21 nyttige spørsmål å stille når du er på jobbintervju

SPØRSMÅL Å STILLE PÅ JOBBINTERVJU: Glemmer du å stille spørsmål selv under jobbintervjuet, går du glipp av nyttig informasjon om bedriften.
SPØRSMÅL Å STILLE PÅ JOBBINTERVJU: Glemmer du å stille spørsmål selv under jobbintervjuet, går du glipp av nyttig informasjon om bedriften.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du glemmer vel ikke dette?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
21 gode spørsmål å stille på jobbintervjuet

Her er spørsmålene ekspertene synes du bør stille når du er innkalt på intervju.

1 . Hvordan ser en typisk dag ut hos dere?
2. Hva slags opplæring og videreutdanningsprogram tilbys hos dere?
3. Hvordan er mulighetene for forfremmelser i fremtiden?
4. Kan dere fortelle mer om oppgaver og prosjekter jeg eventuelt kommer til å jobbe med?
5. Hvilke kvaliteter bør en kandidat ha for å lykkes i denne stillingen?
6. Forventer dere at ansvaret eller arbeidsoppgavene som følger med denne stillingen kommer til å forandre seg i de nærmeste månedene?
7. Hvor har tidligere arbeidstakere i denne stillingen endt opp?
8. Hva er det viktigste dere ser for deg at jeg oppnår i løpet av de første 3/6/12 månedene i stillingen?
9. Hvor ofte har dere medarbeidersamtaler?
10. Hvordan vil innsatsen min bli målt?
11. Hvor lenge har du selv vært ansatt i firmaet?
12. Hva er det beste med å jobbe her?
13. Kan du fortelle meg mer om firmaet?
14. Hvilke mål er det størst fokus på å oppnå i firmaet i løpet av de neste månedene/årene?
15. Hva er de mest spennende prosjektene som kommer til å starte opp/skje i nærmeste fremtid?
16. Kan dere fortelle meg mer om de jeg kommer til å jobbe sammen med?
17. Hvordan vil dere beskrive miljøet på arbeidsplassen?

18. Hvordan er det sosiale miljøet på arbeidsplassen? Møtes dere ofte utenom arbeidstiden?
19. Hva er neste steg i intervjuprosessen?
20. Er det noen ting jeg har fortalt eller snakket om som bekymrer dere i forhold til hvordan jeg vil passe i stillingen?
21. Er der noe mer dere dere lurer på før jeg går?

(Kilder: Guardian, Forbes.com og The Muse)

– Å stille arbeidsgiver gode spørsmål er en mulighet til å vise at du har forberedt deg, at du er interessert i bedriften, og vil ha jobben.

Guri Larsen er direktør i Adecco Search & Select og mener mange er for lite flinke til å stille spørsmål til potensielle arbeidsgivere når de er innkalt på jobbintervju.

– Det er fort gjort å være så opptatt av å få svart på det du selv blir spurt om, og i tillegg holde nervene under kontroll, at mange helt glemmer at det faktisk er viktig at de også er aktive og stiller spørsmål under intervjuet, forklarer Larsen til Kvinneguiden.

– Å stille spørsmål viser at du forstår virksomheten og hva du egentlig skal bidra med.

Spørsmål å stille på jobbintervju

Når du har funnet annonsen på drømmejobben, snekret sammen en imponerende CV og fått svar om at du er innkalt på intervju, så begynner de fleste å forberede seg til intervjuet og hva du skal svare på spørsmålene du kommer til å bli stilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst like viktig er det at du forbereder egne spørsmål.

– Jeg anbefaler alle som skal på jobbintervju å skrive ned så mange spørsmål man kan i forkant av intervjuet. Dette bør være en naturlig del av forberedelsene til et intervju, sier karriererådgiver Mette Ljungquist Marstrander hos Karrierehuset til Kvinneguiden.

Ljungquist Marstrander forklarer at det kan være lurt å starte med å tenke over om det er noe konkret om selskapet man gjerne vil vite.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noe vet du som følge av stillingsutlysningen, og som regel får du en introduksjon av selskapet og stillingen av intervjuerne, men det finnes alltid noe mer du kan spørre om.

Larsen er enig:

– Glemmer du å stille spørsmål, vet du lite om jobben om du kommer i den posisjonen at du får tilbud om den.

Bli kjent med stillingen

Selv om de aller fleste gjør litt undersøkelser rundt både firma og stilling både før de sender jobbsøknad, og mens de forbereder seg på intervju, så er det mange ting du ikke vil finne svar på uten å spørre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke bare arbeidsgiver som skal stille spørsmål i en intervjusituasjon. Husk at dette er din anledning til å bli bedre kjent med både arbeidsplassen, normer som gjelder og også andre viktige aspekter med jobben, forklarer Larsen

Direktøren mener det er viktig å fokusere på spørsmål som viser at du forstår virksomheten og hva du egentlig skal bidra med.

– Du kan for eksempel stille konkrete spørsmål om hvordan bedriften jobber med ditt fagområde, hva de langsiktige målene deres er, eller hvordan de vil bruke din kompetanse i virksomheten.

Kartlegg rekrutteringsprosessen

Karriereveileder Trine Hatlevik Hønningstad hos Manus Motivasjon mener det er viktig å kunne spørre og finne ut av lederkulturen i bedriften.

– Gjør deg opp noen gode spørsmål rundt dette. Disse er nemlig viktige, og vil direkte påvirke mulighten du har til å gjøre det bra på jobben de første ukene og månedene, sier Hatlevik Hønningstad til Kvinneguiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du er innkalt på første runder med intervjuer, er dette en god mulighet for å forhøre deg om hvordan rekrutteringsprosessen foregår videre.

– Dette kan være kjekt å vite noe om, og vil gi deg en bedre følelse for hvordan du ligger an. Sjekk om det skal være flere intervjurunder. Når ønsker de å ha en person på plass i stillingen?

Lærevillig

Ljungquist Marstrander understreker at du ved å stille smarte spørsmål på jobbintervjuet fremstår som en som gjerne vil lære mer om bedriften.

– Det er begrenset med tid, og derfor er viktig å fokusere på viktige spørsmål for deg, som hvordan foregår opplæringen? Hvilke tanker har selskapet om kompetanseutvikling?

Hun holder også en knapp på å finne ut så mye som mulig om stillingen.

– Spør om hva som er de viktigste arbeidsoppgavene. Finn ut hvordan interne konflikter løses. Hvem tar ansvaret?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lær om normer på arbeidsplassen

En annen ting du kan finne mer ut om under intervjuet, er miljøet på arbeidsplassen du potensielt skal bli en del av.

– Det kommer et tidspunkt i løpet av intervjuet, gjerne mot slutten, når du får mulighet til å komme med spørsmål eller å ta opp ting du gjerne skulle visst mer om, forklarer Larsen.

– Bruk disse minuttene på å finne ut av ting som kan være nytting å vite, som hvordan miljøet på arbeidsplassen er, om det er formelt eller avslappet. Forhør deg om hva som ventes av deg som ansatt, -av alle ansatte? Vil stillingsbeskrivelsen endre seg eller forbli konstant?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som potensiell arbeidstaker vil det også være av interesse for deg å lære mer om hvordan bedriften gjør det per i dag, hva planer for fremtiden inkluderer og hva som er bedriftens største utfordring for øyeblikket.

– Spør om planer og mål, vis at du vet hva du snakker om og at du har gjort forhåndarbeid, råder Ljungquist Marstrander.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du kan også med fordel forhøre deg om overordnet strategi og hvordan denne blir denne kommunisert til detansatte i det daglige.

Pass på måten du spør på

Ekspertene er enige om at det nesten utelukkende er bra å ha egne spørsmål å stille i en intervjusituasjon, men råder deg likevel til å være varsom.

– Du bør ikke stille spørsmål på en måte som gjør at du virker skeptisk eller misfornøyd med det du hører. Spørsmål om lønning og eventuelle bonusordninger kan godt vente til andre intervju, da det kan virke litt «frempå» å spørre om dette på første intervju, forklarer Ljungquist Marstrander

Vær også påpasselig med å ikke gjenta spørsmål som allerede har blitt besvart, eller spørre om ting som sto forklart i utlysningsteksten.

Du må heller ikke låse deg slik til den ferdigskrevne spørsmålslisten din at du spør om ting dere allerede har snakket dere ferdige om i intervjudialogen. Da virker det som om du ikke har fulgt med, eller ikke har brydd deg med å høre på det som ble sagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Larsen forklarer at du helt til slutt kan snu litt på settingen, og spørre om de som intervjuer deg føler at de har fått svar på de spørsmålene de hadde.

– Spør: «Er det noe de fremdeles er usikre på?». Da blir dette en flott mulighet for dem å få vite det de trenger å vite om deg.

Vil du lese flere saker om jobb og karriere? Følg Kvinneguiden på Facebook.

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no