Sprøytemidler funnet i barneurin

Her sprøytes kjemiske plantevernmidler over et felt der det skal plantes erter. Illustrasjonsfoto
Her sprøytes kjemiske plantevernmidler over et felt der det skal plantes erter. Illustrasjonsfoto Foto: Leif Schack-nielsen / NTB Tema

90 prosent hadde gift i urinen. – Stoffene kan skade barns hjerner, sier danske forskere som nå slår alarm over høye konsentrasjoner av sprøytemidler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dansk undersøkelse av 144 skolebarn og 145 mødre avdekker tildels svært høye konsentrasjoner av plantevernmidler.

Forskere ved Syddansk universitet har undersøkt urin fra forsøkspersonene og slår alarm på bakgrunn av sine funn.

– Det er skremmende at vi har så høye konsentrasjoner av pesticider i Danmark. Jeg frykter det kan skade den neste generasjonens intelligens, sier Philippe Grandjean, professor i miljømedisin og forskningsleder, til nettstedet Altinget.

Fra landbruket

Det er sprøytevernmidler som brukes i landbruket, organofosfatinsekticider, som er undersøkt. Hele 90 prosent av de undersøkte hadde rester av giftstoffene i sin urin. Konsentrasjonen var høyest hos barn, og særlig blant de som kom fra velstående familier i byene, skriver nettstedet.

– Vi er bekymret fordi disse stoffene kan skade barns hjerner, sier Helle Raun Andersen ved universitetet.

Les også: Dette bør du spise for å unngå kreft

I rapporten fra studien spekuleres det i om plantevernmidlene kan føre til ADHD.

Professor Grandjean anbefaler nå gravide å spise økologiske matvarer. Andersen sier det samme, men mener at man i hvert fall må prøve å unngå frukt og grønt fra utenlandske leverandører.

Får ikke panikk

Undersøkelsen er bestilt av den danske Miljøstyrelsen. Deres spesialkonsulent Susanne Hougaard Bennekou sier derimot at det ikke er noen grunn til panikk.

– Vi mener ikke at dagens eksponering er problematisk, sier hun og viser til at man har strenge grenseverdier innenfor EU på dette området.

Les også: – Historien viser at kjemiske stoffer aldri er mindre giftige enn vi trodde

Etter at rapporten ble kjent har venstrepartiet Enhedslisten tatt opp saken i det danske parlamentet.

– Det er svært foruroligende at det finnes så mange pesticider i barns urin, sier en av partiets talsmenn, Søren Egge Rasmussen.

Personvernpolicy