- Slankekurer virker ikke

- Slankekurer virker ikke
- Slankekurer virker ikke
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare er slankekurer lite effektive, det å gå opp og ned i vekt kan også føre til økt risiko for blant annet hjerteanfall og diabetes, advarer amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix

I Norge har opptil én av fem voksne fedme, mens 10 - 20 prosent av barn er overvektige.

Blant 40- og 45-åringer veier menn i gjennomsnitt 5,0 kg mer og kvinner 5,8 kg mer enn for 15 år siden.

Stadig flere passerer grensen for det som WHO definerer som overvekt og fedme.

På verdensbasis er en milliard voksne overvektige, herav har minst 300 millioner fedme.

Kilde: Folkehelseinstituttet

- Man skal være forsiktig med jojoslanking, sier slanke-ekspert Jeanette Roede til ABC Nyheter.

Over tid er er slankekurer virkningsløse. Vel to av tre slankere legger nemlig på seg igjen det de har tatt av under kuren. I verste fall er slankekurer med opp- og nedturer også livsfarlige.

Slankekurer kan nemlig øke risikoen for blant annet hjerteanfall og diabetes. For noen av slankerne blir risikoen mer enn fordoblet.

Dette er noen av konklusjonene fra forskere ved University of California som har foretatt verdens største analyse av slankekurer. De har studert 31 undersøkelser av i alt tusenvis av mennesker som er på slanker'n. Forskernes konklusjon, som nylig ble presentert i tidsskriftet «American Psychologist», er at slankekurer ikke virker.

Professor Traci Mann (høyre) og Janet Tomiyam ved University of California analyserte 31 slankestudier for å se på langtidseffektene. Foto: Reed Hutchinson/UCLAProfessor Traci Mann (høyre) og Janet Tomiyam ved University of California analyserte 31 slankestudier for å se på langtidseffektene. Foto: Reed Hutchinson/UCLA

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Til å begynne med kan man gå ned fem til ti prosent av kroppsvekten på mange forskjellige slankekurer, men så kommer vekten tilbake, sier professor Traci Mann, som står bak studien, til UCLA News.

- Vi fant ut at majoriteten av folk legger på seg igjen all vekten, pluss mer. Bare en veldig liten minoritet av deltagerne opplevde varig vekttap.

- Mange kommer tilbake

- Erfaringen vår er at de som tar seg tid og bruker et sunt kosthold, aktivitet, bevisstgjøring og legger om livsstilen for godt, de lykkes på sikt, sier Jeanette Roede, direktør i slankefirmaet Grete Roede AS, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det å gå ned i vekt er bare del en, mens det å holde vekten er del to av prosessen, og det tar tid, legger hun til.

- Mange kommer tilbake til oss. De melder seg på Hold vekten-kurs. For å klare å holde vekten må de følge kurset. De som gjør det har mye større forutsetning for å lykkes.
Bakgrunnen for den amerikanske studien var et ønske om å finne ut hva som skjer med slankerne i det lange løp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bedre uten slankekur

- Vi bestemte oss for å grave frem og analysere alle studier som følger folk på slankekurer i to til fem år. Og konklusjonen var at de fleste ville hatt det bedre om de ikke hadde gått på slankekur i det hele tatt, forklarer professor Mann.

- Vekten deres ville vært den samme, og kroppene deres ville ikke vært utsatt for slitasjen som det å gå opp og ned i vekt medfører, fortsetter hun.

Forskerne fant ut at de som slanker seg ofte går ned fem til ti prosent av kroppsvekten de første seks månedene, men at én til to tredjedeler legger på seg mer enn det de har gått ned innen fire eller fem år.

Studien fokuserte ikke på en bestemt slankekur, og de 31 undersøkelsene som ble analysert omfatter mange kjente kurer som Atkins, «low carb» og kurer basert på glykemisk indeks (GI).

- Gode resultater

Grete Roede AS gjennomførte selv en undersøkelse på tidligere Grete Roede-deltagere i 1999. Resultatene, som ble publisert i Tidsskrift for Den norske lægeforrening, var omtrent de samme som i en undersøkelse slankefirmaet utførte i 1981.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ser at etter tre til fem år så opprettholdt alle deltagerne som ble spurt i gjennomsnitt 62 prosent av vekttapet sitt. De gikk altså i snitt opp bittelittegran, sier Jeanette Roede.

- Videre så viser undersøkelsen at 39 prosent av deltakerne hadde hele vekttapet i behold, mens 20 prosent hadde lagt på seg alt eller mer.

Resultatene er basert på egenrapportering fra deltagerne, og Grete Roede AS utførte ingen kontroller. Professor Traci Mann mener undersøkelser som er basert på at deltagerne rapporterer sin egen vekt, heller enn at den måles av en objektiv part, er med på å gi et feil bilde av hvor effektive slankekurer er. Det er også mindre sannsynlig at de som har lagt på seg igjen, ønsker å delta i slike undersøkelser. Resultatene kan derfor få slankekurene til å virke mer effektive enn de er, mener Mann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anbefaler ikke slanking

Tidligere forskning har antydet at det å gå ned og opp i vekt kan knyttes til hjerteproblemer, slag, diabetes og forstyrrelser i immunsystemet. Professor Traci Mann anbefaler at man undersøker dette nærmere.

- Fordelene ved slanking er for små, og de potensielle farene for store, til at å anbefale slanking som en effektiv behandling av overvekt, konkluderer den amerikanske forskeren.

Jeanette Roede mener det er sunt å redusere vekten, så lenge man fokuserer på varig endring:

- Jeg er enig med konklusjonen om at man skal være forsiktig med jojo-slanking. Det er ikke sunt å være overvektig. De samme helserisikoene som de forteller om i studien, har man også ved å være overvektig. Det er sunt å redusere vekten sin, men må ha fokus på varig endring, ikke på kur og diett, sier Roede.

(Kilder: UCLA News og Jyllandsposten)