- Farlig konklusjon

FARLIG ELLER KLOKT? De to hiv-ekspertene professor Stig Frøland (t.v.) og overlege Arild Mæland er uenige om hvorvidt innholdet i en oppsiktsvekkende sveitsisk hiv-rapport er klokt eller det helt motsatte. (Foto: Leni Aurora Brækhus)
FARLIG ELLER KLOKT? De to hiv-ekspertene professor Stig Frøland (t.v.) og overlege Arild Mæland er uenige om hvorvidt innholdet i en oppsiktsvekkende sveitsisk hiv-rapport er klokt eller det helt motsatte. (Foto: Leni Aurora Brækhus)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSveitsiske eksperter slår fast at hiv-positive med effektiv behandling ikke lenger er smittefarlige ved seksuell kontakt. - Modig og klokt, mener en norsk ekspert. – Farlig, mener en annen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Det var fire av Sveits' fremste aidseksperter som sto bak artikkelen som ble publisert i et sveitsisk legetidsskrift i januar 2008:

Professor Pietro Vernazza, ved det kantonale sykehuset i St. Gallen, og president for kommisjonen, professor Bernard Hirschel ved universitetet i Genéve og universitetssykehuset i byen, dr Enos Bernasconi ved regionssykehuset i Lugano og dr Markus Flepp, leder for sveitsiske myndigheters komité for de kliniske og terapeutiske aspektene ved hiv og aids.

Les mer om artikkelen på HivNorges nettsider.

Highly Active AntiRetroviral Treatment (HAART):

HIV er en type virus som kalles retrovirus. Antiretrovirale medikamenter er preparater som virker mot denne typen virus. Forskning har vist at samtidig inntak av tre forskjellige medikamenter gir best virkning. Det finnes mange forskjellige preparater og mange ulike kombinasjoner. Nøyaktig gjennomført behandling er viktig for å unngå resistensutvikling og behandlingssvikt.

«Hiv-paragrafen»

Den Norske Straffelovens § 155:

Den som med skjellig grunn til å tro at han er smitteførende med en allmennfarlig smittsom sykdom, forsettlig eller uaktsomt overfører smitte eller utsetter en annen for fare for å bli smittet, straffes med fengsel inntil 6 år ved forsettlig overtredelse og med fengsel inntil 3 år ved uaktsom overtredelse. Medvirkning straffes på samme måte. Er fornærmede den skyldiges nærmeste, finner offentlig påtale bare sted etter fornærmedes begjæring med mindre allmenne hensyn krever det.

Verdens aidsdag (World Aids Day) er en verdensomspennende solidaritetsdag for verdens hiv positive og aidssyke og deres pårørende. Dagen markeres 1. desember, og ble iverksatt av UNAIDS - FNs organ til bekjempelse av hiv og aids i 1988.

Kilde: HivNorge og Norsk helseinformatikk

OSLO (ABC Nyheter): For snart to år siden publiserte Den sveitsiske kommisjonen for hiv og aids en artikkel med følgende konklusjon:

Hiv-positive på vellykket behandling bør ikke lenger betraktes som smittefarlige, ved seksuell kontakt med sin faste partner.

De sveitsiske ekspertene viser til at såkalt Highly Active AntiRetroviral Treatment (HAART) reduserer mengden virus i blodet og kroppsvæsker – og at det igjen reduserer smittefaren.

Det er fire av Sveits’ fremste eksperter som står bak artikkelen, som har bidratt til å skape debatt verden rundt. Men i Norge har debatten uteblitt, frem til nå:

- Dette har ikke vært så mye diskutert i det norske fagmiljøet, faktisk har det vært påfallende lite diskutert. I det medisinske miljøet liker man ikke å diskutere det man ikke vet så mye om, sier overlege ved Ullevål universitetssykehus, Arild Mæland, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under Hiv Norges fagseminar på Verdens aidsdag roste Mæland den sveitsiske konklusjonen som modig og klok, mens professor Stig Frøland ved Rikshospitalet var meget kritisk og betegnet konklusjonen som farlig og populistisk.

Tre betingelser

I den oppsiktsvekkende artikkelen lister de sveitsiske ekspertene opp tre betingelser som må være oppfylt for at en hiv-positiv som er i et fast, heteroseksuelt forhold, ikke skal være en smitterisiko for partneren.

  • Den hiv-positive må være under HAART-behandling (se boks til høyre) og behandlingen må evalueres av lege med jevne mellomrom
  • Virusmengden må ha vært upåviselig (altså veldig lav) i minst seks måneder
  • Den hiv-positive må ikke ha andre seksuelt overførbare infeksjoner

- Den sveitsiske kommisjonen ønsker å minske den unødige engstelsen. De viser til flere studier og konkluderer med at der disse kriteriene oppfylles er det ikke lenger snakk om en smitterisiko av betydning – den er mindre enn 1:100.000, sier Mæland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener hiv-positive som samfunnsgruppe, har hatt for høyt engstelsesnivå knyttet til sykdommen sin og til faren for smittespredning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan ikke bevises 100 prosent

Den sveitsiske påstanden kan imidlertid ikke bevises i en hundre prosents vitenskapelig eller juridisk forstand. Dette innrømmer også kommisjonen. Men ekspertene viser blant annet til at man allerede i 1986 slo fast at hiv ikke smitter ved kyssing, noe som selv med over 20 års erfaring, ikke kan bevises – bare regnes som svært sannsynlig.

