ABC Nyheters lille øl-glasskole:Så enkelt sikrer du deg deilig skummende øl

Slik skal øl serveres! Ægir bryggeri serverer sine øl i egne glass hvor utformingen skal sikre at aromaer i ølet kommer godt frem.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et godt øl fortjener et godt glass. Hvis du serverer øl i uegnede glass risikerer du at ølet ikke skummer skikkelig, mindre smak og en lite minneverdig opplevelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øl skal drikkes fra glass og ikke fra flaske eller boks! Drikker du ølet rett fra boksen/flasken så mister du mye av smaksbildet.

Til og med et middelmådig øl løfter seg mye ved å bli servert i et skikkelig ølglass. Ekstra viktig er det med riktig glass når du drikker dyre og smaksrike håndtverksøl.

Et dårlig rengjort ølglass vil kunne ødelegge hele opplevelse

For å sikre seg mot en dårlig opplevelse er det et par enkle regler man må følge:

  • Ølglass skal bare brukes til øl
  • Vask glassene for hånd med ren kost og Zalo
  • Skyll glassene godt i varmt vann og lufttørk
  • Oppbevar ølglass et sted hvor du unngår sterke dufter

Les også: Øl gir ikke ølmage

La det skumme

Et ølglass er beregnet til øl og skal ikke brukes til melk eller andre drikker. Melk inneholder fett og dette ødelegger skummet i ølet. En vanlig vaskemaskin er heller ikke noe egnet sted for et ølglass. Skyllemiddelet som brukes i vasketabletter ødelegger skummet.

Matrester på annen oppvask inneholder gjerne fett og kan føre til at glasset får et tynt fettlag – og øldrikkeren får et flatt og dårlig øl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vask ølglass for seg selv i en rengjort vaskekum – med en ren vaskebørste. Zalo er et syntetisk vaskemiddel som fungerer godt, men det er viktig å få skylt ut alt vaskemiddelet med varmt vann. Lufttørk glassene og sett dem i et eget skap.

Saken fortsetter under bildetGlassblåser Kari Ulleberg har, i samarbeid med Terje Aass og Gustav Jørgensen, utviklet en egen serie tilpasset norske ølganer. Serien har glass tilpasset Bock, Pilsner, Stout og Hveteøl. Foto: Fotograf SønstrødGlassblåser Kari Ulleberg har, i samarbeid med Terje Aass og Gustav Jørgensen, utviklet en egen serie tilpasset norske ølganer. Serien har glass tilpasset Bock, Pilsner, Stout og Hveteøl. Foto: Fotograf Sønstrød

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire glass du trenger for å drikke øl

En seriøs ølhund har gjerne mange ølglass. I hovedtrekk er det 4 typer ølglass du bør ha i skapet ditt. Til det lyse pilsnerølet bør du ha et høyt smalt glass. Dette gir en fin skumdannelse og du får duften rett opp i nesen når du drikker. Glassets smale utforming gjør at ølet treffer smaksløkene bak i munnen slik at ølets bitterhet kommer godt frem. Et slikt glass kan gi en høyst ordinær pilsner det lille ekstra piffet!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til hveteølet benytter man et høyt og slankt glass. I toppen er det gjerne en liten tulipanformet avslutning. Dette gir plass til skummet som er karakteristisk for hveteøl. Glasset er bredere i toppen enn pilsnerglass og gir et bredere smaksbilde i munnen. Hveteølet har også en annen duftprofil en pilsner, noe som et hveteølglass tar bedre vare på.

Det smaksrike ale-ølet bør få et mer klokkeformet glass. Glasset, som minner om et stort konjakkglass, tar vare på hele smaksregisteret og selv de fineste duftnyanser blir tilgjengelige. Denne type glass er også veldig egnet til ølsmaking. Glasset bør være tynt slik at man kan varme ølet litt med hendene.

Til slutt bør man selvsagt ha gode halvlitersglass. Er man tørst og ønsker en skikkelig forfriskning så er dette glasset helt flott. Det er bredere enn et vanlig pilsnerglass og har gjerne litt tykt glass slik at det holder temperaturen bedre. Utmerket til lagerøl og lyse aleøl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik skal en Guinness serveres. Slik skal en Guinness serveres.

Når du drikker øl fra et skikkelig ølglass, som er godt rengjort, vil du se at skummet holder seg og at skummet sitter litt fast i kanten. Boblene i ølet vil også bevege seg fritt og blir ikke hengende fast i glasset.

Serverer du øl til maten eller arrangerer en ølsmakingsaften med venner? Husk at hvert øl skal ha sitt eget glass og at du alltid starter med det letteste og lyseste ølet.

Les også:

De fleste mikrobryggeriene leverer også egne glass tilpasset bryggeriets øl. Hornbeer fra Danmark er intet unntak.De fleste mikrobryggeriene leverer også egne glass tilpasset bryggeriets øl. Hornbeer fra Danmark er intet unntak.

Øl gir deg mange fordeler

Spesiallaget glass fra bryggeriet

En rekke bryggerier har utviklet egne glass som er spesielt designet for å få frem den rette smaken i ølet. Her er det mange varianter. Har du et favorittøl bør du også skaffe deg bryggeriets eget glass.

Da er du sikret at smaken blir nærmest mulig det bryggermesteren ønsker. Slike glass får du ofte kjøpt rett fra bryggeriet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Øl kan gi kvinner bedre utholdenhet

Det er lov å klage på dårlig servering

Utesteder har variabel kunnskap om bruk av glass. Er du heldig og finner en kunnskapsrik og seriøs ølskjenker så vil du få et øl som er rett temperert, i rett glass og med en fin og innbydende skumtopp.

Ølet skal serveres i bryggeriets egne glass og med logoen mot kunden. Dessverre syndes det mye mot dette og ofte ender man opp med et relativt flatt øl som er nesten uten skum.

Da bør man klage! Man betaler tross alt ganske kraftig for øl i Norge, og det minste man kan forlange er at ølet serveres på en skikkelig måte!