Ny vurdering fra Kunnskapssenteret:Immunterapi: – Nødvendig med store rabatter på nye medisiner mot føflekkreft

FØFLEKKREFT: Et eksempel på Malingt melanom (føflekkreft). Kunnskapssenteret har vurdert effekten og kostnadseffektiviteten ved nye behandlinger mot føflekkreft i en ny rapport.
FØFLEKKREFT: Et eksempel på Malingt melanom (føflekkreft). Kunnskapssenteret har vurdert effekten og kostnadseffektiviteten ved nye behandlinger mot føflekkreft i en ny rapport. Foto: Mats Bjellerup/1177 Vårdguiden / Cancerfonden / Ntb Scanpix / NTB Tema
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisreduksjoner på 63 til 84 prosent er nødvendig for at de nye kreftlegemidlene skal være kostnadseffektive, konkluderer Kunnskapssenteret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en fersk rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten har senteret gjort en fullstendig metodevurdering av den kliniske effekten og kostnadseffektiviteten mellom nye legemidler for pasienter med føflekkreft med spredning eller føflekkreft som ikke kan opereres.

De syv legemidlene er: cobimetinib, dabrafenib, ipilimumab, nivolumab, pembrolizumab, trametinib og vemurafenib. Disse kan brukes alene eller i kombinasjon med hverandre.

Det er Bestillerforum i «Nasjonalt system for innføring av nye metoder i spesialisthelsetjenesten» som har bedt Kunnskapssenteret om å gjøre vurderingen.

Les om Jan Erik Lien som ble behandlet med pembrolizumab: – Etter to måneder kjente jeg at kreften begynte å smuldre bort

I konklusjonen skriver Kunnskapssenteret:

– Gitt apotekenes maksimale utsalgspris, er ingen av legemidlene kostnadseffektive, og budsjettkonsekvensene ved en eventuell innføring i norsk helsetjeneste er betydelige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre mener rapportforfatterne at det er risiko for at ressurser vris bort fra andre tiltak eller behandlingsområder i spesialisthelsetjenesten med bedre kostnadseffektivitet.

– Vi mener at prisreduksjoner i størrelsesorden 63 til 84 prosent er nødvendige for at de nye legemidlene skal bidra til en mer kostnadseffektiv bruk av ressurser i norsk helsetjeneste, samt for å minimere budsjettvirkningene, heter det i rapporten som ble publisert tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunnskapssenteret skriver videre at potensielle budsjettmessige besparelsene ved prisreduksjoner for de nye imunterapiene vil være omtrent 109 millioner kroner per år, hvis man legger til grunn et kostnadseffektivitetsnivå på 500.000 kroner per vunnet leveår.

Forfatterne tar forbehold om at ny dokumentasjon fra randomsierte kontrollerte studier kan endre vurderingen av legemidlene både med hensyn til effektivitet og kostnadseffektivitet.

Tidligere i høst uttalte helsetopper i de ulike helseregionene at immunterapi mot lungekreft kan knekke sykehusøkonomien.

Les også:

Hjelper immunforsvaret med å angripe de farligste kreftcellene

– Immunterapi vil få store konsekvenser for behandlingen av kreft