Nekter å rive fjøs - frykter underjordiske

Fjøseier Håkon Robertsen i Tromsø truer kommunen med rettssak om han må rive fjøsen. Han frykter underjordiske vesener.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsø kommune har vedtatt at denne fjøsen i Tromvik utenfor Tromsø skal rives. Eieren nekter og hevder underjordiske har tatt bolig her. Foto: Ronald Johansen / Bladet Tromsø.Tromsø kommune har vedtatt at denne fjøsen i Tromvik utenfor Tromsø skal rives. Eieren nekter og hevder underjordiske har tatt bolig her. Foto: Ronald Johansen / Bladet Tromsø.


Håkon Robertsen frykter konsekvensene hvis han blir nødt til å følge kommunens vedtak om å rive fjøsen, og sier til avisen Nordlys at eventuelle inngrep i bygningen vil få alvorlige konsekvenser for hans liv og helse.

- Jeg tror ikke på spøkelser, men underjordiske vesener har tatt bolig i bygget, sier han.

Det var i februar i fjor at Tromsø kommune gjorde sitt første rivningsvedtak. Dette vedtaket er gjentatt nå i høst, samtidig som det er vedtatt dagbøter på 300 kroner til fjøsen er revet. Bygningen kreves revet etter klager fra naboene.

Håkon Robertsen erkjenner at fjøsen er i en elendig forfatning og at den er skjemmende for omgivelsene. Men til Nordlys fremholder han at det ikke blir tale om noen riving i hans regi.

- For en tid siden fjernet jeg overdelen av bygningen, og det er en opplevelse jeg ikke vil ha gjentatt, sier han til avisen uten å gå i detalj til hva slags opplevelser han sikter til.

Han viser til at fjøsen er bygget på en gammel vikingtuft, og tilbyr å bygge et solid gjerde rundt den falleferdige bygningen slik at det ikke lenger utgjør noen fare for verken barn eller voksne.

Nå har Robertsen tatt kontakt med advokat Kenneth Mikkelsen, som i et brev til byutviklingsavdelingen i Tromsø kommune varsler rettssak hvis ikke kommunen godtar en annen løsning enn riving.

- Jeg vil ikke bruke ordet underjordiske, men det er en oppfatning hos flere i området at det er noe ubeskrivelig knyttet til denne bygningen, forteller advokat Mikkelsen til Neste Klikk.

Selv om problemstillingen kan virke spesiell, peker Mikkelsen på at det finnes flere eksempel på at overtro og frykt for uforklarlige krefter har vært vektlagt i saker, spesielt dersom naturbefolkninger har vært innblandet.

Han vil ikke si noe om de opplevelsene hans klient har til fjøsen, men understreker at kommunen må respektere at folk har en soleklar rett til å ha oppfatninger og overbevisninger som går på tvers med det vi oppfatter som vanlig fornuft.