Meny

Ekspert slakter sexy kreftkampanje

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er med på å skape kroppshysteri blant kvinner, mener forsker på spiseforstyrrelser.

Som kampanje synes jeg den er helt håpløs. Den drukner i kroppshysteri og signalene den sender ut til alle de andre jentene og kvinner, sier Runi Børresen til VG.

Bakgrunn: Kreftrammede kvinner gjenskapte sexy musikkvideo

Hun er ekspert på spiseforstyrrelser ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, og mener videoen er med på å underbygge kroppshysteri hos kvinner. Hun har gått hardt ut mot Aktiv mot kreft, som står bak kampanjen, på Facebook:

«Aktiv mot kreft, hva i helvete er det dere driver med? Beklager språket, men dette er helt på trynet! Bare et bidrag i rekken av " jenter ER kroppen sin og den skal være deilig". "Runkevideo", er det ikke det vi kalte det før? ... Kandidat til årets Gullbarbie?» skriver Børresen på sin egen Facebook-profil.

Budskapet i videoen skal være å vise verden hvor viktig trening er for kreftrammede – både rent fysisk og knyttet til selvbilde og livskvalitet. Åtte kreftrammede kvinner iført knøttsmå treningsklær danser aerobic i et dansestudio. Videoen er allerede sett av over 100.000 på YouTube.

– Forskjell på sex og sexy

– Den forteller at kvinner skal være sexy og deilige, og at du ellers ikke er en fullverdig kvinne. Utvalget av kvinner framstår som lite variert og strømlinjeformet. De er håndplukket. Det er ikke slik gjennomsnittet av kvinner er, sier Børresen til NRK. 

Men Aktiv mot kreft avviser at videoens eneste formål er å spille på sex. Helle Aanese, grunnleggeren av stiftelsen, mener videoen sier noe om at kreftrammede også kan føle seg glade, aktive og sexy.

– Det er forskjell på sex og sexy, det å føle seg vel og det å føle seg sexy, sier hun til VG.

– Det kan være tøft for selvtilliten når alt håret forsvinner og kroppen forandrer seg på grunn av kreftbehandlingen. Det er viktig å minne om at man både kan føle seg bra og ha et godt liv selv om man har fått en kreftdiagnose, skrev Aanesen i en pressemelding da videoen ble lansert.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus