Lystig vorspiel i Høyres Hus

Lystig vorspiel i Høyres Hus
Lystig vorspiel i Høyres Hus
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgdagsmålingene ga Høyre håp om et svært godt valg. I Høyres Hus i Oslo forberedte man seg på en festnatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Kjetil Elsebutangen): Det var ikke noe stort brøl i Høyres Hus da valgdagsmålingene ble offentliggjort klokken 20. Men det skyldtes ikke tallene, bare det at partiet hadde bedt sine folk om å stå som listebærere ved Oslos valglokaler helt fram til stengetid.

Men de få som var i Store Sal i Høyres Hus, trodde knapt sine egne øyne.

- Dette er helt vanvittig, ropte en enslig Høyre-mann da NRK ga partiet en oppslutning på 20,6 prosent. På TV 2s måling fikk Høyre 18,8 prosent, og på begge målingene var Høyre større enn Frp.

- Om dette blir stående, så er det et kjemperesultat. Men jeg har sett slike målinger før og tar ikke noe for gitt. Mye tyder på at Høyre har kommet som en kule på slutten, sa 1. nestleder i Høyre Per-Kristian Foss.

- Veldig sterke tall

Nestleder Jan Tore Sanner advarte mot å juble for tidlig, men heller ikke han kunne legge skjul på hvor fornøyd han var.

- Dette er veldig sterke tall for Høyre. Det bekrefter at vi har vind i seilene, sa Sanner.

- Utrolig bra, utbrøt stortingsrepresentant Ine Marie Eriksen Søreide.Noe senere strømmet Unge Høyres festkledde medlemmer inn med flagg og brede smil. Alle varmet opp til en lystig aften.

Tung valgkamp

Dersom Høyre skulle få et resultat omtrent på nivå med valgdagsmålingene, vil partileder Erna Solberg kunne trekke et lettelsens sukk. Hun har selv sagt at hun forventet lederdebatt dersom Høyre ikke skulle få like stor oppslutning som ved forrige lokalvalg i 2003, da partiet fikk 18,1 prosent.

Valgdagsmålingene var også oppløftende for Høyre med tanke på partiets valgkamp, som fikk en skjev start med Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsens skattesak.

Den saken ble ikke bedre av at Erna Solberg gjorde et mislykket forsøk på å slå tilbake da hun angrep statsminister Jens Stoltenberg (Ap) for ikke å ha betalt arbeidsgiveravgift.

I Bergen ble det kjent at mannen til byrådsleder Monica Meland hadde brukt svart arbeidskraft, og i Oslo ble bystyrerepresentanten Toril Fiskerstrand tvunget til å trekke seg fra alle partiverv etter at hun kom med diskriminerende uttalelser om innvandrere i møte med en NRK-reporter med skjult mikrofon.

De siste meningsmålingene tydet likevel på at Høyre avsluttet valgkampen sterkt.