Luftambulansen tester ny hjerneskanner

Illustrasjonfoto
Illustrasjonfoto Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En bærbar hjerneskanner er i gang med å testes av Luftambulansen på Vestlandet. Målet er sikrere diagno­stikk og raskere behandling av hjerneslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjerneskanneren Strokefinder skal etter planen testes på 500 pasienter. I testperioden blir pasientene skannet, men behandlingen blir ikke satt i gang før de har vært gjennom CT-undersøkelse på sykehus. I lengre perspektiv er håpet at skanning vil gjøre at diagnose kan stilles underveis til sykehus, riktig behandling velges og igangsettes.

– Hvis denne virker slik vi håper, kan det revolusjonere hjerneslagbehandlingen. Dette kan bli like viktig for hjerneslag som EKG ble for hjerteinfarkt, sier Øyvind Østerås, avdelingsleder for akuttmedisin i Helse Bergen til Bergens Tidende.

Hvert år legges 12.000 personer inn på sykehus med akutt hjerneslag i Norge. I ni av ti tilfeller er det forårsaket av en blodpropp. Trombolyse kan være effektiv behandling. Det er imidlertid viktig å komme raskt i gang, og her kan en bærbar skanner spille en viktig rolle.

Equinor har bidratt med 2,5 millioner kroner til innkjøp av seks skannere og er også blitt medeier i selskapet som står bak Strokefinder.

– Hjerneslag er den mest ­alvorlige sykdommen vi ikke kan gjøre noe med offshore, sier Atle Houg Ringheim, Equinors sjef for helse og ­arbeidsmiljø på norsk sokkel.