Meny

Forening mener myndighetene tar feil om kostråd

Selv om alt tyder på at sunne karbohydrater i moderate mengder bare kan være bra for kroppen, velger likevel noen å følge kosthold med fokus på lite karbohydrater.(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetenes nasjonale kostråd legger altfor stor vekt på karbohydrater og er sykdomsfremkallende, mener indremedisiner Erik Hexeberg.

Hexeberg leder den helsepolitiske foreningen Kostreform som mandag lanserer kostråd han mener er riktigere enn statens anbefalinger, skriver Dagbladet.

– Vi har en epidemi av overvekt, fedme og diabetes med alle sine følgesykdommer. Jeg gir myndighetene skylden for påføring av sykdom i den forstand at de lukker øynene og henger ved gamle råd som burde ha blitt revidert kraftig for lenge siden, sier Hexeberg til avisen.

Han mener staten undervurderer skadeeffektene av karbohydrater og at det er galt å advare mot høyt fettinntak. Han peker på at mye karbohydrater og sukker skaper sykdom ved at insulinnivået øker og derfor stimulerer til betennelse i kroppen.

Les også: Advarer mot å droppe karbohydrater

Professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Birger Svihus, er delvis enig og mener myndighetene i stor grad har «fettfobi og en karbohydratfanatisme som er uheldig». Han mener hovedproblemet med statens kostråd er at de skal gjelde for alle. Samtidig mener han at Hexeberg tenderer til å gjøre samme feil som staten ved å lansere lavkarbo som et allment råd.

Avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet avviser kritikken og sier kostrådene revideres når ny kunnskap tilsier det, og at rådene er bygget på en gjennomgang av eksisterende litteratur om hva man vet om sammenhengen mellom kosthold og helse.

Les også: En av de beste kildene til karbohydrater

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus