Dette gjør kalsium med kroppen din

KALSIUM: Gode kalsiumkilder er matvarer som melkeprodukter som melk, yoghurt og mørkegrønne grønnsaker som spinat
KALSIUM: Gode kalsiumkilder er matvarer som melkeprodukter som melk, yoghurt og mørkegrønne grønnsaker som spinat Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er matvarene med høyt innhold av kalsium. Ved mangel på kalsium kan skjelettet bli skadet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blodprøve - normale og unormale kalsiumverdier

Normale verdier av kalsium i blod er 2,10-2,60 mmol/l
Hyperkalsemi betyr verdier over 2,60 mmol/l. Vanligvis regner en at symptomer melder seg først dersom verdiene er over 2,90 mmol/l

Hypokalsemi betyr at det er for lave verdier av kalsium i blodet. Hypokalsemi betyr verdier under 2,10 mmol/l Kilde:

NHI

Kalsium er et mineral som opptas i tynntarmen og er avhengig av tilstrekkelig D-vitamin. Kalsium er et metallisk grunnstoff, med kjemisk symbol Ca. I kroppen kalles dette kalsiumioner (Ca++).

Les også: Vanlige misforståelser om laktoseintoleranse

Hva gjør kalsium i kroppen?

Kroppen inneholder ifølge Store medisinske leksikon 1–1,5 kg kalsium, mesteparten i skjelettet i form av hydroksylapatitt. Dette er et mineral som inneholder fosfat i tillegg til kalsium. Kalsium finnes dessuten i alle celler, blod og vevsvæsker.

– For å opprettholde skjelettet trenger mennesker en rimelig tilførsel av kalsium hele livet. Skjelettet består av en stor del kalsium. Fordi kalsium også er viktig for muskelfunksjonen, ”stjeler” kroppen kalsium fra skjelettet. Hver gang en muskel trekker seg sammen er det kalsium som er utløsende, derfor må man ha påfyll hele tiden, forklarer Jan Gunnar Hatlebakk, overlege ved medisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han presiserer at det er viktig å vite at kalsium ikke virker alene, men sammen med vitamin D.

LEGE: Jan Gunnar Hatlebakk, overlege ved medisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus. Foto: Privat
LEGE: Jan Gunnar Hatlebakk, overlege ved medisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus. Foto: Privat

Les også: Vær kritisk til disse fem diettene

Hvilke matvarer inneholder kalsium?

Mange forbinder kalsium med melk, men fortvil ikke om du ikke drikker melk.

– Meieriprodukter er en fin kilde. Spesielt gul ost, sier Hatlebak.

Gode kalsiumkilder er melkeprodukter som melk, yoghurt og mørkegrønne grønnsaker som spinat.

Les også: Vitamin D

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor mye kalsium bør man få i seg?

Ifølge Helsedirektoratets anbefalinger om kosthold, IS–2170 ernæring og fysisk aktivitet, bør man få i seg per dag:

  • Barn 1-5 år: 600 mg
  • Barn 6-9 år: 700 mg
  • Barn 10-17 år: 900 mg
  • Voksne: 800 mg
  • Gravide og ammede: 900 mg

– Hvis man får for lite eller for mye kalsium kan man utvikle muskelkramper og beinskjørhet, sier Hatlebak.

Han forklarer at beinskjørhet, også kjent som osteoporose, ofte vises ved at man får brudd som ikke skulle ha forekommet, såkalt lavenergibrudd.

– Alle kan knekke noe, men brudd etter et enkelt fall på gulvet er for eksempel ikke normalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mistenker man beinskjørhet vil man utføre en beintetthetsmåling.

– Da ser man spesielt på underarm, hofteledd og de nederste virvlene i ryggen, det er ofte her disse bruddene forekommer, forteller Hatlebak.

For mye kalsium

Unormalt høy konsentrasjon av kalsium i blodet kalles hyperkalsemi.

Forhøyet kalsium kan gi mange ulike plager. Vanlige symptomer er

Kilde: Nhi.no

Mangel på kalsium

Unormalt lav konsentrasjon av kalsium kalles hypokalsemi, og forekommer sjeldent. Påvisning av lavt kalsium er ofte et funn som blir gjort i utredningen av annen alvorlig sykdom.

Symptomer kan være kramper, fra lette kramper til alvorlige kramper. Hjerterytmen kan også forstyrres, ifølge Helsebiblioteket.

Les også: Kosttilskudd - trenger vi det?

Saken er først publisert på Lommelegen.no