- Jeg synes rapporten er modig, og jeg ble overrasket over at den kom fra konservative Sveits. Jeg synes også den er klok. Her går de ut med både kunnskap og menneskelige erfaringer. Det er en etisk riktig uttalelse. En doktor er ikke lenger en som skal ut med pekefingeren, vi er konsulenter for pasientene våre.

- Budskapet fra de sveitsiske ekspertene var: Gå hjem og lag barn på vanlig måte, sier Mæland som forteller at han selv har hiv-positive pasienter med sterkt ønske om å få barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre tror overlegen at rapporten virker «destigmatiserende» og bidrar til å utfordre rettspraksisen som både i Sveits og Norge bidrar til å kriminalisere hiv-positive.

- En trussel

Professor Stig Frøland ved Rikshospitalet, som var den som diagnostiserte den første aidspasienten i Norge i 1983, mener derimot at den sveitsiske konklusjonen utgjør en trussel mot hiv-arbeidet.

Også Frøland er tilhenger av å avskaffe den såkalte «hivparagrafen» (se boks til høyre), men han mener man må ha helt andre argumenter enn det som kommer frem i den sveitsiske rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker på det han mener er en rekke svakheter ved rapporten:

  • Det viktige er ikke hvor mye virus det er i kroppen totalt, men hvor mye som er i mannens sæd eller kvinnenes sekreter.
  • Rapporten baserer seg på et lite antall studier, med lavt pasientantall.
  • Selv om virusmengden går ned en periode har man sett at det av og til oppstår såkalte «blips», der virusmengden plutselig øker igjen.
  • Også for den negative partner er det faktorer som spiller inn (som seksuelle infeksjoner, omskjæring og menstruasjon) og det er derfor store variasjoner i mottagelighet for smitte.
  • Premissene er urealistiske – blant annet fordi pasientene ikke vet hvor mye virusstoffer de har i blodet til enhver tid – og de kan ha pådratt seg en seksuelt overførbar sykdom uten å vite det.
  • Smitterisikoen øker ved økende antall samleier.

- Det tok ikke lang tid etter denne rapporten kom før man så det første tilfellet av hiv-smitte hvor betingelsene var identiske med de sveitsiske kravene, sier Frøland.

Han viser til at det er tunge internasjonale aktører som er kritiske til den sveitsiske rapporten, blant annet vil WHO ikke endre sin kondom-anbefaling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Populistisk konklusjon

- Jeg synes ikke de sveitsiske ekspertene er modige og kloke. Jeg synes konklusjonen deres er populistisk, sier Frøland.

- Men én god ting har kommet ut av dette: Rapporten har ført til at holdninger og synspunkter som har ligget og ulmet i flere år, endelig har kommet frem i lyset, fortsetter han.

Når det gjelder par som ønsker å få barn, mener Frøland at det finnes tryggere alternativer enn ubeskyttet sex, som for eksempel sædvask - der smittestoffer fjernes fra mannens sæd før kvinnen befruktes med den. Det finnes også fruktbarhetsklinikker som har spesialisert seg på å hjelpe hiv-positive, forklarer han.

- Jeg synes det er nevrotisk at vi ikke skal tillate to voksne å gjøre det de mest sannsynlig har gjort mange ganger før – ha ubeskyttet sex – på riktig tidspunkt slik at de kan bli gravide, er Mælands innvending til dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han etterlyser heller debatten om hvorvidt det er riktig å utsette et ufødt barn for hiv-risikoen:

- Barnet kan bli født med hiv – det er fortsatt en katastrofe for et barn. Jeg synes det er et tankekors at vi ikke har hatt denne debatten, sier Mæland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kan få flere smittetilfeller

Men professor Frøland ser for seg at det å følge den sveitsiske anbefalingen kan føre til flere smittetilfeller.

Han tror de fleste norske leger holder seg til de tradisjonelle rådene, og mener det er feil å anbefale hiv-behandling som en selvstendig smitteforebyggende faktor.

- Men behandlingen er nyttig som forebyggende, i kombinasjon med kondomer, sier han.

Heller ikke Folkehelseinstituttet, som var representert på HivNorges arrangement ved lege Hans Blystad, vil foreløpig se på medikamentell behandling som en forebyggende strategi i seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Instituttets råd for smitteforebygging er bruk av kondomer og hiv-testing.

- Men vi vurderer våre råd hele tiden.

- Vi kan trekke paralleller mellom hiv og hepatitt C, som også er en kronisk virussykdom. Der er vår anbefaling den smittede alltid skal bruke kondom ved sex med ikke faste partnere, men i et parforhold kan partnerne vurdere om de ønsker å ikke bruke kondom.

- Vi kan vurdere om et tilsvarende råd kan være aktuelt i forbindelse med hiv, sier Blystad som understreker at det må en prosess til før man eventuelt kommer dit hen.