Sunn chips

Hvilken av disse tror du er sunnest?

HVILKEN ER SUNNEST, TROR DU?: Ernæringsfysiologene har talt.
HVILKEN ER SUNNEST, TROR DU?: Ernæringsfysiologene har talt. Foto: Produsentene

Ikke så stor forskjell som du kanskje tror!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En økologisk, fargerik grønnsakschipspose skiller seg ut blant snacksutvalget: «Go Pure Vegetable Chips» med tynne flak av gulrot, røbete, søtpotet og pastinakk.

Dette smaker grønnsakschipsen

Redaksjonen har smakt, og har forskjellige meninger:

- OK om du vil føle deg sunn

- Røbeten er god!

- Søtpoteten har best konsistens

- En god grønnsakschips

- Ikke så dum, ville kjøpt den igjen, kun fordi den er sunnere

- Ville spist det hvis jeg var sulten

- Utrolig fettete!

- Litt for lite salt

- Smaker altfor sunt

- Kan ikke erstatte potetgull!

Er dette en ny, sunn fredagssnacks?

Innholdet i posen på 90 gram viser følgende:

Grønnsaker 66 % (røbete*, pastinakk*, gulrot*, søtpotet*) i ulike porsjoner, solsikkeolje, salt. *dyrket økologisk. Allergier: Kan inneholde spor av melk.

Men hva sier kostholdsekspertene?

Ikke nødvendigvis sunnere

De har sammenlignet GoPure grønnsakschips med Maarud Classic Salt potetgull og Maarud Superchips.

- Husk at ernæringsrelaterte helsepåstander som økologisk, mer fiber, rik på antioksidanter og så videre, behøver ikke nødvendigvis bety at en matvare er sunn tvers igjennom, sier Karoline Steenbuch Lied, fagansvarlig for kosthold i Grete Roede AS.

- Hvis vi ser på forskjellige typer potetgull kan de bli presentert på veldig forskjellige måter. Men forskjellen på grønnsakschips, chips med mindre fett og vanlig potetgull er faktisk ikke så stor likevel.

- Ser du på vanlig, salt Maarud-chips og sammenlikner med grønnsakschipsen fra Go Pure, er forskjellen per 100 gram bare 57 kcal, sier hun.

Like mye fett

Steenbuch Lied forteller at den vanlige chipsen fra Maarud og grønnsakschipsen inneholder like mye fett:

- 33 gram, men den vanlige chipsen har en noe høyere andel mettet fett.

- Superchips fra Maarud med mindre fett har cirka like mange kalorier som grønnsakschipsen fra GoPure, men ganske mye mindre fett, 18 gram totalt, sier hun.

- Det er jo bra, men fordelen med de andre chipstypene er at grønnsakschipsen inneholder grønnsaker som rødbete, gulrot og søtpotet, som gir både vitaminer og mineraler og den vanlige chipsen inneholder potet. Lett-varianten inneholder kun potetmel og potetstivelse, og ingen rene grønnsaker.

Dobbelt så mye salt i Superchips

- En annen ting er at lettvarianten inneholder over dobbelt så mye salt som de andre, hele 3,3 gram per 100 gram!, sier Steenbuch Lied.

- Spiser du noe du tror er sunt, som potetgull med mindre fett eller grønnsakschips, er det jo fort gjort å ende med å spise mer enn man ville ha gjort med vanlige chips, fordi du tenker at det er mye sunnere.

- Da kan du ende opp med å få i seg større mengder og dermed flere kalorier enn om du hadde spist vanlige chips, hvor du kanskje hadde vært litt måteholden siden du vet at det er kaloririkt, mener hun.

Fritert er fritert

- Grønnsakschipsen og den vanlige Maarud er så å si like; både potet, gulrot og søtpotet er tross alt bare grønnsaker alt sammen. De bruker også samme olje, så her er det minimal forskjell, sier ernæringsfysiolog Mari Mundal Krogshus.

- Grønnsakschipsen har litt mindre fett, men det er snakk om veldig lite.

- Varianten med mindre fett har jo minst fett, men ikke så mye mindre kcal enn den vanlige, fordi den inneholder potetmel og ikke vanlige poteter, forteller Krogshus.

GRØNNSAKSCHIPS: Hvor sunn er egentlig denne i forhold til vanlig chips? Foto: Jenny Mina Rødahl
GRØNNSAKSCHIPS: Hvor sunn er egentlig denne i forhold til vanlig chips? Foto: Jenny Mina Rødahl

- Ville valgt den vanlige

Konklusjonen er altså at vanlig salt chips og grønnsakschips har et nokså likt kcal- og fettinnhold.

- Ekte mat er alltid best, og det er så lite forskjell på Maarud Superchips og de to andre at jeg ville valgt den vanlige chipsen fra Maruud. Eller grønnsaksvarianten. Det fordi de inneholder grønnsaker og ikke potetmel som Maruud Superchips inneholder, mener Krogshus.

- Men potetgull er fy-mat uansett hvordan du vrir og vender på det, og det finnes ikke noen måte å gjøre dette sunt på uten selv å lage det.

Lag chips selv!

Og det er veldig enkelt, ifølge ernæringsfysiologen.

- Skjær poteter i tynne skiver. Smelt smør. Hell forsiktig over smør over potetskivene, to spiseskjeer på et brett, krydre som du ønsker og stek på 200 grader til de er som ønsket, tipser Krogshus. Her kan du også bruke ekte salt, som Himalaya eller Maldonsalt.

- Bruk smør, det tåler varme, i motsetning til de fleste matoljer. To spiseskjeer smør er ikke mye, og dermed får du chips med lite fett.

- Det er ikke poteten som er usunn i vanlig chips, men all oljen som gir veldig mye ugunstig fett.

Tilsvar fra Maarud og GoPure

Dette sier Jesse ‘t Lam i GoPure:

- Grønnsakschipsen vår er 100 prosent økologisk og stekt i solsikkeolje. Chipsen er rik på fiber og vi bruker bare en prosent salt, som er lavere enn det gjennomsnittlige saltinnholdet i potetchips.

- Det ernæringsfysiologene sier om et høyt kcal-innhold er riktig: Grønnsakschips er sammenlignbar med vanlig potetchips. Porsjonene vi selger er dog mindre, og den viktigste grunnen til å kjøpe de bør være smaken og utseendet!

Dette sier administrerende direktør i Maarud, Chris Samways:

- Vi på Maarud er opptatte av å produsere kvalitetssnacks som smaker godt og som folk kan kose seg med. Og vi tar vårt samfunnsansvar på alvor. Maarud var for eksempel først ute av chipsprodusentene i Norge til å bruke solsikkeolje. Vi er også de eneste med eget renseanlegg for vannet brukt i produksjon. I tillegg er flesteparten av potetchips produktene våre veldig kortreiste, de er produserte på poteter fra gårder i nærområdet til fabrikken.

- Samtidig vil vi gi folk reelle valg hvis de er på jakt etter, for eksempel, snacks med mindre fett. Potetgull Classic Salt og Superchips er de mest populære snacksproduktene i Norge og det er ikke uten grunn – de smaker godt. Potetgull Classic Salt kan trygt sammenlignes næringmessig med andre rotfruktchips, men den store forskjellen er at de ikke er fraktet opp fra langt nede i Europa. Når det gjelder Maarud Superchips vet vi at salt nivået helst burde ha vært lavere, men rent produksjonsteknisk er ikke dette mulig per i dag uten at det får store konsekvenser på sprøheten til flakene. Dette er imidlertid noe vi jobber for å finne en løsning på, men vi ønsker ikke å gå på akkord med sprøhet eller smak, da vi vet at dette er viktig for våre lojale Superchips-tilhengere.

Personvernpolicy