle se ut på 70-tallet. Gary Moore er med på «Waiting For An Alilbi» opptaket. Intervjuene av bandmedlemmene er interessante og særlig Downey og Gorham kommer godt ut av det. «Robbo» sliter noe mer og virker fortsatt å være relativt bitter. Alkoholen har også svekket ham betydelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som bonus til denne DVD platen følger en CD med syv låter fra en konsert i Derby i 1975. Dette er turneen før bandet virkelig slo gjennom med «Jailbreak» og det er et rått, rockende band vi får høre her. Dette viser nok en gang at Thin Lizzy var en av sin tids største konsertattraksjoner. Konserten skal visstnok utgis i sin helhet i løpet av 2008. Det er bare å glede seg.

Alt i alt er «Live And Dangerous» en flott pakke og et must for enhver tilhenger av 70-talls hardrock. For den som er nysgjerrig på hva denne æraen hadde å by på av melodiøs hardrock finnes det verre plasser å starte enn her. Perfekt julepresang.

Karakter: 8 av 10

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her