I Storbritannia kan e-sigaretter bli tilgjengelig på resept

I Storbritannia kan røykere muligens snart få e-sigaretter på resept, dersom de vil bruke dem som hjelpemiddel for å stumpe røyken. I Norge har regjeringen foreslått å tillate at de elektroniske sigarettene med nikotin blir tilgjengelig i norske butikker.
I Storbritannia kan røykere muligens snart få e-sigaretter på resept, dersom de vil bruke dem som hjelpemiddel for å stumpe røyken. I Norge har regjeringen foreslått å tillate at de elektroniske sigarettene med nikotin blir tilgjengelig i norske butikker. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

E-sigaretter kan bli tilgjengelig på resept i Storbritannia, etter at et e-sigarett-merke er godkjent som hjelpemiddel ved røykeslutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legemiddelmyndighetene i Storbritannia har godkjent at e-sigarett-merket e-Voke markedsføres som hjelpemiddel ved røykeslutt. Det kan resultere i at de blir skrevet ut på resept i det offentlige helsevesenet (NHS), melder BBC.

Public Health England, som er det britiske folkehelseinstituttet, mener e-sigaretter er langt mindre skadelig enn tobakk og at de hjelper røykere med å stumpe røyken.

Om lag en av fem voksne briter røyker sigaretter, mange av disse har lyst til eller forsøker aktivt å stumpe røyken. Og et økende antall forsøker e-sigaretter som hjelpemiddel, ifølge NHS.

Professor Kevin Fenton ved Public Health England sier ifølge BBC at e-sigaretter har blitt det mest populære røykeslutt-hjelpemiddelet i England. Han mener flere bør få prøve, og gjerne på helsevesenets regning.

Les også: – E-sigaretter like effektive som nikotinplaster ved røykeslutt

– Vet ikke nok om fordeler og skadevirkninger

Men ikke alle er enige i at dette er veien å gå. British Medical Association mener man ikke vet nok om fordelene og potensielle skadevirkninger av e-sigaretter, siden de fremdeles er relativt nye på markedet.

Lege Tim Ballard fra Royal College of GPs mener det ikke vil være riktig at NHS skal ta regningen for folks livsstilsvalg.

Les også: – Enorm helsegevinst av å bytte til e-sigaretter

Kan bli tilgjengelig i norske butikker

Her hjemme har debatten rundt e-sigaretter rast i flere år. Per i dag er det ikke lovlig å importere produktene for salg i Norge, men forbrukere kan selv kjøpe på dem fra utlandet, til eget forbruk.

I slutten av oktober foreslo regjeringen å endre dette. Helseminister Bent Høie (H) vil ha e-sigaretter med nikotin i norske butikker.

Om lag 50.000 nordmenn damper i dag på e-sigaretter, og mange bruker det som et hjelpemiddel for å slutte å røyke.

Mens noen er svært entusiastiske til e-sigaretten, fordi de mener røykere vil ha en enorm helsegevinst av å bytte til nikotindampen, er andre mer skeptiske. Forskning har blant annet vist sammenheng mellom e-sigaretter og astma og lungesykdom hos rotter, og viste at e-sigaretter forårsaker samme forandringer i lungeceller som er sett ved vanlige sigaretter.

Les mer: Lungelege: – Lurt å være skeptisk til e-sigaretter

– Ikke uten risiko

Helseminister Høie er enig i at bruk av e-sigaretter ikke er uten helserisiko.

– Men vårt forslag vil være en forbedring av dagens situasjon. Vi vil både få regulert bruken og få oppklart en del misforståelser om at dette ikke er helseskadelig, uttalte han i forbindelse med at forslaget om lovendring ble presentert.

Men damping i røykfrie områder vil regjeringen ikke tillate. En rapport fra Folkehelseinstituttet viser at de nikotinrelaterte farene ved passiv damping er de samme som ved passiv tobakksrøyking, særlig for personer med hjerte- og karsykdommer, barn og gravide.

Les mer: Passiv røyking ved e-sigaretter gir helserisiko

Regjeringens forslag er ute på høring, med høringsfrist 18. januar.

Personvernpolicy