FALSK KRUPP:

Nå kan Janette endelig smile

OFTE PÅ LEGEVAKTEN: Anfallene til David Mathias har i perioder kommet tett. - Vi var faste kunder på legevakten i mange år, sier Jeanette Johansen. Foto: Privat
OFTE PÅ LEGEVAKTEN: Anfallene til David Mathias har i perioder kommet tett. - Vi var faste kunder på legevakten i mange år, sier Jeanette Johansen. Foto: Privat

Etter seks år med konstant redsel for sønnen David Mathias som har hatt falsk krupp, kan hun de fleste triksene som hjelper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva kan du gjøre selv?
 • Ta barnet opp av sengen og la det sitte oppreist på fanget
 • Vær rolig og trygg slik at ikke barnet blir skremt. Dette kan forverre anfallet
 • La barnet puste inn kald luft utendørs, gjennom vinduet, fra kjøleskap eller fryser. Dette reduserer hevelsen og har god effekt
 • Gi barnet kald drikke

(Kilde. Apotek1)


Symptomer på falsk krupp:

 • Gjøende hoste
 • Anstrengt innpust
 • Varierende grad av tung pust
 • Moderat til høy feber
 • Blågrå hud i alvorlige tilfeller

(Kilde: Norsk Helseinformatikk)


Hvordan forebygge falsk krupp?

 • La barnet sove i et kjølig rom
 • Hev hodeenden på sengen
 • Unngå å utsette barnet for tørr luft, tobakksrøyk eller annen luftforurensning

(Kilde: Apotek 1)


Kontakt lege/113 når:

 • Barnet har pustevansker
 • Barnet virker alvorlig medtatt
 • Hvis anfallet ikke gir seg og barnet puster tungt etter 20-30 minutter
 • Ved høy feber
 • Ved slapphet og dårlig allmenntilstand

(Kilde: Apotek 1)

Bare sju uker gammel fikk David Mathias sitt første falsk kruppanfall, og kanskje var det godt at mamma Jeanette Johansen og pappa Gøran Johansen ikke visste at dette bare var begynnelsen på mange år med falsk krupp.

I dag vet de godt hva som hjelper på plagene.

Mang en natt har vi pakket oss inn i dyner og uteklær og sittet ute på terrassen der vi har sunget, gynget og roet ned. Vi har også stått foran vidåpent vindu i 20 minusgrader, og om sommeren har vi sittet foran fryseren slik at han kunne pusten inn kald luft, sier Jeanette Johansen. Jeanette er ikke alene om å oppleve marerittet med at du tror barnet ditt skal dø. Også Silje Strand trodde datteren Nadine skulle dø.

Les også: Hva kan utslettet være?

Reiste på legevakten

Det første anfallet kom på kvelden, et par timer etter at han hadde lagt seg.

Vi hørte at han fikk en merkelig hoste og han hadde det jeg kaller «sugerørpust». Det vil si at det hørtes ut som han pustet gjennom et lite sugerør, sier Jeanette.

Hun og mannen hadde så vidt vært borti milde anfall med falsk krupp da David Mathias sin storesøster, Nora Marie, var mindre, og de skjønte derfor med en gang hva det var. Babyen ble løftet ut av sengen og tatt med ut, men siden det var midt på sommeren hjalp ikke dette.

– Han ble etter hvert så tett at han ble blå, og vi reiste til legevakten. Da vi kom frem dit var imidlertid pusten allerede bedre, så det var ikke behov for behandling, sier hun.

Les også: Streng diett uten grunn?

Astma og falsk krupp

Etter det kom anfallene tett. Hver gang David Mathias var tett i nesen, fikk han falsk krupp anfall.

Vi var faste kunder på legevakten i mange år. Der fikk han behandling i form av Racemisk Adrenalin og Kortisontabletter, sier Jeanette.

Da han var to år, ble David Mathias endelig henvist til astmalege for utredning. Han fikk da påvist astma og begynte med daglige doser med Ventoline og Fluitide.

– Dette hjalp på astmaen, men falsk krupp anfallene fortsatte å komme likevel, sier hun.

Les også: – Jeg trodde Nadine skulle dø

Kastet opp galle

To ganger har anfallene blitt så ille at de måtte ringe ambulanse. Begge gangene ble han kjørt av gårde med blålys – en gang til legevakten og en gang til Ahus.

Han fikk da både astmaanfall og falsk krupp anfall samtidig. På vei til Ahus ble han så tett og ille at han kastet opp galle, og da ble jeg skikkelig redd. Det var så vidt han pustet. Den natten sov jeg sammen med ham på sykehuset, og han fikk medisiner hver tredje time, gjennom hele natten, før det roet seg, sier Jeanette.

Får du alt rett på denne er du trolig lege.

