klikkpinnekjøtt

– Dette pinnekjøttet smaker brannskadd

RØKT SKUFFELSE: Lavere nivå på røkt enn på urøkt pinnekjøtt, synes ekspertene Frank Johansen og Tore Teigen. FOTO: Tore Fjeld
RØKT SKUFFELSE: Lavere nivå på røkt enn på urøkt pinnekjøtt, synes ekspertene Frank Johansen og Tore Teigen. FOTO: Tore Fjeld

Store kvalitetsforskjeller på årets røkte pinnekjøtt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om testen:

Smakstesten av røkt pinnekjøtt 2014 er utført av Tore Teigen og Frank Johansen. Begge er pølsemakermestre med lang erfaring fra kjøttbransjen og som blant annet har vært fagdommere i NM i kjøtt flere ganger.

Produktene er testet blindt og vurdert ut fra smak og utseende, og gitt terningkast ut fra et samlet helhetsinntrykk. Pinnekjøttet er vannet ut i 15 timer, deretter dampkokt på rist i cirka 3 timer. Testpanelet har vurdert smaken på pinnekjøttet ferdig tilberedt, og i tillegg vurdert utseendet på pinnekjøttet før og etter koking.

Testutvalget representerer en stor andel av de ulike typer pinnekjøtt som er til salgs i norske dagligvarekjeder, og som er til salgs over hele landet.

Produktene er handlet inn i uke 48 hos Meny, Rema 1000, Coop Mega og Rimi i Oslo. Prisene som er oppgitt er kilopris i de butikkene varene er innkjøpt, og kan variere.

Foretrekker du pinnekjøttet røkt? Det er du ikke alene om, selv om det originale pinnekjøttet er urøkt de fleste steder i landet. Vi har testet 16 typer urøkt pinnekjøtt i år.

Røyking av pinnekjøttet er en lokal tradisjon i deler av Hordaland og Sogn og Fjordane, men du får kjøpt røkt pinnekjøtt over hele landet.

Det hevdes av det å røyke pinnekjøttet gjør at det blir mørere, og det vil også få en mer burgundurrød farge enn den urøkte varianten.

Les også: Stor test av juleøl

Testet åtte typer

Vi besøkte fire ulike kjedebutikker i Oslo, og fant tilsammen åtte forskjellige typer røkt pinnekjøtt som vi gjerne ville teste ut smaken på. Kiloprisen på røkt og urøkt pinnekjøtt er omtrent den samme, selv om røyking innebærer at kjøttet skal gjennom en ekstra prosess sammenlignet med det urøkte kjøttet.

Er du blant de 1,7 millioner nordmenn som spiser pinnekjøtt på julaften? Da har du kanskje din egen favoritt. Våre erfarne smaksdommere, pølsemakermestrene Tore Teigen og Frank Johansen, er glad i all slags kjøtt, både røkt og urøkt. Men de var ikke like imponert over kvaliteten på det røkte pinnekjøttet, som på det urøkte.

– Dette smaker rett og slett brannskadd. Det er greit at det skal være røkt, men det er jo grenser for røyking også, sier Tore Teigen om testens taper som ble Henriettes pinnekjøtt med røyksmak.

Henriettes pinnekjøtt er produsert av Fatland AS for Coop, og konsernsjef Terje Wester sier at de ikke har fått noen klager på dette produktet.

– Når det gjelder pinnekjøtt kan det være litt smak og behag. Folk på Vestlandet som er vant med røkt pinnekjøtt, foretrekker gjerne en sterkere røyksmak enn folk på Østlandet, sier Wester, som heller ikke utelukker at vi kan ha vært uheldige med akkurat den pakningen som ble innkjøpt til testen.

Wester sier at Henriettes pinnekjøtt er blitt produsert på samme måte i mange år, så han føler seg trygg på at de har et godt produkt.

Les også: Det beste pinnekjøttet får terningkast seks!

Natt og dag

Teigen og Johansen mener forskjellen på godt og dårlig pinnekjøtt kan være som natt og dag.

For mens et par av produktene hadde i overkant mye røyksmak, var det også noen som du nesten ikke kunne kjenne at var røkt.

– Da har kjøttet trolig blitt tørket for mye før røykingen, mener Frank Johansen, som har mange års erfaring fra næringsmiddelindustrien i tillegg til å ha mesterbrev som pølsemaker.

Les også: Det beste norske juleølet

Tilstrekkelig vanning

Uansett om du velger den røkte eller den naturelle varianten av pinnekjøttet, bør du vanne det ut godt på forhånd. Kjøp gjerne inn pinnekjøttet lenge før du skal bruke det, så lenge du ikke har åpnet pakningen holder det seg fint i romtemperatur. Vil du være på den sikre siden kan du legge det i fryseren.

Tore Teigen anbefaler at kjøttet vannes ut i 36 timer, altså halvannet døgn, uavhengig av hva produsenten har skrevet på pakningen. Det er bedre at kjøttet blir for lite enn for mye salt, og hvis det er noen som vil ha det saltere kan du bare sette saltbøssa på bordet.

Pinnekjøttet som var med i testen ble vannet ut i 15 timer før det ble dampet i kjele i cirka 3 timer.

Les også: Tysk ribbe ble norsk i COOPs kundeavis

Smedstuen Gård testvinner

I likhet med da vi testet urøkt pinnekjøtt, er det pinnekjøttet fra Smedstuen Gård som får best skussmål av testpanelet.

– Pen farge på kjøttet, ikke for salt og en mild og god røyksmak, er dommernes konklusjon.

Testvinneren er også det klart dyreste i testen, med en kilopris på hele 389 kroner. Så skal du ha stort pinnekjøttlag må du belage deg på å punge ut, det beregnes vanligvis 350-500 gram pinnekjøtt pr person.

Les også:

Det beste norske juleølet fra butikk - vi testet 30

Stor test av norsk juleøl fra polet

Den originale oppskriften på ribbe

Se alle produkter i - Dette pinnekjøttet smaker brannskadd:


Smedstuen gård pinnekjøtt, røkt

Veil. pris: 389,00

Les hele testen


Ringdal røykt pinnekjøtt av lam

Veil. pris: 189,00

Les hele testen


Gilde pinnekjøtt av kjøttfyldige lam (røkt)

Veil. pris: 199,00

Les hele testen


Matmestern røkt pinnekjøtt

Veil. pris: 109,00

Les hele testen


Vossakjøt eldhusrøkt pinnekjøtt

Veil. pris: 349,00

Les hele testen


Gilde gourmetlam røkt pinnekjøtt

Veil. pris: 269,00

Les hele testen


First Price pinnekjøtt av lam med røykaroma

Veil. pris: 121,00

Les hele testen


Henriettes pinnekjøtt, røyksmak

Veil. pris: 189,00

Les hele testen


Les også:

Det beste pinnekjøttet får terningkast seks!

Slik lager du pinnekjøttet selv

Pinnekjøtt med verdens beste kålrabistappe

Personvernpolicy