Åpen for alle - alltid

Dette er de nye sofatrendene

URBAN: Butikksjef Vibeke Ebbesen hos Bolia på Grünerløkka forteller at kundenes sofapreferanser varierer etter hvor i landet de bor. På Grünerløkka med mange små leiligheter og unge beboere er den lille sofaen 2 Chill populær. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn vil fremdeles skape sin egen sofaløsning. Og tar gjerne natur, farger og retroelementer med i inn i sofakroken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kjøpetips

* Start sofakjøpet hjemme. Still deg midt i rommet der sofaen skal stå, og prøv å se for deg hvilken sofaløsning som vil fungere best. I små rom ser det best ut med en nett sofa, mens en stor stue gir mulighet for en sofa med plass til mange.

* Mål opp hvor stor plass du har. Sofaen ser ofte mindre ut i et stort butikklokale enn hjemme i din lille stue. Når du har bestemt deg for en modell, kan du gjerne feste maskeringstape på gulvet langs omrisset av sofaen slik at du får et bedre bilde av hvordan resultatet blir.

* Sjekk også om sofaen du ønsker deg, går inn døra og eventuelt inn i heisen.

* Skal du både sitte og ligge i sofaen? I tilfelle bør du prøve begge deler, sofaer som er gode å sitte i egner seg ikke nødvendigvis også for å innta horisontalen.

* Sjekk om du sitter best i en dyp eller grunn sofa, med høy eller lav rygg og med myke eller fastere puter. Husk at forskjellige sofaer tilfredsstiller forskjellige behov: En dyp sofa er god å krype opp i, men ikke like egnet for kaffegjester som vil sitte pent med føttene plantet på gulvet.

* Har du barn eller dyr i huset? Da kan det være lurt å velge en sofa med avtakbart trekk, eller en skinnsofa som enkelt kan tørkes av.

* Ta med stoffprøver hjem og heng dem opp der sofaen skal stå. Lyset og omgivelsene har mye å si for hvordan stoffet og fargen ser ut.

* En sofa er for de aller fleste en bruksgjenstand, så sett funksjon foran stil.

– Folk vil gjerne sette sitt eget preg på sofaen. Flere av våre nyheter i høst er modulsofaer, sier butikksjef hos Bolia på Grünerløkka, Vibeke Ebbesen, som i disse dager er i full gang med å innrede butikken med store og små nyheter.

Bolias konsept er at man ikke bare velger type sofa, men også kan velge mellom svært mange ulike farger, stoffer og materialer.

– Folk er blitt dristigere i fargevalget. Det er mye både neonfarger, oransje, knall grønt og knall blått. Vi hadde en gammel dame innom her nylig, som ville kjøpe den der borte, sier Ebbesen, og peker på en neongul sofa. Dip dye, det vil si tekstiler som gradvis går fra en farge til en annen, er også in. Det samme er batikk og grafiske mønstre.

Den store massen holder seg imidlertid til nøytrale farger og pynter heller opp med puter.

– Det skal være mange, store og myke puter nå. En av nyhetene i høst er Mr. Big, en sofa med store moduler som leveres med masse puter, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Peisen kan ødelegge sofa og gulv

Lun sofakrok

Natur har vært et viktig element i interiøret en stund, noe som også vises på sofaene.

– Folk vil gjerne ha rammer og føtter av tre, sier Ebbesen. I tillegg er retrosofaer, gjerne med høy rygg og høye armlener, populære hos en del.

Også hos IKEA er det modulsofaene som topper salgsstatistikken.

– Å lage sitt eget personlige uttrykk blir bare viktigere og viktigere for folk. Söderhamn-serien er en av våre bestselgere, og en nyhet er at man nå også kan velge seksjoner med høy rygg og høye sider. Folk vil gjerne lage en hule i stua der de kan gjemme seg litt vekk, sier kommunikasjonsrådgiver i IKEA, Siv Egger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forteller at trenden er at en sofa ikke lenger bare er en sofa.

KREATIVITET: Ifølge IKEA har folk blitt mer kreative når de innreder stua. Her er to Söderhamn-sofaer med høye sider satt rygg mot rygg. Foto: IKEAKREATIVITET: Ifølge IKEA har folk blitt mer kreative når de innreder stua. Her er to Söderhamn-sofaer med høye sider satt rygg mot rygg. Foto: IKEA

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk setter sammen madrasser, sjeselonger og andre sittemøbler på en måte som passer deres bruk. Mange i byene bor trangt, og må være kreative så stua kan ha mange bruksområder.

For eksempel kan man plassere to høye sofaer rygg mot rygg, slik at man kan se TV på den ene siden og lese uforstyrret i en bok på den andre.

Les også: Spektakulær utsikt fra TV-stua

Retrovalg

Også Egger ser at folk henter mer farger inn i interiøret.

– Å velge en sprek nyanse på sofaen er en enkel måte å få mer farge i hjemmet på, sier hun.

Hos BoConcept, som leverer møbler til Living og Skeidar, satser de nå utelukkende på modulmøbler.

– Det er ikke vi, men kundene som skal sette sammen sin stil, mener country manager i BoConcept, Kenn Thaagaard.

– En trend er at man blander natur med en mer industriell look, for eksempel ved at man kombinerer varme tekstiler med polert aluminium, fortsetter han.

Han mener de fleste er ganske tradisjonelle i sofavalget.

– Det er ikke så mye nytt som dukker opp. Man ser vel heller tilbake – retroprodukter faller i smak hos mange nordmenn.

Se flere bilder i karusellen øverst i artikkelen.