Södra - Svensk øl med masse smak

Svensker kan brygge øl!

Svensker kan brygge øl!
Svensker kan brygge øl!

For de som har tatt en handletur over svenskegrensen og har kommet hjem med en kartong svensk konsumpils på 3,5 % så er det vanskelig å tro at Sverige er et spennende øl-land! Men Sverige er mer enn billig øl av tvilsom kvalitet. Mye mer!

ABC Nyheters øl-kjenner

Arne Lindbach er ølentusiast fra Vadsø, øl-blogger og lidenskapelig hjemmebrygger. Arne skriver om øl for ABC Nyheter.

Sverige har, som Norge, opplevd en eksplosjon av entusiastiske mikrobryggerier som har tatt smaken tilbake i ølet. Et av disse spennende nye mikrobryggeriene er det stockholmsbaserte mikrobryggeriet Södra Maltfabriken.

Siden starten i 2011 har de vunnet både sølv og gullmedaljer for sine brygg. Sin siste utmerkelse fikk de under Stockholm Beer and Whiskey festival i 2013 da deres Pale Ale fikk en gullmedalje.

Et av hovedmålene til dette lille, men ambisiøse bryggeriet er å få svenskenes øyne åpne for øl med smak – masse smak.

Bryggeriet drives av øl-entreprenørene Niklas Hjelm og Magnus Mårdberg, som begge er fra Sødermalm. Fra den spede starten har de nå bygget opp en fin øl-portefølje med 8 øl, hvor alle er sterkt preget av amerikanske humlesorter som Magnum, Cascade, Chinook, Sitra, Amarillo og Columbus.

Guttene fra Stockholm har utvilsomt funnet mye inspirasjon i amerikanske mikrobrygg.

Les også: Politimann brygget seg fra kjøkkenet til polet

Monterte bryggeriet med Google Translate

Niklas og Magnus fra Södra Maltfabriken.Niklas og Magnus fra Södra Maltfabriken.

Som mange småbedrifter har også Södra Maltfabrik opplevd en del prøvelser før de fikk i gang produksjonen.

I 2010 bestilte de inn et bryggeri fra en kinesisk produsent. Da utstyret til bryggeriet skulle leveres ble de lovet en engelskspråklig montør skulle følge med og hjelpe til med oppsettet.

Dagen før bryggeriet kom frem fikk de vite at dette ikke lot seg gjøre, noe som førte til at de sto med et bryggeri hvor det meste av tekst og instruksjoner var på kinesisk. Med god hjelp fra bryggevenner og Google translate ble det til slutt et bryggeri av delene.

I dag kan de brygge 2000 liter i slengen, og den totale årsproduksjonen har en kapasitet på 300.000 liter.

Les også: Gjenoppliver verdens eldste øl

Ølsmaking og Pubkvelder på bryggeriet

Ettersom dette er et 100 % selveid selskap står de fritt til å brygge det de vil når de vil. Dette var også en av hovedgrunnene til at de startet opp Södra Maltfabrik.

I tillegg har de bygget opp en egen pub i bryggeriet. Her kan de ta imot opptil 50 personer på ølsmaking, pubkvelder og foredrag om ølbrygging.

Øl fra Södra har vært tilgjengelig på Systembolaget og på svenske utesteder i flere år, men nå ønsker de også å spre sine humørfylte humlebomber til tørste Nordmenn.

Først ut på Vinmonopolet er en Pale Ale og en IPA. Vi har prøvesmakt på begge disse.

Södra Pale Ale

Dette ølet har en fin kobbergylden farge. Skummet er kremaktig og hvittmed flott hold. Duften er sterkt preget av amerikanske humler.

Mye blomster, sitrus, grapefrukt, aprikos og passionsfrukt strømmer ut av glasset. Smaken er også sterkt preget av humle.

En høy bitterhet preger ølet, men det fremstår samtidig som forfriskende.

En del karamell, honning og vanilje kommer frem fra maltet og blander seg med sitrus og grapefrukt fra humlen. God maltbalanse og masse smak fra Magnum, Chinook, Citra og Simcoehumlene.

Dette er et skikkelig sommerøl.

Södra Pale Ale – alkohol 5% - 33 cl – kr. 41,60

Södra IPA

Fargen på dette ølet er dyp mahogni og skummet har en anelse bruntone i seg. Ølet har nærmest en eksplosiv humleduft med sitrus, barnåler, ananas, mango og papaya.

Man aner også noe karamell og sjokolade bak all humlen. Smaken er intenst preget av humle. Barskog, harpiks, grapefrukt og tropiske frukter er noe av det man finner i denne spennende humleblandingen av Amatillo, Cascade og Columbus.

Maltsmaken er preget av karamell og litt nøtter. Ølet har en myk munnfølelse og en snerpende bitterhet i avslutningen. Smaken av humle sitter lenge!

Ølet er brygget etter en såkalt «Mash hopping» prosess hvor den første humlen tilsettes allerede i bryggingens første trinn – meskingen. Dette gir et ekstra dypt humlepreg på ølet.

Södra IPA er et relativt ekstremt øl med svært mye smak.

Södra IPA – alkohol 7 % – 33 cl – kr. 48,90

Etter å ha prøvesmakt Pale Ale og IPA fra Södra Maltfabrik oppsto det en nesten uimotståelig trang til å smake resten av sortimentet. Forhåpentligvis kommer det flere humlebomber fra dette bryggeriet over grensen i nærmeste fremtid!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus