Soldatens bil var upansret

Soldatens bil var upansret
Soldatens bil var upansret
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske soldaten som i går kveld ble drept av en veibombe i Afghanistan, kjørte i en upansret bil. Forsvaret vil granske soldatenes sikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skarpskyttere i den norske utrykningsstyrken øver i Mazar-e Sharif.Skarpskyttere i den norske utrykningsstyrken øver i Mazar-e Sharif.

Den norske utrykningsstyrken (QRF) i Mazar-e Sharif er også utstyrt med CV90 stormpanservogner. Panservognene gir soldatene god beskyttelse, har god terrengfremkommelighet, og har mulighet til å avgi presis ild med kanonen.Den norske utrykningsstyrken (QRF) i Mazar-e Sharif er også utstyrt med CV90 stormpanservogner. Panservognene gir soldatene god beskyttelse, har god terrengfremkommelighet, og har mulighet til å avgi presis ild med kanonen.

Soldater i den norske utrykningsstyrken i Afghanistan trener på nærstrid i bebygd område.Soldater i den norske utrykningsstyrken i Afghanistan trener på nærstrid i bebygd område.

En talsmann for Forsvaret ville i går ikke spekulere på om utfallet av bombeangrepet kunne ha blitt annerledes om bilen de hadde kjørt i hadde vært pansret, skriver Aftenposten.
De to norske soldatene, som begge var i 20-årene, kjørte en vanlig Toyota Land Cruiser da veibomben gikk av torsdag kveld.

Det norske forsvaret gikk i fjor til hastekjøp av 72 italienske pansrede biler av typen Iveco MLV ettersom andre kjøretøy de hadde til disposisjon, ikke holdt mål, skriver avisen.
De norske styrkene har til nå fått ned 25 av de nye italienske pansrede bilene til Afghanistan, opplyser oberstløytnant John Inge Øglænd ved Forsvarets fellesoperative hovedkvarter.

- Men, sier han, de har også mange kjøretøy som ikke er pansret, og hvilken type kjøretøy man velger, avhenger av hvilket oppdrag man skal på. Det kan virke mot sin hensikt å bruke pansrede kjøretøy hele tiden, all den tid man skal forsøke å vinne lokalbefolkningens tillit, forklarer han.

Ifølge Øglænd er det for tidlig å si noe om det i framtiden vil være mer aktuelt å bruke pansrede biler oftere.

Offentliggjør navn
Navnet på den drepte soldaten vil bli offentliggjort fredag ettermiddag.

Fredag vil det være markeringer ved samtlige forsvarsinstitusjoner i landet for å minnes den drepte soldaten i Afghanistan.

Forsvarssjefen har bestemt at det skal flagges på halv stang ved alle militære institusjoner.

- Det vil bli holdt en kort markering ved samtlige forsvarsinstitusjoner både her i landet og i Afghanistan, sier pressetalsmann John Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter til NTB.
I Afghanistan har det allerede vært en markering både i Mazar-i-Sharif og i Maimana.

- Presten har vært i leirene og lest noen ord, soldatene har tent lys og det har blitt holdt ett minutts stillhet for å minnes den drepte, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Fellesoperativt hovedkvarter til NTB.

- I livsfare
Skadene til den norske soldaten som torsdag kjørte på en veibombe i Afghanistan, betegnes som alvorlige. Det er for tidlig å fastslå at han er utenfor livsfare, ifølge kontingentsjefen for de norske styrkene.

Etter fire og en halv time på operasjonsbordet torsdag kveld skal tilstanden til mannen være stabil. Den unge soldaten har skader i hodet, brystet og beina, ifølge tilstandsrapporten.
Mannen ble torsdag kveld operert i leiren til den norske stabiliseringsstyrken i Maimana, og blir fredag flyttet til det tyske feltsykehuset i Mazar-e Sharif i Nord-Afghanistan, der den norske utrykningsstyrken er plassert.

Kontingentsjefen for de norske styrkene i Afghanistan, Ivar Sakserud, sier det er for tidlig å kommentere om soldaten er utenfor livsfare.

Soldaten vil bli evakuert til et militærsykehus i Tyskland eller fløyet hjem til Norge så fort tilstanden hans er stabil nok for reisen.

(©NTB)