Halloween

Halloweenfeiringen har inntatt Norge som aldri før. Butikkene strømmer over med skumle masker og gresskar, og på nettet finnes plenty av norske halloweensider. Vi har funnet nok en grunn til å feir

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halloween er opprinnelig den dagen i året hvor skille mellom levende og død er minst. Det selges hopetall av dødsikoner som kostymer, utstyr, kroppsdeler og lydopptak av folk som skriker.

Feiring av død i kjølvann av dødsfall


Amerikanerne har nettopp opplevd døden på nært hold, og da er det gjerne vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til en slik «dødsfest».

President George W. Bush har oppfordret befolkningen til å leve så normalt som mulig, og majoriteten av amerikanere har den innstillingen at man skal prøve å feire høytiden med en viss verdighet.

Det blir kanskje litt feil å kle seg ut som et offer eller gå med T-skjorter hvor det står: «Who Died?». Tidligere kunne dette vært artig, men scenarioet som utspant seg den 11. september er kanskje fremdeles litt for sterkt tilstede i amerikanernes bevissthet, til at slik galgenhumor er passende.

Dersom du vil lese mer om Halloween i kjølevannet av terrorangrepene er dette en veldig bra artikkel: Halloween 2001- God Bless America .

Hvorfor feirer man Halloween?


Spøkelsenes aften forbindes som regel med USA og «trick or treat», men feiringen oppstod i Irland for over 2000 år siden. Kelterne så på den 31. oktober som begynnelsen på det nye året.

I tillegg var det denne dagen kelterne feiret «Sambain», en festival hvor man hedret de døde. Det keltiske folket fryktet at onde ånder kom fram etter mørkets frambrudd. Prestene holdt rituelle bål hvor de brant ulike offergaver, det har også blitt diskutert om dette involverte mennesker.

Halloween feiringen kom til statene med irske og skotske (keltiske) immigranter, men allerede da hadde feiringen mistet noe av sitt okkulte preg og beveget seg mer i retning av den feiringen vi kjenner i dag.

Trick or treat


«Trick or treat, Smell my feet
Give me something good to eat»

Skikken med å få godteri på dørene til folk kommer trolig fra «All Souls Day» - feiringen i England. Tiggere - fattige barn - gikk fra hus til hus og fikk spesielle gaver som ble kalt «soul treats». Gavene var brød, epler eller penger. I den tradisjonelle Halloween feiringen må husmødrene gi godteri for å unngå å bli lurt (tricked).

Filmer


Dersom du vil holde deg innendørs, men fremdeles vil ha litt skummel Halloween stemning, er kanskje video tingen? Det finnes en rekke filmer som kan hjelpe deg i den rette stemningen:

Fem filmer som kan skremme deg.
- Halloween
Klassisk skrekk med Jamie Lee Curtis.
- Rosemarys Baby
Mia Farrow i nærkontakt med djevelen.
- The Shining
Tenk deg om to ganger før du flytter inn i forlatt hotell.
- Ekorsisten
Demonbesatt 12- åring. Trenger jeg si mer?
- The Blair Witch Project
Ok, vi vet det ikke er autentisk, men det går an å late som.

Mat


Gresskar, gresskar , gresskar. Kanskje den mest sagnomsuste grønnsaken vi har. Tankene går til Askepott og helamerikanske forsteder. Ikke bare er det dekorativt. Det er godt også!

I disse Halloween tider selges det i tillegg på hvert gatehjørne. Dersom du er ute etter gresskar-oppskrifter eller mer «ekle» Halloween-retter er dette steder å kikke:
- Kokk.no: Gresskar Oppskrifter og tips om dyrking.
- Pumpkin Recipes Galore Oppskrifter på engelsk.
- Wandas Halloween Cookbook Gresskar, glaserte epler og annen Halloween mat.
- Halloween Recipes Heksefingre og øyeepler. Mye gøy for barna.
- Pumpkincave Recipes Oversiktlig tjeneste med oppskrift på alt fra punch til kaker.

Skumle sider


Start.no: Halloween
Flott og utfyllende tjeneste med blant annet tips om kostymer og historisk bakgrunn.
Aftenposten: Halloween
Artikler, tips og pekere.
Halloweensidene.com
Tips om kostymer, oppskrifter, historier og postkort.
Propaganda: Halloween
Morsomt skråblikk på dødsfesten.

Engelske nettsteder:

Halloween Central
Stor ressursside med utfyllende stoff.
Halloween Magazine
Veldig bra og oversiktlig tjeneste.
Absolutely Halloween
Skumle sider med mye innhold.
How Vamp are you?
Finn ut hvor vampyr du er.

Kostymer


Skal du på fest er det greit med noen tips.
- Halloweensidene
Klikk på «Kostymer» for en rekke tips fra leserne.
- VampHalloween
Gode idèer. Siden er på engelsk.
- 13 Pumpkin Avenue
Inspirasjon til masker, kostymer og make-up.

Personvernpolicy