Årets øl fra Ringnes

<p>Ringnes Polaris 2015 blander norsk bokkøl med gamle bryggetradisjoner fra Stjørdalen.</p>
Ringnes Polaris 2015 blander norsk bokkøl med gamle bryggetradisjoner fra Stjørdalen.

De siste fire årene har Ringnes kommet med nye og spennende øltyper i sin Polarisserie. Årets Røykbokk lever opp til forventningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets øl i Polaris-serien fra Ringnes er et samarbeidsbrygg mellom Roar Sandodden, Alstadberg Tradisjonsbryggeri og Ringnes’ bryggerimester Gunnhild K. Tolleshaug. De har brygget et kraftig bokkøl med innslag av ekte Stjørdalsmalt.

Nå må det nok nevnes at smakstesten denne gangen treffer midt i blinken på undertegnede. Norsk bokkøl er et favorittøl, og røykpreget øl er også noe av det jeg liker best. Dermed blir kanskje smakstesten litt i overkant begeistret. Men det er flere som lar seg begeistre av dette ølet. Under arrangementet Matstreif 12. september i år ble dette ølet kåret til årets øl i konkurranse med 56 andre øl. Så det er med andre ord et øl som også andre setter pris på.

Hjemmelaget stjørdalsmalt

Roar Sandodden er en habil brygger fra Stjørdal. Han har tidligere vunnet to NM for hjemmebryggere og driver Alstadberg Tradisjonsbryggeri som blant annet produserer Stjørdalsøl. En sentral del av dette ølet er det særpregede stjørdalsmaltet. For å få den riktige smaken må maltet gjennom en prosess hvor det oppnår en kledelig røyksmak. Denne malttypen produserer Sandodden hjemme på sin egen gård i Skatval. Det er blant annet dette maltet som er benyttet i årets Ringnes Polaris.

Roar Sandodden, Alstadberg Tradisjonsbryggeri og Ringnes’ bryggerimester Gunnhild K. Tolleshaug mottok prisen for Årets øl 2015 under Matstreif september
Roar Sandodden, Alstadberg Tradisjonsbryggeri og Ringnes’ bryggerimester Gunnhild K. Tolleshaug mottok prisen for Årets øl 2015 under Matstreif september

Ringnes Polaris Røykbokk er det fjerde ølet i Polarisserien. Serien ble til som en hyllest til grunnleggere av Ringnes og til Norges barske polfarere. Navnet er inspirert av Fritjof Nansens ferd over Polhavet med skuta Fram, hvor Ringnes Bokkøl var en del av provianten.

Røykbokk - en godt bevart hemmelighet

På tross av tittelen som årets øl er Ringnes Polaris Røykbokk fremdeles en relativt godt bevart hemmelighet for ølelskere rundt omkring i landet. Dette skyldes at Vinmonopolet fremdeles ikke har det i sine butikker. Det kan riktignok bestilles inn siden det finnes i tilleggsutvalget, men det betyr at du må ta turen til Vinmonopolet og bestille det der. Du finner det heller ikke via Vinmonopolets nettsider. Forhåpentligvis er det ikke så lenge til denne godbiten er tilgjengelig også i Vinmonopolets lokaler.

Ringnes Polaris Røykbokk

Dette ølet har en dyp mørkerød farge med et litt lavt brunlig skum. Skummet holder seg lenge. Duften har et fint og lett røykpreg og man kjenner også de karakteristiske duftene fra bokkølet med plommer, karamell, røde bær. Ølet fremstår som mektig og svært maltpreget, men samtidig fruktig og med en kledelig lang ettersmak. Ringnes Polaris Røykbokk er med sine 7 prosent passelig sterk til å matche både maltsødmen og røyksmaken. Dette er et øl som kommer til sin rett når den serveres til et kraftig kjøttmåltid. Dette ølet skal ha litt varme og åpner seg gradvis i glasset. Benytt gjerne et klokkeformet glass for å sikre at du får med deg all duft fra orerøyket Stjørdalsmalt. Røykbokk er et meget godt øl som er en sikker vinner på en mørk høst/vinterkveld.
Ringnes Polaris Røykbokk – Alkohol 7,0 % - 0,33 l - Tilleggsliste

Personvernpolicy