Nyttårsforsett: Dette spiser vi mer av i januar
Salget av brokkoli øker i januar. Har du hoppet på trenden?
Spiser du mer brokkoli i januar? Du er ikke alene! «New year, new me».
Svært mange vil starte det nye året med bedre vaner – «hvit» måned, endelig skal vi bruke treningsmedlemskapet og maten, den skal være sunn.
Og i jakten på et bedre kosthold er det særlig en grønnsak vi sverger til – januar er nemlig den måneden i året hvor det selges klart mest brokkoli.
Det skriver Bama i en pressemelding.
Se video: Derfor skåler vi
Nyttårsforsettet gir seg i februar
I fjor steg salget med hele 70 prosent i januar, sammenlignet med måneden før. Og Bama forventer samme trend i år.
– Det er neppe tilfeldig at brokkoli selger klart best i den måneden folk har høye ambisjoner om å bli sunnere. Mange ser på brokkoli som en supergrønnsak og noe av det absolutt sunneste vi kan spise, forteller Magnus Voie, produktsjef for frilandsgrønnsaker i Bama.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTotalt ble det solgt like over 836 tonn brokkoli i januar i 2023, mot 494 tonn i desember 2022. I snitt ble det solgt omtrent 574 tonn brokkoli hver måned i 2023.
– Som med de fleste nyttårsforsetter, ser vi at de gode intensjonene dessverre forsvinner fort. Allerede i februar er brokkolisalget på vei ned mot normalt nivå. Det vises tydelig når folk gir opp det nye livet og vender tilbake til gamle synder, ler Voie.
En skikkelig allrounder
– Brokkoli er en fantastisk grønnsak. Den kan stekes, dampes, wokes eller spises rå. Jeg er ikke overrasket over at den er populær i januar, sier Lise Marie Brandstadmoen, leder for helse og ernæring i Bama.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBrandstadmoen er enig i at brokkoli er en grønnsak mange tenker på som sunn, og de har helt rett. Den har en rekke ulike næringsstoffer som kroppen trenger, og inneholder blant annet mye vitamin C, i tillegg til folat, kalium og kostfiber.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Vitamin C er viktig for å opprettholde immunforsvaret, og brokkoli kan derfor bidra til at man holder seg frisk. Det er greit å vite nå som vi er i en sesong hvor mange blir syke, sier Brandstadmoen.
– I likhet med mange andre grønnsaker er den også kalorifattig. Dersom man ønsker å passe på vekta, kan det vært smart å fylle tallerkenen med grønt. Kalium er også viktig om man trener. Det hjelper nemlig med å opprettholde både en normal muskelfunksjon og blodtrykk, opplyser Brandstadmoen.