Vurderer tunnel fra Russland til USA

Vurderer tunnel fra Russland til USA
Vurderer tunnel fra Russland til USA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland vurderer å tørke støv av planene om tunnel under Beringstredet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Vurderer tunnel under Beringsstredet
Det 85 kilometer brede og rundt 50 meter dype Beringsstredet forbinder Nordishavet med Beringshavet og skiller Asia og Nord Amerika. Stredet er oppkalt etter den danske sjøfareren Vitus Bering som krysset stredet i 1728.

Det har lenge vært snakk om å bygge bro eller tunnel over stredet. Nå ønsker Russland å børste støv av disse planene.

Foto: Bildemontasje / NASA / ABC Nyheter.

Planene om å knytte Russland og Amerika sammen gjennom en forbindelse over det islagte Beringstredet har eksistert i over hundre år. Nå ønsker russiske tjenestemenn å børste støv av de gamle planene.

I en konferanse onsdag gav russiske tjenestemenn uttrykk for at en togtunnel under det 85 kilometer brede Beringstredet kan være en realitet i løpet av et par tiår, skriver The Moscow Times.

Byggingen av en togforbindelse mellom de to kontinentene vil kreve enorme ressurser og summer. Ifølge Viktor Razbegin ved det russiske handelsdepartmenetet, vil kostnadene for det ambisiøse prosjektet ligge et sted mellom 55 milliarder og 67 milliarder dollar, noe som tilsvarer 409 milliarder norske 2007-kroner.

Krever tusen mil ny jernbane
Tunnelen alene er anslått til å koste mellom 10 og 12 milliarder amerikanske dollar. Men den kanskje største utfordringen forbundet med gjennomføringen av prosjektet, er å få bygget lange togforbindelser på hver side av stredet.

På russisk side er den transsibirske jernbanen over 600 mil unna. Området hvor den eventuelt må forlenges regnes attpåtil som det minst fruktbare og gjestmilde området i Nord-Asia. Så tøff er denne delen av Asia, at mange av innbyggerne begikk selvmord i fjor, bare for å unngå en smertefull sultedød.

På amerikansk side må 370 mil ny jernbane bygges fra Beringstredet gjennom Alaska og til Vancouver på vestkysten av Canada.

Skulle planene bli gjennomført, har man da verdens lengste togtunnel - samt en 600 mil lang transportkorridor fra Yakutsk, via byene Magadan og Anadyr i østlige Russland - til Alaska og Nord-Amerika, hevder Viktor Razbegin.

Bare på planleggingsstadiet

Ifølge Razbegin eksisterer prosjektet fortsatt bare på planleggingsstadiet.

– Foreløpig gjør vi bare en detaljert forprosjektering for å se om disse planene er gjennomførbare og kan ha noe for seg, sier Razbegin til The Moscow Times.

Russerne ser for seg at Russland, USA og Canada skal ha overoppsynet med å gjennomføre planene om å knytte sammen de to tidligere erkefiendene. Finansieringen skal skje gjennom et samarbeid mellom offentlige og private virksomheter. Det skal ta mellom 15 og 20 år å gjennomføre planene, skriver avisen.

Ikke et politisk prosjekt
På gårsdagens konferanse der planene ble lagt fram, uttrykte Razbegin stor begeistring over hvor raskt en togforbindelse mellom øst og vest kan lages.

– Tunnelen vil ta mellom ni og tolv år å fullføre og vil ha betalt seg innen tretten til femten år, mener Razbegin.

Beringprosjektet ser også på muligheten for å legge rør og kabler mellom kontinentene, slik at Russland skal kunne selge olje, gass og elektrisitet til Nord- Amerika.

– Dette er først og fremst et handelsprosjekt og ikke et politisk prosjekt, uttaler Maxim Bystrov ved det føderale byrået for håndtering av spesielle økonomiske områder.

Som en kuriositet kan det nevnes at USA kjøpte Alaska fra Russland for 7,2 millioner dollar våren 1867. Omregnet til dagens kurs, vil det si omlag 134 millioner dollar.