Slik takler du de skitneste jobbene på kjøkkenet

SKITTEN JOBB: Å gjøre rent på kjøkkenet krever en innsats. Her er tipsene du trenger. FOTO: Colourbox
SKITTEN JOBB: Å gjøre rent på kjøkkenet krever en innsats. Her er tipsene du trenger. FOTO: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søl, flekker, fett og fastbrent mat; slik blir kjøkkenet rent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du skal være vertinne for familieselskapet denne julen , eller bare i tradisjonen tro vil sørge for at hus og hjem er rent og pent til julen ringes inn, ja da har du nok helt sikkert nok å henge fingrene i i disse dager.

Det er mange av oss som kvier seg for å ta fatt på både helgevask og julerengjøring, og det er ikke overraskende at flere og flere leier inn hjelp til husvasken. Og særlig er det ett rom som ofte krever mer jobb og slit enn andre rom når det gjelder å gjøre skikkelig rent.

Kjøkkenet er husets skitneste rom

Ifølge den amerikanske husmordronningen Martha Stewart ligger den største jobben med å gjøre huset rent på kjøkkenet. Søl, flekker, fastbrent fett og matos gjør alle sitt til at dette rommet burde vaskes både grundigere og oftere enn mange av husets andre rom. Men det finnes lys i tunnelen, lover Martha: Tar du en skikkelig grovrengjøring på de følgende tingene et par ganger i året, holder det fint med vedlikeholdsvask innimellom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så her er det bare å brette opp ermene, og ta fatt på kjøkkenets skitneste jobber:

Les også: Jo da, plantene kan overvintre i potter

1. Kjøkkenviften

Det er fort å glemme kjøkkenviften når du tar helgevasken. Ifølge ekspertene kan dette ikke bare være dumt, men også direkte farlig.

- Det er absolutt viktig å rengjøre kjøkkenviften regelmessig, forklarer administrerende direktør og daglig leder i Stiftelsen Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim, til klikk.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det samler seg mye fett i fettfilteret i ventilatoren, og dersom varmen fra det du holder på å lage på komfyren blir for sterk, kan faktisk det oppsamlede fettet i kjøkkenviften ta fyr.

Dette unngår du ved å rengjøre viften godt og regelmessig.

Putt filtrene i oppvaskmaskinen

De aller fleste kjøkkenviftefiltre kan i dag vaskes i oppvaskmaskinen, noe som gjør jobben lettere.

- Dersom disse ikke kan vaskes i maskinen, kan du fylle oppvaskkummen med varmt vann med litt oppvaskmiddel, og legge filtrene til bløt i dette, forklarer Charlotte Sagvik hos Citymaid til Bonytt.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- La ligge i 10-15 minutter, før du går over med en myk skrubb for å fjerne alt av fastbrent fett og matrester.

La ligge til tørk før du setter filtrene på plass i viften igjen.

Jo oftere, desto enklere

Kokebokforfatter, Marit Røttingsnes Westli, forklarer til Bonytt.no at jo oftere du rengjør kjøkkenviften, jo enklere blir jobben for hver gang.

– Dersom du rengjør kjøkkenviften for sjelden, så vil du kanskje måtte vaske den flere ganger når du først tar fra hverandre delene. Dette er fordi fettet setter seg ekstra godt fast, og jo oftere du rengjør viften jo lettere er det å få den ren. Lager man mye mat, så danner det seg mye fett.

Hos Martha Stewart forklares det at det kan lønne seg å rengjøre eksteriøret på kjøkkenviften ukentlig, og filtrene inni minst en gang i måneden.

- Bruk en fuktig klut til å tørke over utsiden på viften, og tørk deretter over igjen med en ren, tørr klut, gjerne i mikrofiber.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her er flisene som gir wow-faktor til hjemmet

2. Koketoppen på komfyren

Her er en del av kjøkkenet som omtrent daglig er utsatt for søl og gris. Uansett hva du lager, kan det raskt føre til fastbrente matrester på koketoppen. Heldigvis finnes det råd som får jobben gjort i en fei.

Ifølge det danske hjem- og bolignettstedet Bolius kan det lønne seg å være litt proaktiv når det gjelder rengjøring også på dette området.

- Som regel holder det lenge med vanlig vann og oppvaskmiddel, forklarer nettstedet.

- Med mindre det dreier seg om flekker og søl som er fullstendig fastbrente.

Rent med grønnsåpe

Har du tøffe flekker, kan grønnsåpe være den beste løsningen.

- Smør et tykt lag med grønnsåpe på flekkene ved hjelp av en klut eller en engangssvamp, forklarer nettstedet.

- Gni så til flekkene løser seg opp og forsvinner, og skyll over med kaldt vann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er flekkene ekstra vanskelige å få has på, kan det være et godt råd å la grønnsåpen sitte på en stund og få gjøre jobben sin.

- Dekk over med plastfolie slik at såpen ikke tørker ut. La stå natten over, og vask så med kaldt vann. Gjenta ved behov.

Men husk; har du keramisk koketopp på komfyren, må du benytte deg av et spesialrengjøringsmiddel beregnet på denne typen koketopp.

Bruk heller ikke skuremiddel eller metallsvamper uansett hvilken type koketopp du har, da dette kan ripe både kokeplatene og selve komfyren.

3. Ovnen

Er det en jobb de aller fleste gruer seg til å gjøre, så er det å rengjøre ovnen på innsiden.Dette er ofte en skitten og slitsom jobb som krever en skikkelig innsats.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det første du må gjøre er å ta ut ristene og eventuelt stekeplatene du har inne i ovnen, og sørge for å rengjøre også disse, forklarer Sagvik fra Citymaid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den beste måten å få disse ren på er å la dem ligge til bløt i varmt vann og oppvaskmiddel, gjerne over natten. Skrubb så med en grov børste, skyll og legg til tørk.

Hos Martha Stewart anbefaler man å bruke bakepulver for å vaske både ovnen og ovnsrister, noe som gjør at man slipper dyre og svært kjemiske ovnrensemiddel. Miljørådgiver i organisasjonen Grønn Hverdag, Håkon Lindahl, holder også en knapp på denne metoden.

- Absolutt, bakepulver kan brukes til å rengjøre mange overflater i hjemmet på en mild og naturlig måte, forklarer Lindahl til Bonytt.no.

- Og til stekeovnen, som jo ofte er et svært skittent sted med mye fastbrent mat og fett, fungerer bakepulver svært godt.

Slik gjør du:

Fukt innsiden av stekeovnen med vann, påfør så bakepulver, sett ovnen på 50 grader og la den stå over natten.

- Da vil ovnen være mye lettere å rengjøre dagen etterpå, lover Lindahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos nettstedet Mother Nature Network foreslår man å fordele bakepulverblandingen, som du lager av å blande litt vann i en kopp med bakepulver og rører til det blir en tykk "grøt", utover innsiden av ovnen med en malingsbørste.

- Spre "grøten" utover hele innsiden av ovnene, og la sitter over natten. Neste morgen skraper du blandingen av ved å bruke en plastskrape, som for eksempel en gammel isskrape.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at blandingen er fjernet, tørker du over innsiden av ovnen med en ren, fuktig klut. Gjenta så mange ganger som nødvendig.

Ovnsdøren blir både ren og pen ved å pusse med en blanding av vann og eddik, og tørke av med en ren klut.

Å være føre var kan også lønne seg når det gjelder ovnen.

- Bruk aluminiumsfolie under kasseroller og kjeler som du tror kan komme til å forårsake søl og drypp inne i ovnene, forklarer nettstedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og er ulykken først ute, tørk opp så raskt som mulig, før noe får sjansen til å brenne seg fast.

Vondt lukt fra ovnen kan du også fjerne på en naturlig og sunn måte mener Mother Nature Network.

- Klem ut saften av to sitroner i en kasserolle eller ovnsgryte med litt vann i, forklarer nettstedet.

- Så "steker" du dette i ovnen på 250 grader i 30 minutter. Ikke bare vil ovnen din lukte friskt av sitron, men du vil også ha mykgjort fastbrent søl inne i ovnen, slik at dette blir lettere å fjerne og tørke bort når ovnen blir kald.

4. Brødristeren

Ok, så det føles kanskje som barnemat å skulle takle brødristeren etter ovnen, men jobben må likevel gjøres, og mange av oss er dårlige til å huske på brødristeren når vi skal gjøre rent.

Dette forklarer Martha Stewart:

- Plugg ut brødristeren, og bruk en myk liten børste til å fjerne smuler som sitter fast i rillene på innsiden. En myk tannbørste er perfekt til denne jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ta ut skuffen under risteren, og tøm smulene i søppelet. Tørk så over skuffen med en fuktig klut før du setter på plass igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snu så hele brødristeren på hodet og rist forsiktig.

Når du er sikker på at alle smuler er ute, tørker du igjen over utsiden av brødristeren, og pusser med en tørr klut i mikrofiber.

5. Mikrobølgeovnen

Hvem har vel ikke varmet noe i mikrobølgeovnen, åpnet døren og oppdaget at det drypper saus og gris fra både tak og vegger inne i ovnen?

Den største utfordringen med å gjøre mikrobølgeovnen ren ligger ofte i å få løsnet matsøl på vegger og tak inne i maskinen, slik at dette kan tørkes over og fjernes.

- Om fatet inne i mikrobølgeovnen kan tas ut, noe det kan på de fleste maskiner, kan du vaske dette i oppvaskmaskinen, forklarer Sagvik.

- Og i mellomtiden kan du gjøre rent inne i selve maskinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skål med vann

Hos Martha Stewart foreslår man å løsne opp matsøl inne i mikrobølgeovnen ved å varme en liten skål med vann i minimum 3 minutter.

- Tilsett gjerne noen dråper sitronjuice for en frisk luft, forklarer nettstedet.

- Etter at maskinen har stoppet, lar du skålen sitte inne i ovnen med døren igjen i cirka 5 minutter.

Når dette er gjort er du klar for å vaske mikroen på innsiden.

- Tørk over med en svamp eller myk klut som du har dyppet i vann og litt oppvaskmiddel, forklarer Sagvik.

- Gjenta helt til ovnen er helt ren på innsiden, og sett på plass fatet som hører til inne i maskinen.

Husk på at kontrollpanelet på utsiden av mikrobølgeovnen trenger helt sikkert også en runde med kluten.