Meny

Stressede barn?

Voksenaktivitetene som passer for barn

OGSÅ FOR BARN: Yoga tilpasset barn er gøy og gir barna en mulighet til å bli kjent med egen kropp. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er fire aktiviteter som både du og barna kan nyte.

Styrketrening og herlige massasjetimer var lenge forbeholdt voksne. I dag er imidlertid både yoga og mange andre voksenaktiviteter tilpasset barn.

Her er fire aktiviteter som både du og barna kan nyte.

1. YOGA

I begynnelsen var yoga en aktivitet for voksne, og kanskje aller helst de alternative i blant oss.

I dag er yoga blitt allemannseie, og også barn inviteres med.

– Dette er en god treningsform for barn, både fordi det er gøy og fordi det gjør barna sterkere og gir dem bedre balanse, sier Janna Vinje Martinsen.

Hun er daglig leder ved jayoga. Ifølge Martinsen vil også yoga bidra til å bedre barnas koordinasjon og konsentrasjon, og det kan hjelpe dem å holde seg friske.

Les også: Smådjevler eller englebarn?

På barnas nivå

– Gjennom yoga blir barna også bedre kjent med sin egen kropp og egen pust. De lærer å finne ro og stillhet i kroppen, og får et viktig verktøy for å takle stress, sier hun.

For barn som sliter med søvnproblemer kan også yoga være til god hjelp. Vinje Martinsen forteller at det er en viss forskjell på voksenyoga og barneyoga.

Det er viktig at barna som kommer til yogatimene møtes på sitt nivå.

– Barneyoga formidles gjennom lek, yogaeventyr, sang og musikk, og derfor kan barn i alle aldre delta. Helt ned til toårsalder, sier hun.

2. KOKKEKURS

Gourmetene i blant oss melder seg gjerne på kokkekurs, men visste du at det også finnes slike tilbud for barn?

– Barn har stor glede og nytte av å gå på kokekurs. De er svært nysgjerrige på å lage mat, liker å lage mat og elsker å spise den etterpå sammen med andre, sier Margit Vea.

Hun arrangerer matkurs for barn. Der får de muligheten til å bli kjent med gode råvarer og oppleve mestring – både ved at de klarer å lage god mat og ved at de får oppleve nye smaker.

Les også: Ti tips til en harmonisk morgenstund

Smaker på alt

Vea forteller at barn ofte er mer interessert i å lage mat enn voksne. Mens voksne hun holder kurs for gjerne vil se på og notere tips i boken sin, vil barn være med på aktivitetene.

– Og jeg opplever stadig at barn spiser mer variert på kursene enn de vanligvis gjør hjemme. Ofte blir de overrasket når for eksempel en suppe smaker godt til tross for at den bare inneholder ingredienser de egentlig ikke liker, sier hun.

Hun tror barna på kurs i større grad våger å smake på mat de ikke har spist før. Det er nemlig tøft å tørre og smake.

Les også: Ikke la kjeftingen bli en vane

De fleste liker fisk

– Av og til ber jeg dem vurdere maten og gi den poeng, og da må de jo smake. Man kan jo ikke mene noe om mat man ikke har smakt på. Noen barn nekter nok å spise det de får hjemme for å markere seg og for å protestere, og det har jeg også opplevd med mine barn. De kan derimot spise mye rart hos andre, sier Vea.

Erfaringen hennes er at alle barn spiser hjemmelaget, panert fisk med salat.

Og det til tross for at de kanskje verken spiser fisk eller salat hjemme. Kursene til Vea passer best for barn mellom seks og 13 år.

– Kursene våre arrangeres i Haugesund, Oslo-området samt Kristiansand og Arendal, men vi holder også kurs andre steder i landet på skoler, i grupper med barn, i bursdager og på enkelte festivaler, sier hun.

Les også: Unngå gretne barn om morgenen

Voksenaktiviteter for barnGOD MAT: På kokkekur blir barna kjent med ny mat, og etter all sannsynlighet smaker de også på mat de ikke spiser hjemme. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

3. STYRKETRENING

Hos Arena treningssenter har man valgt å også slippe barna til.