Hardt for kroppen

FÅR FORTSATT ANFALL: Nå er David Mathias en aktiv førsteklassing, men fortsatt får han av og til falsk krupp anfall. Foto: Jeanette Johansen FÅR FORTSATT ANFALL: Nå er David Mathias en aktiv førsteklassing, men fortsatt får han av og til falsk krupp anfall. Foto: Jeanette Johansen

På det verste gikk det ikke mer enn to uker mellom hvert anfall, og anfallene varte gjerne i to til fire dager.

Det var hardt for den lille kroppen siden anfallene gjerne ble etterfulgt av to til tre uker med kraftig hoste, sier hun.

I tillegg til å ta med gutten ut eller til fryseboksen under anfallene, har foreldrene også hevet hodeenden på sengen hans eller sittet med ham på fanget i sengen for at han skulle få puste skikkelig.

Les også: – Syke barn bør få mer smertestillende

– Til slutt fikk vi også Forstøvermaskin fra hjelpemiddelsentralen samt Racemisk Adrenalin og Kortisontabletter til å ha hjemme. Dette har spart oss for mange legevaktbesøk og var en utrolig lettelse. Da kunne vi også gi kortison som forebyggende tiltak når vi hørte at anfallet var i anmarsj, sier Jeanette.

Vondt for mammahjertet

Redselen for nye anfall har påvirket hverdagen. Det å ha barna hos barnevakt har for eksempel vært veldig vanskelig.

– I flere år turte vi ikke å overlate ham til andre, og de få gangene vi hadde barnevakt kom vi alltid hjem på kvelden. Særlig hvis han var forkjølet, sier hun.

Foreldrene har også sittet mange netter oppe fordi de ikke turte å legge seg i redsel for at de ikke skulle våkne hvis David Mathias fikk et anfall.

– Vi satte vekkerklokken på ringing hvert 45. minutt gjennom hele natten slik at vi kunne stå opp og høre på ham, men heldigvis blir man roligere etter hvert. Nå hører vi på forhånd når noe kommer til å skje, og vi vet når det er et ille anfall. Likevel river det i et mammahjerte når man ser og hører barnet sitt slite sånn med å puste, sier hun.

Les også: – Sukkervann får babyen til å gråte mindre

Falsk kruppSKREMMENDE: - I de verste periodene har det vært vanskelig å legge seg om kvelden. Vi er jo så redde for ikke å våkne hvis David Mathias får et anfall, sier Jeanette Johansen. Foto: Privat

Anstrengt pust

– Falsk krupp er en virusinfeksjon i luftveiene som gir betennelse og hevelse i luftrøret og omkring stemmebåndene. Hos små barn er det litt trangt her i utgangspunktet, sier lege Carl Wilhelm Haakenstad ved Legevakt Vest.

Resultatet av dette blir en spesiell hoste, som gjerne blir beskrevet som gjøende.

Pusten er hørbart anstrengt på innpust og kan ofte høres skremmende ut for foreldre og andre som er sammen barnet.

– I motsetning til astma er problemet på innpust og ikke på utpust, legger legen til.

Les også: – Paracetamol kan gi astma hos barn

Kald luft hjelper

Ofte oppstår falsk krupp i forkjølelsessesongen og det finnes ingen behandling mot selve virusinfeksjonen.

– Behandlingen retter seg derfor mot å hjelpe barnet med å puste lettere. Hjemme kan man forsøke å ha det kjølig på soverommet, ligge med hodet høyt, ta med barnet ut eller stå ved vinduet slik at det puster kald luft. Husk da å kle godt på barnet først, sier Haakenstad.

Har du råd som hjelper på anfallene? Del dem med andre i vårt forum.

Adrenalin og kortison

Dersom disse enkle tiltakene ikke ha god nok effekt, og barnet puster anstrengt eller blir slapt, bør man kontakte lege.

Behandling med adrenalin som pustes inn fra et forstøverapparat gir ofte rask og god effekt. Effekten er imidlertid kortvarig, og det er derfor vanlig å gi et kortisonpreparat i tillegg, sier han.

Dette preparatet bruker noe lengre tid på å virke, men virker til gjengjeld lengre.

Les også: Sarah (5) var død i 20 minutter

Vokser det av seg

Falsk krupp kan virke både dramatisk og skremmende, men som regel er tilstanden helt ufarlig. Heldigvis er dette også plager som forsvinner når barnet blir større, og de færresten har anfall like lenge som David Mathias.

Ofte vokser barna dette av seg når de blir fire-fem år gamle. Det er usikkert om de som har hatt falsk krupp som småbarn har høyere risiko for å utvikle astma enn barn som ikke har hatt episoder med slike anfall, sier Haakenstad.

Tilstanden kalles for øvrig også laryngitt eller pseudokrupp.

Les også:

Slik unngår du syke barn i barnehagen

Sunt å være syk

Hilda trodde hun hadde influensa

-Treåringen min begynte å ta frem badevekta til meg hver morgen.

Personvernpolicy