Miljøvernere mener EU knuser Norge på miljø

Miljøvernere mener EU knuser Norge på miljø
Miljøvernere mener EU knuser Norge på miljø
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU har en langt bedre miljøpolitikk enn Norge. I forhold til EU er Norge en miljøsinke, mener fire store norske miljøorganisasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
Bellona-sjef Frederic Hauge mener EU er klart bedre enn Norge både på habitatsvern og biologisk mangfold. Hauge ble nylig valgt til viseformann i EUs Teknologiplattform for CO2-håndtering.

WWF-Norge, Bellona, Norges Miljøvernforbund og Zero er alle enige om at EU har fått et solid forsprang på Norge, skriver Dagsavisen.

- Både på habitatsvern og biologisk mangfold er EU klart bedre enn Norge, understreker Frederic Hauge i Bellona.

Natur og Ungdom og Norges Naturvernforbund vil ikke uten forbehold slutte seg til dette, fordi de mener at EU bare er bedre på noen områder.

To av de norske miljøvernorganisasjonene ønsker å presisere at EUs miljøpolitikk som sådan ikke er forbilledlig.

- På noen områder er det en stor fordel for oss at vi ikke er EU-medlem. Men det er riktig at Norge på enkelte områder er dårligere enn EU. Norske politikere må bli langt flinkere til å bruke muligheten vi har til å gå lenger enn EU i miljøsaker, sier leder i Natur og Ungdom Bård Lahn til NTB.


Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund viser til at EU nå ligger foran Norge når det gjelder mål for bruk av biodrivstoff og at EU vil redusere sitt energiforbruk med 20 prosent.

- Før EU-avstemningen i 1994 var det et sentralt argument at Norge kunne bli et foregangsland på miljøområdet. Den muligheten har vi ikke benyttet, sier Haltbrekken.

Noen av eksemplene på at Norge er kommet i bakleksa, presenteres av WWF og Europeisk Ungdom:EUs habitatdirektiv, som ble vedtatt i 1992, vil beskytte alle truede dyrearter og naturområder. Men Norge har ennå ikke vedtatt direktivet.

Et annet eksempel er EUs vanndirektiv som regulerer kvaliteten i vann og vassdrag. Norge vedtok direktivet først etter seks år og med mange unntak. Et tredje eksempel er at EU-landene i industri- og samferdselspolitikk må følge det såkalte takdirektivet som setter nasjonale grenser for utslipp og luftforurensning som fører til helseskader og sur nedbør.

- SV og Senterpartiet sitter i dag og blokkerer for bruken av det beste i EUs miljøvernlovgivning, sier Rasmus Hansson i WWF.

- Mens vi uten å blunke tar imot alle de dårlige EU-direktivene, unnlater vi å innføre EU-direktivene som er bra for miljøet, sier Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund. (©NTB)


---

Oppdatert med presiseringer og kommentarer fra Natur og Ungdom og Norges Naturvernforbund søndag klokken 13.18.