– Shokk er vårt treningssenter for aldersgruppen 8-15 år, men trening på treningssenter kan tilpasses alle aldersgrupper hvis man har kunnskap om barn motoriske og psykososiale utvikling, sier Mari Mauland.

Hun er utdannet fysioterapeut, personlig trener ved Arena treningssenter og var faglig ansvarlig for Shokk de første to årene.

Les også: Det er din feil at ungen sutrer

Hun forteller at Les mills, en av verdens største leverandører på treningsprogrammer for voksne, nettopp har lansert et konsept som heter «Born to move».

– Konseptet er beregnet på barn helt ned til to år, sier hun.

Høyere aldersgruppe

På mange treningssentre har man likevel en nedre aldersgrense på 15 eller 16 år.

– Hovedgrunnen er nok den seiglivede myten om at styrketrening er farlig for barn. I virkeligheten har imidlertid styrketrening mange fordeler for barn, mener hun.

Gjennom treningen vil barna blant annet kunne forebygge skader senere i livet og øke sine prestasjoner også i andre idretter.

– En annen årsak er at barn krever mer oppfølging av voksne. Man må sikre at de trener riktig og ikke for tungt, men også passe på så man unngår at treningen går over i lek og uro som kan skape farlige situasjoner og et dårlig treningsmiljø for andre grupper, hun.

Mauland tror også at noe av grunnen bunner i at man ønsker å skjerme barn og ungdom fra fokuset på vekt og utseende som man ofte finner på treningssenteret.

Les også: – Oppdra barna med hundedressur

Alle får opplæring

På Shokk får barna og ungdommene et variert treningstilbud. De trener også kondisjonen på apparater og i gruppetimer.

Alle medlemmer må gå på kurs for å lære riktig teknikk før de får bruke apparatene, og det er alltid instruktører til stede som hjelper de unge å trene riktig.

– Det er for øvrig maks 14 som kan trene styrketrening om gangen, og medlemmer med skader eller spesielle behov kan få en individuell time med en veileder som setter opp et skreddersydd program til dem, sier hun.

Les også: Slik gir du barna god selvfølelse

Bilde– Jeg opplever stadig at barn spiser mer variert på kursene enn de vanligvis gjør hjemme. Ofte blir de overrasket når for eksempel en suppe smaker godt til tross for at den bare inneholder ingredienser de egentlig ikke liker, sier arrangør av matkurs, Margit Vea. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

Voksenaktiviteter for barnGOD TRENING: Styrketrening er ikke farlig for barn slik man lenge trodde.  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

4. SPA

Heller ikke Spa-behandlinger er forbeholdt voksne lenger. Quality Spa & Resort Holmsbu er et av stedene der barn kan velge fra en egen barnemeny.

Aromamassasje, mini ansiktsbehandling og fot- og håndmassasje er noe av det de unge spagjestene kan velge mellom.

– Da vi startet med spa i 2003, var vi klare på at vi skulle ha 16-års aldersgrense, men så fikk vi så mange forespørsler fra voksne som ville ha med barna sine. Derfor laget vi også behandlinger tilpasset for barn, sier spasjef ved Holmsbu Stine Engen klikk.no.

Les også: Tenk på dette før du reiser fra barna

Spa er ufarliggjort

I 2013 solgte spaet 120 behandlinger til barn, og ofte var det snakk om en mor og datter-aktivitet eller venninner som kom sammen for eksempel som en bursdagsfeiring.

Også Quality Spa & Resort Norefjell tilbyr spabursdag, og her kan barn helt ned i treårsalder feires med spabehandling og massasje.

– Vi lager spabehandling for at de skal slappe av og kose seg sammen, sier spasjef Fredrik Nylende til klikk.no.

Han tror mange nordmenn har prøvd massasje i ung alder, og at foreldre er blitt mer bevisste på at spa ikke er farlig.

– Det gir barna en mulighet til å slappe av i et miljø der de ikke må stresse videre. Det er nok stress og krav i hverdagen, og også barn har godt av å lære å ta det med ro.

Les også: Fedre som tilbringer tid med barna blir lykkeligere

Voksenaktiviteter for barnPÅ SPA: Mange barn syns det er stas å få en time på spa. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Les også:

Kombiner yoga med morsmelk

Spa i barnehagen

Du er selv skyld i at rumpa di er flat

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus