Fra alenemor til hele Norges kronprinsesse

Kvinnen som ble spådd å bety slutten for monarkiet i Norge, er nå en av verdens mest populære kongelige. Her er kronprinsesse Mette-Marit fotografert i forbindelse med det russiske statsbesøket den 26-27. april. Foto: Lise Åserud / Scanpix.
Kvinnen som ble spådd å bety slutten for monarkiet i Norge, er nå en av verdens mest populære kongelige. Her er kronprinsesse Mette-Marit fotografert i forbindelse med det russiske statsbesøket den 26-27. april. Foto: Lise Åserud / Scanpix.

Fredag er det ti år siden kronprins Haakon valgte å bekrefte forholdet til Mette-Marit Tjessem Høiby.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om veien inn i offentligheten
• 29. desember 1999: Fædrelandsvennen er først ute med å skrive om kronprinsens nye kjæreste, men Slottet har ingen kommentar.

• 14. mai 2000: Kronprins Haakon bekrefter for første gang at Mette-Marit Tjessem Høiby er kjæresten hans. Han uttaler seg om hennes fortid som aktiv i housemiljøet og bruker uttrykket «utagerende festing».

• 2. september 2000: Slottet kunngjør at kronprins Haakon og Mette-Marit skal bli samboere.

• 1. desember 2000: Forlovelsen blir kunngjort og Mette-Marit opptrer for første gang offentlig på pressekonferansen. Ved julefotograferingen kort tid debuterer også Marius Borg Høiby offentlig på bildene med kongefamilien.

• 22. august 2001: Mette-Marit forteller åpent om sin fortid og ber om å få slippe spørsmål.

• 25. august 2001: Kronprinsparet viet i Oslo Domkirke. (©NTB)

Kvinnen som ble spådd å bety slutten for monarkiet i Norge, er blitt en av verdens mest populære kongelige.

Det er søndag 14. mai 2000. Kronprins Haakon ser seg nødt til å bryte prinsippet om å ikke snakke offentlig om sitt privatliv.

– Jeg har ikke lyst til å bekrefte at jeg har en kjæreste, og jeg har ikke lyst til å gjøre rede for alvoret i forholdet. Men jeg blir jo nødt til det. Ja, jeg har en kjæreste, hun heter Mette-Marit, sier han til Terje Svabø i beste sendetid på NRK.

Les også: Folket mener Mette-Marit er et godt forbilde

Uttrykket «utagerende festing» ble denne kvelden for alltid knyttet til Mette-Marits fortid. Republikanere gned seg i hendene og rojalister sørget.

Overgang

Det var Fædrelandsvennen som først slapp nyheten om kronprinsens kjæreste 29. desember 1999.

Alenemoren med skjeletter i skapet ble introdusert som mulig kronprinsesse. Daværende politisk redaktør i avisa, Beate Barth-Nossum, husker folks reaksjoner svært godt.

– Mette-Marits medborgere fra Sørlandet var mildt sagt kritiske. Men følelsene for kronprinsessen har endret seg fra den ytterste skepsis til den største stolthet, sier Barth-Nossum til NTB.

Mette-Marit var uvant med å være i søkelyset og mest komfortabel i olabukser og joggesko. Nå omgås kronprinsessen andre kongelige og statsoverhoder med den største selvfølgelighet: Stilfullt antrukket og sikker foran kamera.

Meninger

Rett før bryllupet i 2001 uttalte Mette-Marit til Dagsavisen at hun fant det vanskelig at folk hadde så mange meninger om henne.

– Det er klart jeg synes det er urettferdig og tar meg nær av det. Jeg leser forskjellige ting på internett som bare er løgn. Så greier jeg ikke helt å legge det fra meg, i den visshet at folk faktisk tror på det, sa kronprinsens forlovede.

Åtte og et halvt år senere har hun lært:

– Jeg tror jeg ville blitt veldig sliten hvis jeg skulle forholde meg til det alle sa eller skrev om meg, sa kronprinsessen i et intervju med Natt & Dag tidligere i år.

Kronprinsesse Mette-Marit er populær fordi hun ter seg slik det forventes, uten skandaler eller overraskelser.

– Det gjør hennes status solid, men hun er nok ganske sårbar. Det skal neppe mer til enn én sosial eller politisk utskeielse før det oppfattes som forventningsbrudd, sier Barth-Nossum, som nå er leder for samfunnsavdelingen i Burson-Marsteller.

Stilen

Imagekonsulent Thrond-Arne Schau tror kronprinsessen bevisst unngår å kle seg sexy eller utfordrende:

– Hun må vokte seg for alle små detaljer som kan gi kommentarer av typen «hva var det vi sa om henne». Hun har i dag en klassisk, veldig gjennomført stil. Stylister vil kalle dette «euro chic», en internasjonal stil. Hun er vakker, naturlig, nesten litt uskyldig og kanskje på grensen til det kjedelige noen ganger.

Schau mener Mette-Marit har vunnet folket med sin litt gjenkneppede stil og en fortid som hun tydelig tar avstand fra.

– Ingen kan gå gjennom livet og si at de aldri har gjort noe de har angret på.

Selv om stilen er tilpasset rollen som kronprinsesse, må den også gjenspeile personen Mette-Marit:

– Den ytre framtoningen må stemme med det indre for at hun kan ha trygghet i rollen og framstå som troverdig.

Schau og Barth-Nossum tviler på at kronprinsessen på noe vis vil te seg slik at hun tiltrekker seg unødvendig oppmerksomhet:

– Måten Mette-Marit kom inn i offentligheten på var et gigasjokk som vil følge henne resten av livet. Som kronprinsesse gjør og vil hun gjøre alt hun kan for å unngå det igjen, sier Barth-Nossum.

– Kronprinsesse Mette-Marit har en fin, naturlig, nesten uskyldig look uten noe fjas. Hun kunne godt vært mer modig, men så skal hun jo matche sin mann, som er ekstremt klassisk i stilen, sier imagekonsulent Thrond-Arne Schau.