Nyttårsforsett: Dette spiser vi mer av i januar

New year. New me. Vi velger særlig én grønnsak når nyttårsforsettene skal nås - nemlig brokkolien!
New year. New me. Vi velger særlig én grønnsak når nyttårsforsettene skal nås - nemlig brokkolien! Foto: Bama
Artikkelen fortsetter under annonsen

Salget av brokkoli øker i januar. Har du hoppet på trenden?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spiser du mer brokkoli i januar? Du er ikke alene! «New year, new me».

Svært mange vil starte det nye året med bedre vaner – «hvit» måned, endelig skal vi bruke treningsmedlemskapet og maten, den skal være sunn.

Og i jakten på et bedre kosthold er det særlig en grønnsak vi sverger til – januar er nemlig den måneden i året hvor det selges klart mest brokkoli.

Det skriver Bama i en pressemelding.

Se video: Derfor skåler vi

Nyttårsforsettet gir seg i februar

I fjor steg salget med hele 70 prosent i januar, sammenlignet med måneden før. Og Bama forventer samme trend i år.

– Det er neppe tilfeldig at brokkoli selger klart best i den måneden folk har høye ambisjoner om å bli sunnere. Mange ser på brokkoli som en supergrønnsak og noe av det absolutt sunneste vi kan spise, forteller Magnus Voie, produktsjef for frilandsgrønnsaker i Bama.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt ble det solgt like over 836 tonn brokkoli i januar i 2023, mot 494 tonn i desember 2022. I snitt ble det solgt omtrent 574 tonn brokkoli hver måned i 2023.

– Som med de fleste nyttårsforsetter, ser vi at de gode intensjonene dessverre forsvinner fort. Allerede i februar er brokkolisalget på vei ned mot normalt nivå. Det vises tydelig når folk gir opp det nye livet og vender tilbake til gamle synder, ler Voie.

En skikkelig allrounder

– Brokkoli er en fantastisk grønnsak. Den kan stekes, dampes, wokes eller spises rå. Jeg er ikke overrasket over at den er populær i januar, sier Lise Marie Brandstadmoen, leder for helse og ernæring i Bama.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brandstadmoen er enig i at brokkoli er en grønnsak mange tenker på som sunn, og de har helt rett. Den har en rekke ulike næringsstoffer som kroppen trenger, og inneholder blant annet mye vitamin C, i tillegg til folat, kalium og kostfiber.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vitamin C er viktig for å opprettholde immunforsvaret, og brokkoli kan derfor bidra til at man holder seg frisk. Det er greit å vite nå som vi er i en sesong hvor mange blir syke, sier Brandstadmoen.

– I likhet med mange andre grønnsaker er den også kalorifattig. Dersom man ønsker å passe på vekta, kan det vært smart å fylle tallerkenen med grønt. Kalium er også viktig om man trener. Det hjelper nemlig med å opprettholde både en normal muskelfunksjon og blodtrykk, opplyser Brandstadmoen.