Meny

– Kan komme «over natta» i nye, godt isolerte boliger

ÅRSAK TIL HEKSESOT: Omfattende heksesot (kjemisk sverting) i relativt ny leilighet. © FOTO: Heksesot.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken til heksesot er ikke den du tror.

Duftlys, stearinlys, vedfyring, dårlig ventilasjon og dieseleksos fra utelufta kan gi sot inne i boligen. Over varmekilder og kuldebroer oppstår det også sverteavsetninger over tid.

Vi skiller mellom vanlig sot og heksesot.

Heksesot, også kalt kjemisk sverting, kommer plutselig, gjerne i nybygg eller nyoppussede boliger. Heksesot oppstår gjerne om vinteren, også i tomme hus. Det er vanskeligere å fjerne enn vanlig sot, siden årsaken er moderne kjemi i maling, lakk og lim.

Det vanlige er at det meget raskt dannes svart, klebrig misfarging på lysbrytere, inne i kjøleskap, i dørsprekker, over spikerslag i vegger/tak og på vindusruter. Misfargingen kan komme raskt, fra få timer til noen dager, til at det bygger seg opp over en vintersesong.

Les også: Pollenallergi – når skal du starte med medisinene?

Kommer «over natta»

- Heksesot kan komme «over natta» i nye, godt isolerte boliger. Ny kjemi som avdampes i maling, gjør at heksesot dukker opp oftere enn før, forklarer Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam.

Enkelte stoffer i moderne kjemi medfører at ultrafine sotpartikler i luft «slår seg sammen» og blir til heksesot. Derfor vil dette problemet først og fremst oppstå i nybygg og nyoppussede bygg, men kuldebroer i boligen er heller ingen fordel.

Skal du male er det derfor viktig med god ventilasjon. Det kan nemlig motvirke heksesot.

Les også: Slik sikrer du deg kvalitetsskrei til middag

HEKSESOT: Kalles også kjemisk sverting. Misfarging på lysbryter av plast. Skadene kommer raskt i helt nye leiligheter. © FOTO: Mycoteam

Best å pusse opp sommeren

Flytter du inn i ny bolig er det best om entrepenøren har den klar om våren eller sommeren.

- Står boligen ferdig i november, kan du få heksesot på julaften, advarer Mohn Jenssen.

Det er stor forskjell på om du flytter inn i mars eller november. Det samme gjelder oppussing.

- Maler du i november og desember, kan du få problemer. Det er lurt å unngå den kaldeste tida, men om du må pusse opp om vinteren, bør du i hvert fall sørge for god utluftning. Du kan gjerne også «bake ut» huset, råder Mohn Jenssen.

En huskeregel er å begrense bruken av stearinlys den første vinteren og øke ventilasjonen de to første vintrene du bor i nybygget eller den nyoppussede boligen. Hvis du er flink med ventilasjonen i 1-2 år kan det forebygge problemet.

«Bake ut» huset.

En mer effektiv metode er å «bake ut» huset et par ganger. Sett opp temperaturen til 25 – 30 grader i et par timer. Da blir gipsen i bygningsmaterialet gjennomvarm. Så lufter du godt. Gjentar du dette et par ganger, skal du være kvitt problemet.

Misfargingen som allerede er der blir ikke borte, men du kan unngå mer heksesot.

Lena Furuberg, rengjøringsekspert og rådgiver i Bygg og facility consult AS, anbefaler boligeeiere som sliter med heksesot å eliminere problemet.

- Heksesot oftest dukker opp om vinteren grunnet lav temperatur og tørr luft. I kombinasjon med dårlig ventilasjon kan dette skape heksesot. Derfor kan det være lurt å ordne med bedre ventilasjon, sier hun.

KULDEBROER MED HEKSESOT: Heksesot på dårlig isolert yttervegg. Man kan se kuldebroene med heksesot. © FOTO: Heksesot.com

Ikke lett å bli kvitt

Så hva bør man gjøre når heksesoten allerede er i hus?

- Det er vanskelig å fjerne heksesot fra tak og vegger, men du kan forsøke å rengjøre med et huskvaskemiddel som har en ph-verdi på ca. 11. Husk beskyttelse på hendene. Enkelte får ikke overflaten helt ren og må male over. Men det er veldig viktig at overflaten rengjøres før du maler, understreker Furuberg.

Mohn Jenssen stemmer i.

- Har du først fått heksesot, nytter det ikke å male over. Kjemien ligger i veggplatene, så å male over vil bare gjøre det vondt verre.

- Det du bør gjøre er å vaske vekk sotet med fettløsende vask som Flügger sot og nikotinrens eller Jotun husvask. Deretter bør du sette opp varmen før lufter ut. Etter dette kan du male veggene, for så å varme opp og lufte ut på ny.

Et annet tips fra Mohn Jenssen er å legge sperregrunning. Dette vil hindre at kjemien fester seg i bygningsplatene og problemet «fordamper» av seg selv i løpet av få dager.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

EKSPERTER: Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam og Lena Furuberg, rengjøringsekspert og rådgiver i Bygg & Facility Consult AS, © FOTO: Privat

Denne saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus