Gruveselskapet LKAB flytter en hel by i Arktis:Ofrer ikke en tåre for Kiruna

- Man må jo flytte, ellers raser man jo ned i bakken, sier Edit Arngren i Kiruna. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
- Man må jo flytte, ellers raser man jo ned i bakken, sier Edit Arngren i Kiruna. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man må jo flytte. Ellers raser man jo ned i bakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

KIRUNA, SVERIGE (ABC NYHETER): Edit Arngren rusler i Kiruna sentrum en maidag. Et sentrum som om noen få år skal være flyttet - fordi byen bokstavelig talt blir underminert.

Gruveselskapet LKABs rike malmåre beveger seg innunder byen, som har fått beskjed om å komme seg vekk. Operasjonen er i gang og betales av LKAB. Innen 2020 skal 3000 boliger ha flyttet til en ny by øst for dagens.

Men hva syns folk i Kiruna om å bli revet opp med røttene på denne måten?

Tar det med et smil

Edit Arngren tar det med fatning:

- Man må jo flytte, ellers raser man jo ned i bakken, sier hun til ABC Nyheter.

Der vi står, ser vi på Kiruna rådhus, som skal rives. En arkitektkonkurranse pågår om et nytt rådhus som i 2015 skal reises i en foreløpig ikke-eksisterende by øst for dagens Kiruna.

Bak rådhuset skimter vi også området mellom byen og gruvene. Store gapende hull i bakken nærmer seg sentrum. Det skyldes de nye gruvegangene som grådig etter jernmalm strekker seg inn mot bykjerna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det blir nok bra, forsikrer Arngren smilende. Man venner seg jo til det, sier Arngren, som har bodd 40 år i Kiruna og jobber i rådhuset.

Bakgrunn: Kiruna er et gruveselskap med en egen by

– Best at politikerne hører på LKAB

Ikke så farlig med byen, verre for reindrifta: Fredrik Wattainen. Foto: Thomas Vermes.Ikke så farlig med byen, verre for reindrifta: Fredrik Wattainen. Foto: Thomas Vermes.

Samiske Fredrik Wettainen (17) går på LKAB-linje på videregående skole og har delte følelser for utvidelsen LKAB gjør, og dermed underminerer byens sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Gruvedrifta er et nødvendig onde. Kiruna hadde ikke vært en by uten. LKAB tilbyr mange forskjellige slags jobber og gir gode penger sammenliknet med andre alternativer, sier unggutten.

- Jeg og familien blir ikke direkte berørt, fordi huset vårt ligger litt utenfor sentrum. Men samene blir rammet for annen gang. En ny by tar nye områder av reinbeitet. Det blir nye veier og ny jernbanelinje, sier Wettainen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sporet østover fra jernbanestasjonen der vi snakker med ham, er allerede flyttet. I disse dager pågår det en høring om flytte traséen for Europavei 10, så ikke den blir tatt av utviklingen.

- Men det må jo finnes jobber, konstaterer Wettainen.

– Det har vært politikere på skolen og fortalt om prosessen. Jeg tror ikke helt på dem. Det beste er at LKAB bestemmer og at politikerne retter seg etter det, mener Fredrik Wettainen.

– Politikerne blir informert

- Ikke vemodig: Linda Abrahamsen. Foto: Thomas Vermes.- Ikke vemodig: Linda Abrahamsen. Foto: Thomas Vermes.

– De kommer til å rive området der jeg bor. Det er bra for byen. Jeg syns dette er positivt og kommer til å føre Kiruna framover, sier Linda Abrahamsen i ABC Nyheters lille spørrerunde i Kiruna sentrum.

- Er det ikke vemodig å få revet huset sitt, byen sin?

– Man blir følelsesmessig engasjert i det nye stedet. Man må ikke være pessimistisk, parerer Abrahamsen, som er arbeidssøker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Har du tillit til politikernes styring med flytteprosessen?

- Tja. Jeg har mer enn 50 prosent tillit til dem. Jeg tror de blir tilstrekkelig informert av LKAB og tar de riktige avgjørelsene, svarer den unge Kiruna-kvinnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er redd høye boligpriser

- LKAB har styringa: Jari Rurlind. Foto: Thomas Vermes.- LKAB har styringa: Jari Rurlind. Foto: Thomas Vermes.

Uføretrygdede Jari Rurlind har ivrig fulgt med i prosessen med flytting av byen, og er opptatt av at det i dag er stor mangel på boliger.

Selv har han måttet flytte fra sentrum og ut til Vittangi sju mil utenfor.

- Høyhuset jeg bodde i, skal rives. 2500 mennesker må flytte fra sentrum i første omgang, kan Rurlind opplyse.

- Det er stor mangel på boliger her i Kiruna. Det er større sjanse for å få seg et sted å bo i Stockholm, enn her! hevder han.

- Det jeg er redd for, er at det blir så dyre boliger i den nye byen. Men, jeg vet at det også finnes noen billige modulhus, så jeg håper det beste, legger Rurlind til.

- Kommunen henger ikke riktig med. LKAB har styringen, er hans intrykk av prosessen.