Hjelp det er jul!

Flere land har det djevellignende monsteret Krampus som en del av juletradisjonen. Krampus er julenissens onde følgesvenn, og sørger for å straffe barn som har vært slemme. Her er en mann utkledt som Krampus fotografert under en Krampus-markering i Salzburg femte desember i år. Foto: AP / Scanpix.
Flere land har det djevellignende monsteret Krampus som en del av juletradisjonen. Krampus er julenissens onde følgesvenn, og sørger for å straffe barn som har vært slemme. Her er en mann utkledt som Krampus fotografert under en Krampus-markering i Salzburg femte desember i år. Foto: AP / Scanpix.

<pHer er julenissens følgesvenn. Der det finnes slemme barn rykker Krampus inn. Han er utstyrt med pisk og ikke redd for å bruke den.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ho ho ho! Her er en advarsel til alle slemme barn der ute. Julenissens besøk på julaften trenger ikke bare være forbundet med forlystelse, glede og en ubegrenset mengde presanger. Dersom du ikke har oppført deg, kan det nemlig være at du får besøk av julenissens slemme medhjelper, Krampus.

Det vil i så fall være et besøk som neppe er særlig kjærkomment. For Krampus har hårete kropp, horn, glødende øyne og en lang rød tunge. Om barna ikke har holdt seg på riktig side av moralen, tenker han seg ikke om to ganger før han tar fram pisken eller biter hodet av dem.

Det er jul, og du kan feire til Krampus tar deg. Foto: Flickr / annia316.Det er jul, og du kan feire til Krampus tar deg. Foto: Flickr / annia316.

Slik er i hvert fall juletradisjonen som stammer fra den germanske alperegionen, et område vi gjerne speider til og henter inspirasjon fra når det kommer til julefeiring.

Vi sa for eksempel ja takk til den tyske adventsfeiringen og tradisjonen med juletre. Men den onde Krampus appellerte ikke like mye til vårt syn på jula og hva den bør inneholde, så den lot vi tyskerne ha for seg selv.

Det skal vi være akk så glad for i dag. Julenissen kan være skummel nok han, om ikke han ikke i tillegg skal ha følge av et panlignende monster som tar fram pisken ved den minste anledning.

Eller, i verste fall, biter hodet av oss!

Gammelt tradisjonelt postkort som viser et besøk av Krampus. Om barnet er snilt eller slemt vites ikke.Gammelt tradisjonelt postkort som viser et besøk av Krampus. Om barnet er snilt eller slemt vites ikke.

For å skjønne hva vi snakker om, kan du prøve å se for deg den amerikanske Grinchen i skikkelig dårlig humør, før du legger til et par horn og krysser ham med en ork fra Ringenes Herre. Monsteret du da har fått lar du stå opp med den gale (juletre)foten, så begynner du å nærme deg.

Ikke en fyr du har lyst til å møte i en mørk bakgate, der altså, langt mindre invitere inn på julefeiring og grøt.

Likevel har myten om Julenissens onde hjelper fått fotfeste i både Tyskland, Østerrike, Ungarn og Slovenia.

Særlig i Østerrike tas det djevellignende julebeistet på alvor. Her er han sentrum for sin egen markering kalt «Krampusnacht».

Tilstelningen skjer den femte desember hvert år, på Sankt Nikolas-dagen, og får tusener av Krampuser til å trekke til gatene utkledt i passende masker og kostymer for å skremme og begeistre.

Heldigvis for oss er den norske nissen flinkere til å velge sine venner med omhu. Den ekte norske nissen er glad i julegrøt og dyr. Noen vil kanskje synes det er litt leit at han ikke tar seg bryet med å drasse rundt med julegaver til kjente og ukjente.

Men om den norske nissen plutselig banker på døren, skal du i hvert fall slippe å frykte for liv og helse.

Og det kan jo være godt nok for noen.

Personvernpolicy