– Ikke ødelegg barns lek med treningspress

VIKTIG LEK: Fri lek har stor verdi for barn, og myndigheter og foreldre bør ikke blande seg for mye for å gjøre leken til fysisk trening, mener forskere bak ny studie.
VIKTIG LEK: Fri lek har stor verdi for barn, og myndigheter og foreldre bør ikke blande seg for mye for å gjøre leken til fysisk trening, mener forskere bak ny studie.

– Lek som blir spesielt rettet mot å forbedre barnas fysiske helse, fjerner spontanitet, moro og frihet fra barns lek, elementer som er viktige for barnas velvære, mener forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både voksne og barn blir stadig mer stillesittende. Vi tilbringer mye tid på rumpa, foran data- og tv-skjermen . Det er en dårlig utvikling med tanke på folkehelsen. Norske helsemyndigheter har kalt passivitet en epidemi.

I lys av denne utviklingen har det blitt et økt fokus på strukturert lek som tar sikte på å gjøre barn mer aktive. Men ifølge ny forskning er det ikke sikkert det er positivt. I verste fall kan et for snevert fokus i den retning være ødeleggende, mener forskere fra Universitetet i Montreal.

– Ved å fokusere på det fysiske aspektet ved lek, har man satt til side flere aspekter ved lek som er viktig for unge menneskers følelsesmessige og sosiale helse, sier professor Katherine Frohlich i en pressemelding.

Hun mener lek er viktig for å oppnå flere ting, inkludert forbedret fysisk helse, kognitiv utvikling og sosial kompetanse. Lek gir også barna et avbrekk fra bekymring og problemer.

– Vi må helt klart sikre barns utvikling og forhindre overvekt. Men må vi ødelegge leken for å oppnå dette, spør Frohlich.

Les også: – For lite søvn gir økt risiko for overvekt hos barn

Blandede følelser til organiserte aktiviteter

I en fersk studie ble 25 barn i alderen 7-11 år fra Montreal bedt om å ta bilder og beskrive hva de gjorde under lek.

Bildene barna tok viste at sportslige aktiviteter var godt representert, men det var også mange stillesittende aktiviteter, som håndarbeid, dataspill og puslespill. Mange tok også bilder av kjæledyrene sine.

Forskerne snakket med barna om lek, for å få en forståelse av hva de selv la i begrepet lek. De konkluderte med at lek i seg selv er et mål for barn, og at utfordringene barna lager for seg selv gir et sunt nivå av risiko som beriker livene deres, skriver AFP Relaxnews.

De kom også frem til at barna hadde blandede følelser når det kom til organiserte aktiviteter, og at de ikke hadde nok tid til fri lek.

Les også: Barneovervekt: Bytt brus med vann

– Fjerner frihet og spontanitet

At barn har godt av å holde seg fysisk aktive er veldokumentert. Men forskerne ber myndigheter og foreldre la leketid være leketid, fordi barna har så godt av den frie leken.

– Lek som blir spesielt rettet mot å forbedre barnas fysiske helse, fjerner spontanitet, moro og frihet fra barns lek, elementer som er viktige for barnas trivsel. Aktiv lek alene er ikke nok til å dekke alle barns preferanser, sier førsteforfatter av studien dr. Stephanie Alexander i pressemeldingen.

Professor Frohlich sier de håper studien vil påvirke hvordan myndigheter og foreldre tenker på lek.

Forskerne mener også det er viktig å tillate at barn utsetter seg selv for risiko, innen rimelighetens grenser, mens de leker. Også det er viktig for deres utvikling:

– Det å legge overdreven vekt på sikkerhet kan bidra til at barn som vokser opp, blir dårligere og dårligere i stand til å håndtere det uforutsette, mener Alexander.

Les også: – Gjør treningen om til en lek

Personvernpolicy