Du får ikke bedre pålegg!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du skjære opp pålegget selv? Vi har testet tre oppskjærsmaskiner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om testen:

Makinene ble testet på ulike typer skinke, pølse samt myke og harde oster. I panelet satt Frank Johansen. Han er pølsemaker med årelang erfaring fra kjøttbransjen.

Flere av de store kjøkkenmaskinprodusentene stiller med skjæremaskiner. Er disse avanserte brødskjærere eller fungerer de til pålegg også? Eller enda bedre: Kan du skjære løvtynne skiver av skinke på dem? Det har vi funnet ut av i denne testen.

Vi plukket ut to maskiner, en fra Bosch og en fra Wilfa. Begge koster noen tusenlapper. For å ha noe å sammenligne med, testet vi den mot en proffmaskin, en italiensk Omas til over seks tusen kroner.

Kriterier

Maskinene trenger en passe kraftig motor for å jobbe uanstrengt. Likeledes må bladet være skarpt, og alle de bevegelige delene må skli lett. Selve konstruksjonen må være stiv slik at den ikke gir seg når du legger press på maskinen.

Summen av disse faktorene gjør at du skjærer lett og uanstrengt.

Konklusjon

Det viktigste først: Er du ute etter løvtynne skinkeskiver må du opp i klasse med den dyre, italienske maskinen. Dårlig nytt siden dette er dyre saker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøyer du deg med litt tykkere skiver, duger de små maskinene til en tredjedel av prisen. Her kan du skjære pølser og ost uten problemer. Bruk serraterte blader, de fungerer best.

Tips til påleggskjæring

Nyskåret pålegg smaker bedre, er pølsemakerens viktigste tips. Det kan fort bli en ganske billig affære også, om du kjøper inn hele pølser. Pakker du den godt har den også lang holdbarhet. Sjekk prisen i slaktebutikken, noen steder kan du også kjøpe rett fra pølsemakeren.

Jo mykere og fetere pålegget er, desto vanskeligere er det for maskinen. Da må du må styre mer, kjøre saktere og lage tykkere skiver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik skjærer du skinken: Legg den et par timer i fryseren før du skjærer. Kjør sakte og styr trykkpunktet slik at biten sklir igjennom med minst mulig friksjon, samtidig som den må ha et rett anlegg mot kniven.

Her i Skandinavia og i Tyskland skjærer man gjerne på tvers av fiberne. Det gjør at skinken blir lettere å tygge. I Syd-Europa skjærer man på langs av fiberretningen. Det forutsetter tynne skiver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedlikehold

Vask maskinen med en klut og oppvasksåpe. Alt som har vært i berøring med hender og kjøtt må vaskes. Særlig bladet og bak dekselet. Tørk godt av. Husk at pølser og annen spekemat kan være tilsatt bakteriekulturer. Derfor er det viktig å vaske godt.

Blir det mye klin når du skjærer, kan det tyde på at knivene er sløve. Får du en matt skjæreflate på skinken kan det være tegn på det samme. Bruk matolje på glidestagene.

Se alle produktene i Du får ikke bedre pålegg!

Omas OG22E

Veil. pris: 7606

Terningkast: 5







Bosch MAS9101N

Veil. pris: 1749

Terningkast: 3








Wilfa

Veil. pris: 1,299

Terningkast 3