Meny

Test av pizzaost

Flere overraskelser i testen av pizzaost

TEST AV PIZZAOST: Vi har testet tilsammen 13 ulike oste- og toppingprodukter som egner seg på pizzaen. © Foto: Tore Fjeld

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har testet 13 ulike typer.

Det finnes et utall ulike varianter av revet pizzaost i kjøledisken – og som forbruker kan det være vanskelig å vite hva som faktisk funker best på pizzaen.

Vi lot to eksperter smaksteste 11 forskjellige typer revet ost og topping, pluss to typer fersk mozzarella. Noen av ostene er tradisjonelle norske guloster som Norvegia, Jarlsberg og Synnøve Gulost, mens andre er blanding av flere oster.

Det er totalt fem typer som er ren mozzarellaost. To av produktene er det ikke lov å kalle ost. De kalles derfor topping, siden de ikke er produsert slik oster skal lages, men av utseende, smak og konsistens skiller de seg ikke nevneverdig ut fra de andre i testen.

Les også: Dette er forskjellen på smør og margarin

Testet i pizzeria

For å gjennomføre testen dro vi til den kjente pizzarestauranten Villa Paradiso på Grünerløkka i Oslo.

Her fikk vi pizzakokken til å lage margherita-pizzaer med kun tomatsaus, som han la de ulike pizzaostene på. Pizzaene ble stekt i steinovn i 3-4 minutter. Deretter smakte testpanelet seg gjennom alle ostene for å vurdere hvilke de likte best.

- Smak er individuelt. Jeg er italiener og veldig glad i mozzarella, det hører med på pizzaen. Men også andre oster kan fungere bra som pizzaost, sier Mauro Osella, som jobber som servitør og bartender på Villa Paradiso.

 PIZZAKOKKEN: Den italienske restauranten Villa Paradiso på Grünerløkka holder seg med italienske kokker og servitører. Her klargjør "Pane" pizzaene til testen. © Foto: Tore Fjeld PIZZAKOKKEN: Den italienske restauranten Villa Paradiso på Grünerløkka holder seg med italienske kokker og servitører. Her klargjør "Pane" pizzaene til testen. © Foto: Tore Fjeld

Sten McNeil Ånnerud er ivrig hobbybaker og vant pizza-NM for amatører i 2011. Også han foretrekker pizzaen ”the italian way”.

- Jeg liker ikke at det er alt for mye ost på pizzaen, og da synes jeg det er fint med smaksrike oster også i tillegg til mozzarella. For eksempel cheddar kan fungere bra på pizza, sier han.

Les også: Tilbakekaller haugevis med produkter

Stekes på 400 grader

Villa Paradiso er en av ganske få norske restauranter som lager pizza slik de gjør det i Italia. De har en vedfyrt steinovn midt inne i restauranten som pizzaene blir stekt i – når den er skikkelig varm tar det ikke mer enn 2-4 minutter før pizzaen er perfekt stekt.

Temperaturen inne i ovnen kan bli opptil 400 grader. Vi fikk dermed testet hvordan ostene fungerer når de blir utsatt for så sterk varme. 

Les også: Hva er forskjellen på fond og buljong?

En ost begeistret 

 SMAKER SEG FREM: Det norsk-italienske testpanelet smaker seg frem til sine ostefavoritter. © Foto: Tore Fjeld SMAKER SEG FREM: Det norsk-italienske testpanelet smaker seg frem til sine ostefavoritter. © Foto: Tore Fjeld

Da pizzaen med bøffel-mozzarella kom på bordet, ble italieneren i testpanelet svært begeistret:

- Det er akkurat slik en pizza skal se ut. Håper smaken er like bra som utseendet, sier Mauro.

Og han ble ikke skuffet: Både Sten og Mauro mente bøffelmozzarellaen var klart best på smak – terningkast 6.

Det var også en annen fersk mozzarellaost med i testen – men da laget av kumelk. Den utløste også lovord fra testpanelet for utseende og førsteinntrykk, men falt ikke like godt i smak.

- Denne var litt skuffende, egentlig. Gummiaktig smak, og ikke noen utpreget god smak, mener Sten.

Heller ikke hans italienske test-kollega blir imponert over ku-mozzarellaen, selv om han synes utseendet trekker litt opp. 

Les også: De beste mellommåltidene

5-er til topping-produkt

De delte også ut tre 5-ere - av disse gikk to til Rema 1000s egne oster og en til ICA.

ICAs egen merkevare Smart 365 revet topping er ikke egentlig ost, men både smak og andre kjennetegn som gjør at den egner seg bra som pizzatopping.

- Jeg er egentlig ikke så overrasket. De har forsket på dette i et laboratorium, det er ikke tilfeldig at denne ”osten” kommer høyt opp, mener Sten.

Testens taper ble et annet produkt som ikke er ost – First Price revet topping. Her er det faktisk tilsatt litt ekte ost i blandingen, men det synes ikke testpanelet gjorde stort for smaksinntrykket.

- Denne smaker rett og slett ingen ting, og har heller ikke den ”trådete” konsistensen som pizzaost skal ha, mener Sten.

– Hadde jeg fått dette på pizzaen hadde jeg ikke blitt så fornøyd, sier Mauro.

Les også:

Jamie Olivers pastasaus får terningkast 1

Store smaksforskjeller i spagettitesten

Slik gikk det da vi testet frossenpizza


Lat Bri mozzarella av bøffelmell

Veil. pris: 31,90

Les hele testen


Smart 365 revet topping

Veil. pris: 39,50

Les hele testen


Rema 1000 Mozzarella, revet

Veil. pris: 25,00

Les hele testen


Rema 1000 revet pizzaost (tre oster)

Veil. pris: 26,90

Les hele testen


Jarlsberg original revet ost

Veil. pris: 37,90

Les hele testen


Arla Apetina Finello Mozzarella

Veil. pris: 33,80

Les hele testen


Synnøve grovrevet gulost

Veil. pris: 35,50

Les hele testen


Synnøve revet mozzarella

Veil. pris: 37,50

Les hele testen


Synnøve grovrevet ost av gulost, findenost og mozzarella

Veil. pris: 42,50

Les hele testen


Galbani mozzella

Veil. pris: 48,50

Les hele testen


Tine vellagret revet ost

Veil. pris: 46,50

Les hele testen


Norvegia original revet ost

Veil. pris: 65,90

Les hele testen


First Price revet topping

Veil. pris: 39,50

Les hele testenDenne saken er opprinnelig publisert på Klikk.no.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus