Derfor drikker single mer enn de som er gift

Å være eller ikke være i et forhold kan ha effekt på drikkeatferden din, ifølge ny forskning. Foto: Colourbox
Å være eller ikke være i et forhold kan ha effekt på drikkeatferden din, ifølge ny forskning. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny amerikansk forskning mener å ha funnet grunnen til hvorfor gifte par drikker mindre enn single, og at romantiske relasjoner påvirke drikkevaner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har forskning vist at voksne gifte drikker mindre alkohol enn de som er single eller skilt. Nå mener en gruppe forskere ved Universitety of Virginia, i samarbeid med University of Southern California og Washington State University, å ha funnet årsaken til hvorfor.

– Det er umulig å si ut fra samsvarende forskning om sivilstatus kan ha en beskyttende effekt eller om folk som til vanlig drikker mindre har større mulighet til å bli gift, skriver hovedforfatter av den ferske studien, Diana Dinescu.

Mens tidligere forskning har studert et tilfeldig utvalg mennesker, valgte Dinescu og hennes team å se nærmere på atferden til 2.425 likekjønnede tvillingpar for på den måten kunne kontrollere i forhold til genetisk og familiær bakgrunn.

Les også: Han urinerer – hun drikker. Væsken er den samme

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig så de på effekten av samboerskap og ekteskap. Deltakerne fortalte forskerne om de var gift, samboende, skilt, enke/enkemann eller singel. Samtidig svarte de på hvor ofte og hvor mye alkohol de konsumerte.

Etter å ha sammenliknet dataene, fant forskerne at tvillingene som var gift eller i forhold drakk sjeldnere enn de som var single eller skilte. Når de først drakk, var dessuten forbruket betydelig lavere.

– Men vi så også at det spilte ingen rolle om tvillingene var gift eller samboer. Dette får oss til å konkludere med at det først og fremst handler om det å være i et forpliktende forhold, skriver Dinescu i forbindelse med studien som er publisert på Journal of Family Psychology.

– Nedgang i alkoholforbruk har ikke noe med om du er gift eller ei. En mulig årsak er derimot at partnere har en overvåkende effekt på hverandre, mener Dinescu.

Les også:

Én av ti gravide drikker alkohol

Alkohol kan føra til minst sju kreftformer

Vet du hvor mye som er for mye?