Jente vant kjøtt-NM

Jubelen ville ingen ende ta da Siv-Elise Friestad (21) fra Klepp ble ny norsk mester i kjøttfag for lærlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Foto: Ingunn Solli/Pressenytt)(Foto: Ingunn Solli/Pressenytt)

Fjorårets sølvvinner imponerte strenge dommere med et nydelig bord fylt av blant annet jærsk krydderpølse, kryddersnurrer og indrefilet svøpt i bacon.

Men det som avgjorde konkurransen var, ifølge vinneren selv, en rett med det eksotiske navnet Hawaii-biff:

- Det var veldig jevnt, og dommeren sa at det som var utslagsgivende var presentasjon av et produkt helt til sist.

- Det jeg presenterte var Hawaii-biff; en rullade som har smør og krydder inni, med en marinade, som er rullet sammen og har ananas og diverse på toppen, sier den ferske norgesmesteren til Neste Klikk.

Og selv om sølvet fra i fjor smakte godt, var det enda bedre å dra i land gullet:

- Det var veldig kjekt å gå til topps i år. Det ligger mye arbeid bak, forklarer Friestad, som til daglig jobber ved Håland Kjøtt AS i Kleppe.

- Det går mye tid med på trene og finne produkter. I konkurransen må man lage mange retter på kort tid. Da må alt klaffe, så man må øve.

Mesterskapet ble arrangert i forbindelse med Matfestivalen i Ålesund, torsdag. Og det var tett i teten da kremen av landets kjøttlærlinger møttes til dyst. Kun seks poeng av til sammen 900 mulige skilte første- og andreplassen. Sølvet ble vunnet av Marina Pettersen ved Meny Halden, mens bronsen gikk til Lars Pedersen ved Meny Saltrød Senter.

Finalistene fikk en halv time på seg til å grovskjære utdelte stykningsdeler fra svin og okse, før de fikk to timer på seg til å lage panne- og gryteferdige retter av råstoffet.

Mens lærlingene skar og danderte med dyp konsentrasjon, gikk dommerpanelet rundt med kritiske blikk og gjorde notater. De så etter arbeidsteknikk og at kniven brukes riktig. De sjekket også hygiene, svinn og presentasjon til slutt.

Salgbarheten var også et viktig kriterium. Varene skulle være laget til slik at det er enkelt for forbrukerne å lage et virkelig gourmetmåltid hjemme.

Tøft, ja, men også veldig lærerikt, ifølge vinneren:

- Erfaringsmessig er dette veldig kjekt å ha med seg, man lærer utrolig mye, sier Friestad og legger til at hun gjerne blir med på flere konkurranser.

Ifølge hoveddommer Bjørn Tore Teigen ved Opplysningskontoret for kjøtt, stiger nivået blant lærlingene år for år, og er imponerende høyt. Dette lover godt for fremtidige norske ferskvaredisker, mener han.

Personvernpolicy