Mattilsynet advarer mot svensk neglelakk

Neglelakk fra Depend Cosmetics har gikk kunder hudskader. (Illustrasjon: Colourbox)
Neglelakk fra Depend Cosmetics har gikk kunder hudskader. (Illustrasjon: Colourbox)

Norske butikker har fjernet Depends neglelakk fra hyllene etter at kunder har fått blemmer og sårskader på huden. Mattilsynet advarer mot bruk.

Et forbud i Sverige mot neglelakken Depend Gellack gjør at norske distributører tar den bort fra sine hyller. Både Cubus og Hennes & Mauritz har i dag trukket produktet, ifølge Dagbladet.

Neglelakken har gitt brukerne utslett, blemmer og kjøttsår, og allerede i september i fjor kom det klager på lakken til det svenske legemiddelverket, skriver Aftonbladet. Legemiddelverket fikk inn totalt 51 rapporter om det farlige produktet, mot vanlig 80 rapporter på et år- I går torsdag kom altså forbudet.

– Flere har ikke kunne utført jobben sin og vanlige sysler. Noen har også måtte oppsøke sykehus, sier Monica Tammela i det svenske legemiddelverket til Aftonbladet.

En norsk kunde sier til Dagbladet at hun fikk blemmer på huden, og hud som falt av.

Bekymringsmelding til Mattilsynet

Mattilsynet er den norske tilsynsmyndigheten for med kosmetikkprodukter. Leger og farmasøyter er pliktige å melde fra om skader og bivirkninger av produkter til det nasjonale bivirkningsregisteret, men det er foreløpig ikke kommet meldinger om denne neglelakken til registeret.

– Mattilsynet har ikke fått noen henvendelser til bivirkningregisteret, men det har i dag kommet en bekymringsmelding til oss fra en kunde som klager på skader etter bruk av neglelakken, sier Atle Wold, seksjonsleder i Mattilsynets tilsynsavdeling til ABC Nyheter.

Mattilsynet har vært i kontakt med Depend Norge og de vil vurdere eventuelle tiltak ut fra hva som kom fram i samtalen. Dilemmaet for tilsynsmyndigheten er at produktet er lovlig i Norge, men at akrylater (innhold i neglelakken) er farlig i kontakt med hud. Akrylater er derimot ikke skadelig på samme måte for negler.

– Per nå er det ikke et nasjonalt forbud i Norge, men vi anmoder om forsiktig bruk av produktet, sier Wold i Mattilsynet.

Forbud kun i Sverige

I Norge er det altså enn så lenge ikke forbudt å selge lakken. Daglig leder i Depend Norge, selskapets norske søsterselskap, forklarer at skadene har kommet fordi kundene ikke har klart å legge lakken kun på neglen.

– Forbudet gjelder bare i Sverige, for der har de fått inn mange klager. De har fått reaksjoner fordi de legger den utenfor neglen, sier daglig leder Roger Palacio til Dagbladet.

Ny formel på vei

Daglig leder i Depend Cosmetics, Mårten Johansson, sier til Aftonbladet at det jobbes med å forbedre lakken for å unngå lignende skader i framtiden.

Johansson understreker at det er snakk om en svært liten andel av kundene som har fått skader av lakken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus