Allergisk eller bare sylta forkjølet?

NYSING: En allergisk person nyser gjerne en ti-tjue ganger etter hverandre. En slik gjentatt nysing er ikke vanlig ved ren forkjølelse. Dersom man nyser oftere enn det man pleier å gjøre, så kan det være allergi.
NYSING: En allergisk person nyser gjerne en ti-tjue ganger etter hverandre. En slik gjentatt nysing er ikke vanlig ved ren forkjølelse. Dersom man nyser oftere enn det man pleier å gjøre, så kan det være allergi.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen tegn gir klart svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du nyser og snørra renner. Men er det pollen som plager deg? Eller er du bare sylta forkjølet?

– Det som er litt vanskelig er at det ikke er noen absolutter her, sier farmasøyt Åse Storfjell Olven i Vitusapoteket.

Symptomene på pollenallergi og forkjølelse er ofte ganske like - med tett og rennende nese, nysing og generell slapphet, sier hun.

Det er ikke uvanlig at allergikere kommer på apoteket og ber om midler mot forkjølelse.

En titt på kalenderen og pollenvarslet, kan gi farmasøyten nyss om at det kanskje heller er allergimedisin kunden med rennende nese burde ha.

Alt om pollenallergi

Vitusapoteket har derfor utarbeidet en oversikt som viser hva som er symptom på hva, når vi nå går inn i pollensesongen.

Oversikten viser forskjellen på pollenallergi og forkjølelse. For selv om den ifølge ekspertene er nokså liten, så er det forskjeller det er viktig å være obs på:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Tett nese

En som stadig møter allergikere som kommer til utredning og behandling, er øre-nese-halsspesialist Ole Voxen ved Bogstadveien Øre Nese og Hals.

– Symptomene på pollenallergi og forkjølelse kan være til forveksling like, det kan være vanskelig å skille det ene fra det andre, sier Voxen.

Tett nese kan du for eksempel ha enten du er allergisk på grunn av pollensesongen, eller forkjølet.

– Også forkjølelse kan gi rennende nese og hovne øyne. Da er det viktig å sjekke om man har de samme plagene til samme tidspunkt år etter år. I så fall er det et typisk tegn på allergi, sier Voxen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Se på kalenderen

Han anbefaler folk som er plaget om å ta en titt på kalenderen og pollenvarselet. Det gir også en viktig pekepinn på om det dreier seg om skikkelig allergi eller bare grundig forkjølelse.

Opptrer symptomene samtidig som pollenvarslet viser stor risiko for pollenspredning, er det god grunn til å undersøke om det er allergi som har utløst plagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han minner også om at det forkjølelse ikke er så vanlig i årstiden vi nå er inne i.

– Forkjølelse er først og fremst et høst- og vinterfenomen, blant annet fordi vi da er mer sammen inne og mer utsatte for smitte. Mange som tror de er forkjølet på våren og sommeren, er nok i virkeligheten allergiske, sier han.

3. Varighet

Storfjell Olven sier det er viktig å se på hele symptombildet.

– Det er ikke alle som har så uttalte symptomer på verken det ene eller det andre, men hvis symptomene varer mer enn cirka to uker eller kommer på bestemte tidspunkt på året, er dette mer typisk for allergi, sier hun.

Bilde

ALLERGITEST: Fastlegen vil ta en blodprøve som viser om du er allergisk. For noen er det aktuelt å ta utvidede allergitester som prikktester i huden og utrede astma eller andre sykdommer.

4. Snørr

Dessuten er det altså visse forskjeller det er mulig å se på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snørr som egentlig er en betennelse som er en del av kroppens beskyttelsesmekanismer mot fremmede organismer og materiale, ifølge forskning.no er en annen ting som plager både allergikere og folk med snue. Mens mens det er en utvikling i konsistensen på sekretet som dannes i neseslimhinnen hos folk som er forkjølet, holder væsken noenlunde samme konsistens hos allergikere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snørr er først flytende, så slimete når det gjelder forkjølelse, ifølge oversikten fra Vitusapoteket. Ved pollenallergi er den flytende hele tiden.

5. Serienysing

Øre-nese-halsspesialist Voxen ramser opp gjentatt nysing, rennende nese, hodepine og kløe i nese, øyne og hud som klare tegn på allergi.

– En allergisk person nyser gjerne en ti-tjue ganger etter hverandre. En slik gjentatt nysing er ikke vanlig ved ren forkjølelse, sier han.

Farmasøyt Storfjell Olven sier at serienysing sjelden er et symptom på forkjølelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det er sånn at dersom man nyser ofte, oftere enn det man pleier å gjøre, så kan det være allergi, sier hun.

6. Kløende øyne og nese

Voxen nevner kløe som et vanlig symptom på allergi.

– Det kan klø i øyne, nese og også i hud. Dette er ikke et tegn på forkjølelse, sier han.

Mange allergikere blir dessuten mer trøtte og slappe enn det som er tilfellet ved en forkjølelse.

– Man kan bli helt satt ut av allergi, sier Voxen.

7. Slapp og trøtt

De aller fleste allergikere klarer blant annet ved hjelp av riktig allergimedisin å utføre jobben sin omtrent som ellers selv mens pollensesongen står på som verst, viser Voxen til.

Men for noen yrkesgrupper kan allergiproblemene være et ekstra stort problem.

– Det er klart at for folk som har en jobb å gjøre som krever stor nøyaktighet, som for eksempel flygere, sjåfører og førere av store maskiner, så kan pollenallergi være et stort problem. Men det er viktig å understreke at de fleste allergikere utfører jobben sin helt som normalt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For svært mange er symptomene beskjedne, understreker øre-nese-halslegen.

8. Røde øyne

Ifølge ekspertene synes allergi ofte på folks øyne. Flere går rundt rødøyde. Øyne som renner er også svært vanlig hos folk som reagerer på pollen. Ingen av disse symptomene er vanlig dersom det dreier seg om en forkjølelse. Rennende, røde øyne er derfor ikke et uvanlig syn i allergisesongen.

– Forekomst av allergi er økende og nesten 1 million nordmenn har pollenallergi. Rett diagnose danner utgangspunkt for riktig behandling. Har du allergi skal du behandles på en annen måte enn om du er forkjølet, sier Storfjell Olven som mener det er viktig at folk vet om forskjellene på symptomer ved allergi og ved forkjølelse.

9. Feber

Ifølge oversikten fra Vitusapoteket er feber ikke et symptom på pollenallergi, mens forkjølelse noen ganger kan føre til feber.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er man forkjølet kan noen også oppleve feber. Dette er ikke et kjennetegn ved pollenallergi. Vi anbefaler alltid kundene våre å kontakte lege slik at rett diagnose kan stilles. Med rett diagnose har man det beste utgangspunktet for riktig legemiddelbehandling, sier Storfjell Olven.

Fastlegen

Også Voxen anbefaler en tur til fastlegen dersom det er mistanke om allergi.

– Fastlegen vil ta en blodprøve som viser om du er allergisk. Er du det kan det settes i gang fornuftig behandling, sier han.

For noen er det imidlertid nødvendig med henvisning til spesialist, enten øre-nese-hals, barnelege eller hudlege - avhengig av pasientens alder og problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan være aktuelt å ta utvidede allergitester som prikktester i huden og å utrede for eksempel om pasienten har astma eller andre sykdommer, sier Voxen.

Følgesykdom

Han viser til at en allergiker kan være mer utsatt for infeksjonssykdommer enn andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan før eksempel komme en bihulebetennelse på toppen av det hele.

Derfor er det viktig å begynne med forebyggende allergimedisin i god tid før sesongen er i gang, råder han.

Farmasøyt Storfjell Olven råder folk med kjent pollenallergi til å starte medisinering en til to uker før pollensesongen begynner.

– Bruk medisinene jevnt gjennom hele sesongen, også dager med lite pollen, sier hun.

Hun anbefaler dessuten bruk av saltvann.

– Saltvann til nesen og til øynene er et nyttig tillegg til allergimedisiner. Saltvann skyller vekk pollen som kan ha festet seg i nesen eller øynene, sier hun.

Les også:

Slik blir du kvitt dårlig ånde

Dette røper din biologiske alder

Gladnyhet til menn med liten penis

Dette gjør du feil når du vasker hender

Denne saken ble først publisert hos Klikk.no